Barcelona retira de l’espai públic l’estàtua de l’esclavista Antonio López : Servei de Premsa

Barcelona retira de l’espai públic l’estàtua de l’esclavista Antonio López

04/03/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El trasllat de l’estàtua al Centre Col·leccions del MUHBA respon a la voluntat que deixi de tenir la funció d’exemplaritat que qualsevol monument a l’espai públic ofereix a la ciutadania

Els Comediants han organitzat la festa ciutadana de comiat del monument dedicat al primer marquès de Comillas, indià enriquit amb el tràfic d’esclaus

Diverses entitats i iniciatives ciutadanes demanaven la retirada a l’Ajuntament, que compleix el seu compromís i també obre un procés pel canvi de nom de la plaça

S’han inaugurat dos faristols informatius: un sobre la història de la plaça i l’altre sobre les Bullangues, els avalots populars de la Barcelona del segle XIX

L’Ajuntament de Barcelona, de la mà de Els Comediants, ha organitzat avui diumenge 4 de març, una festa ciutadana per retirar l’estàtua dedicada a l’home de negocis i negrer Antonio López, el primer marquès de Comillas, inaugurada l’any 1884.

A la vegada que l’estàtua ha estat traslladada al Centre de Col•leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat, s’han descobert a la plaça dos faristols informatius: un sobre la història de la plaça i un sobre les Bullangues de Barcelona del segle XIX, els avalots populars que van tenir una importància decisiva per fer efectiu el canvi cap a una societat liberal i posar fi a l’absolutisme.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, han participat a la festa organitzada pel comissionat de Programes de Memòria i el districte de Ciutat Vella i que ha comptat amb la presència d’entitats com la FAVB o Tanquem els CIEs.

 

 

“Gràcies a totes les entitats que han fet possible una llarga demanda ciutadana. Aquest és un acte de reparació, reconeixement i celebració. L’esclavatge és de les pitjors coses que hem creat l’espècie humana i ha provocat un gran dolor a homes, dones, nens i nenes. Aquests és un acte de reparació a qui se sent ofès per aquests crims de lesa humanitat. També és un reconeixement, perquè Barcelona és una ciutat de llibertat que ha tingut grans defensors que han lluitat contra l’esclavisme. Vull recordar Clotilde Cerdà que va ser una gran lluitadora feminista i antiesclavatge. I aquest acte també és un reconeixement a totes les entitats que des de fa molts anys ens dieu que l’única manera d’abolir la petjada de l’esclavatge és modificar la relació entre els països del sud i del nord. Barcelona vol ser ciutat on tots els veïns i veïnes es reconeguin com a ciutadans lliures, amb igualtats de drets i deures, i sense por. Aquesta és una festa en defensa de la vida i els drets humans reconeguts per a tots”, ha afirmat Pisarello.

Amb aquesta festa de comiat a l’estàtua, el Govern municipal ha donat resposta a una vella reivindicació d’entitats i moviments ciutadans que demanaven la retirada del polèmic monument i ha complert el compromís assumit d’eliminar de la via pública la figura d’aquest home de negocis que, a principis del segle XIX, es va enriquir amb el tràfic il•legal de persones des de les costes africanes cap a Cuba.

La cerimònia de retirada de l’estàtua del negrer Antonio López ha anat a càrrec dels Comediants, amb un espectacle ideat i dirigit per Joan Font, Piti Español, Toni Español i Sergi Galera, i on també s’han celebrat tallers infantils de pintura, dibuix, circ i titelles, un petit castell de focs, xocolatada i actuacions musicals.

Durant la festa s’han descobert dos faristols informatius: un sobre la història de la plaça i un sobre les Bullangues de Barcelona del segle XIX, els avalots populars que van tenir una importància decisiva per fer efectiu el canvi cap a una societat liberal i posar fi a l’absolutisme.

Es poden consultar aquí:

Faristol 1 (PDF)

Faristol 2 (PDF)





Paraules clau

Ciutat Vella/ cultura/