Ciutat Vella ultima les obres de la primera promoció de cohabitatge : Servei de Premsa

Ciutat Vella ultima les obres de la primera promoció de cohabitatge

21/02/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La rehabilitació de l’edifici, situat al carrer Princesa 49, i que gestiona Sostre Cívic s’acabarà al mes d’abril i consta de 5 habitatges i espais comunitaris

L’Ajuntament de Barcelona ha cedit recentment solars a cooperatives per la construcció de 4 noves promocions d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

El cohabitatge ha demostrat ser una alternativa molt exitosa tant per accedir a un habitatge a preu inferior al del mercat, com per a garantir la implicació dels usuaris en la gestió i el manteniment dels habitatges a ciutats del nord d’Europa com Viena, Copenhaguen i Berlín

 

L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i de la cooperativa Sostre Cívic han visitat les obres del primer edifici d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la ciutat que s’estan ultimant al carrer Princesa, 49, a Ciutat Vella. A la visita hi han assistit, entre d’altres, Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia; el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner; el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro; representants de la Generalitat, de la cooperativa i també de Coop57, l’entitat que ha permès finançar el projecte.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “es tracta duna iniciativa d’avantguarda, publico-cooperativa, i innovadora en termes socials, econòmics i comunitaris”. Segons ha explicat, “l’Ajuntament cedeix edificis o solars a cooperatives que garanteixen habitatge assequible, no especulatiu i gestionat i administrat pels propis usuaris”. “Es tracta d’una manera de garantir dret habitatge de manera innovadora, amb un model econòmic més resistent a les polítiques privatitzadores i neoliberals en matèria d’habitatge i que activa l’economia amb criteris vinculats al bé comú”, ha dit Pisarello. Així mateix, el primer tinent d’alcaldia ha subratllat els beneficis comunitaris d’aquesta experiència. “Permet que gent que, com a conseqüència de la pujada de preus i de la gentrificació, s’havia vist obligada a marxar de Ciutat Vella pugui tornar-hi i fer comunitat al barri”, ha sentenciat.

 

 

 

Sostre Cívic és la cooperativa que impulsa la rehabilitació d’aquest edifici pioner a la ciutat i al país, ja que és el primer cop que un Ajuntament, el de Barcelona, ha cedit l’immoble a una entitat per impulsar habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús per 75 anys.

La rehabilitació de l’edifici, situat al carrer Princesa 49, s’acabarà al mes d’abril i consta de 5 habitatges i espais comunitaris. Els socis i sòcies han fet una aportació inicial i abonaran una quota mensual assequible. Per desenvolupar el projecte, la cooperativa ha realitzat diversos tallers participatius amb les sòcies i futures usuàries dels habitatges.

En paral·lel, a Can Batlló, al districte de Sants-Montjuic també avancen a bon ritme les obres de l’edifici que construeix La Borda, en sòl municipal, i que tindran aquest mateix règim de tinença que impulsa l’Ajuntament de Barcelona.

El Govern municipal ha fet una aposta clara i ha posat en marxa una nova línia d’actuació per ampliar del parc d’habitatge assequible de la ciutat mitjançant la construcció d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, o cohabitatge. La propietat del sòl mai no deixarà de ser pública i s’oferirà en dret de superfície per 75 anys.

 

4 solars a disposició de les cooperatives que construiran 4 noves promocions de cohabitatge

Recentment l’Ajuntament de Barcelona ha signat la cessió d’ús dels solars a les cooperatives que construiran 4 promocions de cohabitatge a la ciutat. Es tracta dels solars situats a Pg de Joan de Borbó, 11 (a la Barceloneta, Ciutat Vella), carrer Ulldecona 26-28, (a la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc), al carrer del Pla dels Cirerers 2-4 (al barri de Roquetes de Nou Barris) i al carrer d’Espronceda 131-135 (al barri del Poblenou, districte de Sant Martí).

Les cooperatives que van signar la cessió per poder iniciar en les properes setmanes els seus projectes són La Xarxaire SCCL (a la Barceloneta), Llar Jove SCCL (a la Marina del Prat Vermell), Associació Cohabitatge Cooperatiu (a Roquetes), i Sostre Cívic SCCL (al Poblenou).

 

Una nova línia d’actuació per l’ampliació del parc d’habitatge assequible

L’Ajuntament de Barcelona va treure a concurs públic l’adjudicació de solars situats en diferents districtes de la ciutat per a la construcció d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, o cohabitatge l’octubre passat. Amb aquest concurs el Govern municipal ha posat en marxa una nova línia d’actuació per ampliar del parc d’habitatge assequible de la ciutat, aquest cop oferint noves oportunitats a cooperatives i promotores socials d’habitatge. La propietat del sòl mai no deixarà de ser pública i s’oferirà en dret de superfície.

Igualment, els projectes preveuen una quantitat significativa d’espais comunitaris que promoguin la vida en comunitat, l’ús compartit d’infraestructures bàsiques i la coresponsabilitat dels usuaris en la gestió.

El cohabitatge ha demostrat ser una alternativa molt exitosa tant per accedir a un habitatge a preu inferior al del mercat, com per a garantir la implicació dels usuaris en la gestió i el manteniment dels habitatges a ciutats del nord d’Europa com Viena, Copenhaguen i Berlín.

La idea fonamental d’aquest model és que la propietat dels immobles correspon a una cooperativa i el sòl mai no deixa de ser públic, així que mai no es pot especular amb ells. En aquestes comunitats de veïns no existeixen propietaris, sinó cooperativistes que viuen amb un règim semblant al lloguer indefinit però amb un preu molt més assequible i una gestió dels espais comuns molt més col·laborativa.

La Taula de Cohabitatge, impulsada conjuntament per la regidoria d’Habitatge, i el Comissionat d’Economia Social i Solidària es va constituir l’any passat com un espai en el qual hi participen entitats financeres de banca ètica i cooperativa, cooperatives d’habitatge, promotores socials, i entitats socials i veïnals que tenen interès en impulsar projectes de cohabitatge.





Paraules clau

Ciutat Vella/ habitatge/