Aquest dissabte arrenca La Primavera Republicana amb una ofrena a Nou Barris i un concert de Pony Bravo i Rocío Márquez a Sant Antoni : Servei de Premsa

Aquest dissabte arrenca La Primavera Republicana amb una ofrena a Nou Barris i un concert de Pony Bravo i Rocío Márquez a Sant Antoni

13/04/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Dissabte, 14 d’abril, a les 12.30 hores, hi haurà la tradicional ofrena a la Plaça de la República de Nou Barris

El mateix dissabte, a les 20 hores, es farà un concert de la mà de Pony Bravo i Rocío Márquez a la carpa del mercat dominical de Sant Antoni. En el concert també ressonarà el clam en defensa de la llibertat d’expressió de la plataforma No Callarem i quatre cantants de hiphop participaran amb aquesta plataforma en l’actuació, fent improvisació sobre la cançó rodada a l’antiga presó Model que aquesta setmana s’ha llençat a les xarxes i que ja compta amb més 1,6 milions de visites a Youtube

El diumenge 15 d’abril, a les 11 hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau descobrirà la placa del nou carrer de Pepe Rubianes al barri de la Barceloneta, en un acte que comptarà amb intervencions de familiars i amics de l’actor i amb les actuacions de Joan Manuel Serrat i Èric Vinaixa

Les activitats s’allargaran fins el 21 d’abril i inclouen, entre d’altres, la descoberta de diverses plaques commemoratives, un cicle de cinema i un concert d’homenatge a Montserrat Roig

Dissabte, 14 d’abril, amb la tradicional ofrena a la Plaça de la República de Nou Barris pel matí i un concert a Sant Antoni per la tarda, començaran les activitats de La Primavera Republicana que organitza l’Ajuntament de Barcelona a través del comissionat de Programes de Memòria, i que comptarà amb diversos actes commemoratius que tindran lloc entre el 14 i el 21 d’abril, amb la voluntat d’evocar i celebrar els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat.

 

El vincle republicà: la tradicional ofrena floral a la Plaça de la República de Nou Barris

Organitzada per la Taula de Nou Barris per la República amb el suport del Districte de Nou Barris, la trobada comptarà amb la interpretació musical de la coral Càrmina. A l’acte, que serà a les 12.30 hores, assisitiran, entre d’altres, el tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, la tinenta d’alcaldia i regidora de Nou Barris, Janet Sanz, i el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes.

 

Concert de Pony Bravo i Rocio Márquez a la carpa del Mercat Dominical de Sant Antoni

Aquest concert del grup de pop contemporani Pony Bravo i de la cantaora de flamenc Rocío Márquez, que tindrà lloc dissabte 14 a les 20 hores a la carpa del Mercat Dominical (Carrer Urgell, entre Tamarit i Floridablanca) s’inscriu en la voluntat de La Primavera Republicana de recuperar les tradicions de republicanisme popular diverses que existeixen tant a Barcelona com a Catalunya i a d’altres indrets de l’Estat. Pony Bravo i Rocío Márquez representen dues expressions musicals ben diverses, però amb quelcom en comú: tots dos grups han actualitzat les tradicions musicals andaluses i tots dos tenen un clar compromís amb els valors republicans que promouen amb les seves expressions artístiques. Rocío Márquez és una de las figures més rellevants del flamenc contemporani, molt compromesa amb les lluites a favor dels refugiats o els feminismes, i unirà el seu art amb Pony Bravo, un dels grups de rock que ha unit la tradició andalusa amb el pop contemporani.

En el concert també ressonarà el clam en defensa de la llibertat d’expressió de la plataforma No Callarem. Quatre cantants de hiphop participaran amb aquesta plataforma en l’actuació, fent improvisació sobre la cançó rodada a l’antiga presó Model que aquesta setmana s’ha llençat a les xarxes i que ja compta amb més 1,6 milions de visites a Youtube.

 

Festa popular al nou carrer Pepe Rubianes a la Barceloneta

Diumenge 15 d’abril, a partir de les 11:00 hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, descobrirà la placa del carrer Pepe Rubianes a la Barceloneta, en substitució del carrer de l‘Almirall Cervera.

L’acte estarà conduït per Manuel Fuentes i hi intervindran l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Barceloneta, Manuel Martínez, i familiars i amics de Pepe Rubianes: Carmen Rubianes, Cristina Dilla, Andreu Buenafuente, Lucila Aguilera, Maria Rosales, Rosana Torres, Josep Parramon, Francesc Orella, Joan Lluís Bozzo, Joan Manel Serrat, Joan Gracia, Pep Molina i el Pare Manel.

En el decurs de l’acte hi haurà actuacions musicals de Joan Manuel Serrat, Èric Vinaixa i Gumbo Jass Band; i Corina Oproae, Eva Mateu, Pol Forment i Jordi Llompart llegiran poemes escrits per Pepe Rubianes.

A l’acte també hi assisitiran el tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. Amb aquest acte culmina el llarg procés que ha seguit la ciutat i la Ponència del Nomenclàtor per donar un carrer a la Barceloneta, allà on va viure, a l’estimat actor José Rubianes Alegret, nascut a Villagarcía de Arosa el 1947 i mort a Barcelona el 2009.

 

Els actes continuaran la setmana vinent i acabaran amb un concert homenatge a Montserrat Roig dissabte, 21 d’abril

Amb aquests actes festius, commemoratius i culturals es pretén recuperar les tradicions republicanes populars i reivindicar la vigència dels valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Amb aquest mateix objectiu, els actes de la primavera republicana continuaran per tots els districtes de la ciutat durant la propera setmana.

Així, dimarts al teatre Apolo s’estrenarà un cicle de cinema que permetrà reflexionar sobre el passat de Barcelona durant la república, la guerra i la dictadura i sobre valors republicans com la igualtat. L’acte arrencarà mb la projecció de la pel•lícula “El Pianista”, en què Mario Gas va traslladar a la gran pantalla la novel•la homònima de Manuel Vázquez Montalbán.

Així mateix, durant la setmana s’inauguraran diverses senyalitzacions i espais que faran visible les tradicions de republicanisme popular, catalanista, feminista, o obrer de Barcelona.

La primavera republicana culminarà dissabte 21 d’abril amb un concert-homenatge a la periodista Montserrat Roig al Born, que actualment allotja una exposició sobre aquesta periodista que va ser fonamental per a la recuperació de la memòria republicana durant la transició. El concert anirà a càrrec de Marina Rosell.





Paraules clau

cultura/ memòria/ república/