Barcelona rellança els seus guardons al periodisme social amb la creació dels Premis Montserrat Roig : Servei de Premsa

Barcelona rellança els seus guardons al periodisme social amb la creació dels Premis Montserrat Roig

09/01/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els nous reconeixements tindran quatre categories: periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i el premi especial del jurat

Els Premis Montserrat Roig estan dotats amb 8.000 euros cadascun, excepte el premi especial del jurat, i les candidatures es poden presentar fins al proper 31 de gener

Els guardons s’han redefinit a partir dels 24 anys d’experiència que acumulen els premis atorgats pel Consell Municipal de Benestar Social (CMBS)

 

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit rellançar els seus guardons al periodisme social, que ja acumulen 24 anys d’història, amb la creació del Premi Montserrat Roig. Les noves distincions suposen una reorganització de les categories que ja existien prèviament, igualment sota l’impuls del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS), i amb la voluntat de mantenir l’objectiu inicial d’estimular, promoure i incentivar una informació de més qualitat i un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació. El canvi, un quart de segle després de la creació dels premis, pretén homenatjar la figura de la periodista i escriptora Montserrat Roig.

Les candidatures als guardons es poden presentar fins al proper 31 de gener, tant a títol individual com a títol col·lectiu, amb el reconeixement exprés d’autors o autores i els mitjans de comunicació vinculats a les propostes. Els treballs, en qualsevol cas, han de tenir com a eix la ciutat de Barcelona pel que fa a la temàtica, el seu públic objectiu o el seu marc d’incidència. El premi serà de 8.000 euros per a cadascuna de les categories, a excepció del premi especial que aporta el jurat, que no tindrà dotació econòmica.

Aquestes són les quatre categories que composaran els Premis Montserrat Roig a partir d’aquesta primera edició:

1. Premi al periodisme social. S’entén dins d’aquesta categoria qualsevol treball que, al marge de les agendes polítiques, incideixi en els processos socials, incentivi el coneixement i impulsi solucions no només en l’àmbit del benestar social, també en altres temes associats com l’habitatge, l’educació, els drets i la justícia. Hi poden optar articles, sèries d’articles, reportatges, treballs de fotoperiodisme, programes de ràdio i televisió i productes documentals o divulgatius que s’hagin presentat en premsa impresa o digital, publicacions periòdiques i regulars, ràdio o televisió i blocs o d’altres canals digitals. El requisit és que s’hagin publicat entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017.

2. Premi a la comunicació social. Es defineix com aquella comunicació que, a banda del missatge i el format, és una eina d’apoderament per a la societat, que permet difondre missatges que impacten en els processos de sensibilització i, al mateix temps, s’ofereix com una font d’informació i comunicació bidireccional entre les persones emissores i receptores. Hi podran optar les propostes que hagin mostrat reptes d’interès social o realitats que afecten col·lectius de la ciutat i igualment s’hauran d’haver publicat entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017.

3. Premi a la promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona. A aquesta categoria poden optar les propostes documentades que puguin donar lloc a una investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona, independentment del mitjà i promogudes de manera individual o col·lectiva. En aquest cas, el projecte que es presenti s’haurà de dur a terme durant l’any 2018 i el primer trimestre del 2019 i s’haurà d’entregar com a màxim l’11 de març del 2019. El treball acumulat s’haurà d’anar presentant cada quatre mesos a la comissió de seguiment constituïda pel jurat i el resultat de la investigació es farà públic coincidint amb el lliurament del premi de l’any següent

4. Premi especial del jurat. En aquest cas la intenció és atorgar un reconeixement especial a un projecte o trajectòria professional marcada per la sensibilitat, el rigor i el compromís amb el periodisme i la comunicació social. Aquest premi, a diferència dels altres tres, no tindrà dotació econòmica.

Les persones interessades a participar dels guardons han de presentar les seves candidatures fins al proper 31 del mateix mes. En una primera fase cal emplenar el formulari disponible al web www.barcelona.cat/premis-montserrat-roig i, un cop fet i adjuntats els documents pertinents en el format que s’especifica, lliurar la butlleta d’inscripció en paper a qualsevol de les seus del Registre General de l’Ajuntament de Barcelona.

El jurat dels Premis Montserrat Roig estarà presidit per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i presidenta del Consell Municipal de Benestar Social, Laia Ortiz, i el composen 14 persones més de reconegut prestigi professional dins d’aquest àmbit: la directora de Comunicació de l’Ajuntament, Àgueda Bañón; el cap de Comunicació de Creu Roja a Barcelona, Òscar Velasco; la cap de l’Àrea de Comunicació de Càritas Diocesana de Barcelona, Anna Roig; la representant de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Sylviane Dahan; la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina; la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Maria Josep Recoder; el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna Universitat Ramon Llull, Josep Maria Carbonell; la cap d’estudis de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra, Ruth Rodríguez; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; el director de Betevé i de ràdio Barcelona FM, Sergi Vicente; el cap de Documentals i Nous Formats de TV3, Miquel Garcia; el president de la societat editora d’eldiario.es, José Sanclemente; la periodista i professora Milagros Pérez Oliva; i el professor i vicepresident de l’Associació Solidaritat i Comunicació, Siscu Baiges.





Paraules clau

periodisme/ Premis Montserrat Roig/