La Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) demana voluntaris per fer el recompte del 2018 : Servei de Premsa

La Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) demana voluntaris per fer el recompte del 2018

19/04/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i les 33 organitzacions que conformen la XAPSLL fan una crida per igualar el miler de voluntaris que van participar en l’últim recompte

L’activitat de detecció d’enguany es farà la nit del 16 de maig i és la tercera vegada consecutiva que s’organitza amb el recolzament de l’Ajuntament

La Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) i l’Ajuntament de Barcelona organitzaran la propera nit del 16 de maig el recompte de persones sense llar que pernocten a la ciutat. Es tracta del tercer any consecutiu en què les 33 entitats que conformen la XAPSLL i el mateix consistori col·laboraran per posar el focus en una realitat social creixent al conjunt de ciutats d’Europa, amb el triple objectiu de visualitzar i quantificar la problemàtica, detectar nous espais de pernocta a la ciutat a partir d’una prospecció exhaustiva i, també, conscienciar la societat sobre un fenomen que té molt a veure amb l’augment del preu de l’habitatge i la precarització de les condicions laborals fruit de la crisi econòmica.

 

 

La nova edició de 2018 serà la segona des de l’aprovació del pioner Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona 2016-2020. El pla, que va comptar amb la participació del conjunt d’entitats que treballen en l’àmbit del sensellarisme a la ciutat i també de persones que han passat o passen per situacions de carrer, ha permès actualitzar alguna de les mesures d’atenció que fan de Barcelona un referent internacional en l’abordatge del sensellarisme. Exemples d’això són la provisió de targetes de transport públic per a persones en risc d’exclusió (més de 1.100 títols en l’últim any), la instal·lació d’armariets gratuïts perquè puguin deixar els seus efectes personals i les obres de reforma per fer dels albergs espais amb una major privacitat.

L’organització del recompte confia en poder aglutinar un altre cop les prop de 1.000 persones voluntàries que ja van participar en l’edició de l’any passat, una xifra rècord que no s’havia assolit en cap dels recomptes previs. La XAPSLL, que forma part de l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva, ha habilitat les inscripcions d’aquests voluntaris a través del web recompte.barcelona, on també es poden consultar totes les dades dels recomptes fets en anys anteriors. Per participar-hi només cal ser major d’edat, tenir ganes i disponibilitat la nit del 16 de maig i omplir un senzill formulari. La nit del recompte totes les persones voluntàries es distribuiran en petits grups, que recorreran carrers i parcs de tota la ciutat. A totes elles se les recomana portar un telèfon mòbil amb connexió a internet per facilitar la transmissió de dades i, també, se les recorda que l’activitat acabarà de matinada i per tant necessitaran un mitjà de transport per tornar a casa.

El nombre de persones sense llar ha augmentat en els darrers anys a tota Europa, i Barcelona n’és un exemple. Entre el 2008, el primer any amb dades fiables, i l’any 2017, el nombre de persones detectades pels successius recomptes i per la feina diària dels Serveis d’Inserció Social (SIS) de l’Ajuntament mostren un increment significatiu de les xifres. En concret, s’ha passat de 658 persones l’any 2008 a 1.026, segons el recompte del 2017 (un augment del 55,9% en l’última dècada). Ara bé, el nombre de persones que dormen en recursos residencials d’entitats socials i de l’Ajuntament de Barcelona ha crescut encara més durant aquest període, en passar de 1.190 persones allotjades el 2008 fins a les 2.006 que hi havia l’any passat (un increment del 68,5%). Aquesta xifra de persones allotjades continuarà a l’alça, gràcies a l’obertura de nous dispositius durant l’últim any com és el cas de la Residència Cal Muns i del centre Maria Feixa.

En qualsevol cas, les entitats socials i la ciutat de Barcelona s’enfronten gairebé en solitari a un problema que requereix de polítiques supramunicipals, com demostra el fet que la meitat de les persones que demanen entrar en un equipament municipal o de la XAPSLL porten menys de sis mesos a la ciutat, una tendència cada cop més visible tal com han posat sobre la taula els professionals. No és l’única dada en aquest sentit: l’any 2011 només el 5% de les persones allotjades tenien feina, mentre que en l’actualitat ja són el 15%. Sigui com sigui, i conscient que cal fer més esforços per donar resposta a l’emergència social que viu la ciutat, el pressupost anual de l’Ajuntament destinat a l’atenció de persones sense llar ha augmentat en aquest mandat un 30%, en passar dels 27 milions d’euros de l’any 2014 als 35 milions d’euros actuals. En paral·lel, les ajudes que es donen des dels Serveis Socials municipals per pagar habitatge han crescut un 25,6%, en passar de 40,49 milions d’euros l’any 2014 als 50,87 milions de l’any passat.

 





Paraules clau

Drets Socials/