El Pregó de la Lectura obre els actes de Sant Jordi a la ciutat : Servei de Premsa

El Pregó de la Lectura obre els actes de Sant Jordi a la ciutat

19/04/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta tarda ha tingut lloc, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el Pregó de la Lectura de Sant Jordi, amb una conversa entre l’escriptora Almudena Grandes i l’escriptor i periodista Antonio G. Iturbe, sobre el conjunt de l’obra de l’autora i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida.

 

En el decurs de l’acte, el primer tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello, que ha presidit l’acte organitzat per Biblioteques de Barcelona, ha posat en valor la gran tasca que es duu a terme des de la xarxa de biblioteques de la ciutat, de la que ha dit que “és un orgull per a la ciutat perquè serveixen per construir comunitat en moments com els que vivim actualment, en què molta gent a Europa se sent sola.” Per Pisarello, “tenim l’obligació de crear comunitat, i una manera de frenar la intolerància que ens envolta és construint aquesta comunitat a l’entorn de les biblitoteques, que representen un espai de cohesió social i de trobada”. Sobre Almudena Grandes, el tinent d’alcaldia ha destacat la seva obra, en el centre de qual, ha dit, “hi ha la gent senzilla, comú, anònima, que suporta amb dignitat els anys foscos de la dictadura”, i li ha agrait que hagi acceptat participar en el pregó de Sant Jordi, “en aquests dies que estem celebrant la Primavera Republicana, en què ens agrada recordar el republicanisme com a pràctica quotidiana, i que té en la cultura, en el pensament lliure i crític, i en l’eduació pública, els seus pilars fonamentals”.

Almudena Grandes (Madrid, 1960). Escriptora i columnista, ha esdevingut una de les autores més populars de la literatura espanyola contemporània. Amb el seu debut, Las edades de Lulú (1989), va guanyar el Premi Sonrisa Vertical i aconseguí un gran èxit de lectors i de crítica. Autora d’una dotzena de novel•les, sis d’elles portades al cinema, amb la publicació l’any 2010 d’ Inés y la alegría, va iniciar un projecte novel•lesc ambiciós que, sota el títol d’ Episodios de una guerra interminable, proposa un nou relat de la història d’Espanya, durant la Guerra Civil i la llarga postguerra, de gènere realista i deutor de l’obra de Pérez Galdós. La seva darrera novel•la, pertanyent al cicle dels Episodios, és Los pacientes del doctor García (2017).

El pregó de la lectura es va celebrar per primera vegada l’any 2003 amb la presència de Quino. Des d’aquell any han estat pregoners José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luís Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville i Claudio Magris i Yasmina Reza.





Paraules clau

cultura/