Servei de Premsa
22/01/2025
Barcelona crea un protocol per actuar contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn privat
22/02/2018
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Una desena de sales de concerts emblemàtiques i els principals festivals de música de la ciutat s’afegeixen a aquesta iniciativa i es coresponsabilitzen
El protocol és una mesura pionera a l’Estat espanyol
‘No callem’ és el lema del protocol que busca visibilitzar i donar resposta a qualsevol tipus d’agressió sexual
El personal de sala ha rebut formació per atendre a qui pugui patir una agressió durant la nit
L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el protocol ‘No Callem contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn privat’, una mesura pionera a l’Estat espanyol que dóna continuïtat als estands antimasclistes ubicats durant les principals festes de ciutat i a la zona d’oci del Front marítim durant el passat estiu.
A aquest protocol s’hi ha sumat un nombre important de sales de concerts de la ciutat de Barcelona, algunes de les més emblemàtiques com la Sala Apolo, Razzmatazz, Plataforma, Sidecar, Tarantos, Arena, Jamboree, Marula i Moog i, també, els tres principals festivals de música que tenen lloc a Barcelona, el Primavera Sound, el Sónar i el Cruïlla. Aquest protocol reserva un paper destacat a les persones responsables i treballadores dels locals d’oci nocturn, ja que els dota d’eines per detectar situacions de possibles assetjaments i per atendre a qui pugui patir una agressió durant la nit.
Per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb aquest protocol “fem un pas més per a la coresponsabilitat de tota la societat. No callem com a ciutat davant de cap assetjament sexual ni violència masclista. Esperem que inspiri a més ciutats. No pot haver-hi impunitat”.
Aquesta coresponsabilitat, del govern municipal i del sector empresarial de l’oci, treballarà perquè a la ciutat es pugui gaudir de l’oci nocturn en clau d’igualtat, ja que la violència sexual o l’amenaça de patir-la és una de les formes prioritàries de limitació d’accés i del gaudi dels espais públics per a les dones. Nombrosos estudis xifren que les agressions sexuals en context d’oci són exercides pràcticament en exclusiva pels homes i que, de forma molt majoritària, les persones agredides sexualment són dones. No obstant, hi ha casos en que els homes són agredits sexualment per altres homes i, per tant, aquest protocol s’aplicarà tant si la persona que pateix l’agressió és una dona o un home.
Aquesta actuació conjunta, consensuada i coordinada entre ambdues parts, ha fet que tots els agents implicats hagin treballat el protocol, la manera d’actuar i la campanya de comunicació que l’acompanya.
L’empresariat de l’oci nocturn es suma a un compromís de ciutat
Els locals d’oci nocturn no són els únics espais on es poden produir agressions o comportaments abusius. Així ho indiquen les xifres.
L’Enquesta de violència masclista de Catalunya 2016 mostra que les agressions sexuals per part de persones conegudes o desconegudes (no per parella o exparella) es produeixen tant en el transport, l’espai públic, els centres esportius, cases d’amics, l’escola, el lloc de feina com en l’oci nocturn. Segons aquesta enquesta, els intents de violació i violacions es produeixen fonamentalment a cases particulars i a l’espai públic, mentre que els tocaments amb violència o sense violència es produeixen sobretot a l’espai públic, al transport públic i en menor mesura als espais d’oci: el 55,52% dels tocaments sexuals amb violència es van donar a l’espai públic i el 29,29% dels mateixos es van produir a espais d’oci i, pel que fa als tocaments sexuals sense violència, el 42,34% es van donar al transport públic i el 31,03% a espais d’oci.
Aquestes dades mostren que els locals d’oci nocturn, com la resta d’espais que habitem, són llocs on poden donar-se agressions o comportaments abusius de caire sexual.
Però, sobretot, poden ser espais de captació i d’apropament que poden desencadenar en una agressió sexual a l’espai públic, el transport públic o a un domicili, llocs on amb més freqüència es donen aquestes mostres de violència de gènere.
Davant d’aquesta realitat, l’Ajuntament de Barcelona està impulsant varies actuacions amb actors socials i privats de la ciutat: una app per detectar i actuar sobre les agressions que es produeixen a l‘espai públic; l’impuls de campanyes al transport públic i als comerços de la ciutat i la definició de protocols en els espais esportius i en els llocs de treball. La coresponsabilitat de l’empresariat amb la implementació del protocol ‘No callem’ és un pas més per avançar cap a aquest compromís de ciutat per l’equitat de gènere.
Funcionament del protocol
El protocol dóna unes indicacions clares sobre com actuar i què fer en cas de produir-se un assetjament o agressió sexual a l’interior d’aquests espais d’oci nocturn. Per tal de poder actuar, el personal de sala ha rebut formació per part de l’Ajuntament de Barcelona per saber què és una agressió, com atendre a les víctimes, detectar qui pot ser l’agressor i conèixer quines són les derivacions a fer, segons la voluntat de la pròpia persona agredida i el grau de l’agressió.
Més enllà d’aquestes instruccions i formació, les sales i els festivals que participen en aquest protocol adopten el compromís amb un seguit d’accions de prevenció, entre les quals se’n destaquen mesures específiques al control d’accés a la sala com són evitar usar criteris discriminatoris o sexistes d’accés a la sala, per exemple, preus diferenciats segons el sexe, o bonificacions de begudes només per a les noies. També, limitar l’accés a la sala a les persones que s’observi que tenen actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos ja fora del local.
A més, cada local haurà de realitzar una avaluació de les seves zones fosques, amagades o que facilitin la vulnerabilitat de les persones usuàries i prioritzar la seva vigilància. També s’evitarà desenvolupar activitats que fomentin la desigualtat de gènere, per exemple establint codis de vestimenta obligatoris diferenciats per raó de sexe, o mostrin falta de respecte a les persones per raó de gènere o diversitat sexual.
Les sales d’oci nocturn i festivals de la ciutat que es vulguin adherir al protocol a partir d’ara podran contactar amb l’Ajuntament, a través de l’adreça electrònica protocolocinocturn@bcn.cat, per tal de rebre tota la informació del seu funcionament i del procés d’adhesió.
‘No callem’ per fomentar la llibertat sexual
Aquest protocol va acompanyat d’una campanya de comunicació que serà visible a l’interior de les sales i en els espais dels festivals amb el lema ‘No callem’. Un eslògan que recull el compromís de les sales, dels festivals i dels usuaris i usuàries de respectar la llibertat sexual, de donar resposta a les agressions i de promoure que tothom pugui gaudir de la festa i de la música.
Documents relacionats:
Paraules claudona/ lleure/ seguretat/