Barcelona i Nova York, juntes a la cerca de mecanismes per combatre l’encariment de l’habitatge : Servei de Premsa

Barcelona i Nova York, juntes a la cerca de mecanismes per combatre l’encariment de l’habitatge

10/05/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Les dues ciutats anuncien que s’han presentat juntes al projecte International Urban Cooperationde la Comissió Europea, que busca promoure relacions entre ciutats per a la cerca de solucions als problemes d’habitatge

L’Ajuntament de Barcelona i el de Nova York han fet un pas més en la seva aliança per combatre juntes els problemes d’accés a l’habitatge que afecta seus veïns. Ambdues ciutats pateixen en aquests moments un encariment exponencial de l’habitatge, fruit de la forta demanda pròpia de ciutats d’èxit que, per contra, tenen una oferta limitada.

El tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello es va reunir ahir amb la tinenta d’alcaldia novayorquesa Alicia Glen a l’ajuntament de Nova York i van anunciar que les dues ciutats s’han presentat juntes al projecte International Urban Cooperation de la Comissió Europea, que atorga ajuts per promoure relacions entre ciutats per a la cerca de solucions conjuntes als problemes d’habitatge.

De fet, des del viatge anterior de Pisarello a Nova York, que va fer al març de 2017, les ciutats de Barcelona i Nova York han estat treballant juntes a través dels repectius equips tècnics per explorar noves mesures que es puguin aplicar en l’àmbit del sistema de foment de l’habitatge assequible. Aquest treball conjunt ha tingut, com a fruit, diferents intercanvis sobre solucions aplicades a ambdues ciutats. En el cas de Nova York, s’ha interessat pel projecte Aprop, de dotació d’habitatge modular a la ciutat. De la seva banda, Barcelona s’ha interessat pel sistema de regulació de lloguers privats vigent a Nova York, una mesura per la qual el consistori nord-americà ha apostat de manera molt decidida i que es coneix com a renda estabilitzada. Aquest programa estableix un control públic sobre el preu dels lloguers per facilitar l’accés a l’habitatge de les persones amb rendes mitjanes i baixes. Es calcula que, actualment, més del 45% dels lloguers de Nova York són de renda estabilitzada. Això equival al 31% de tots els habitatges de la ciutat.

 


Alicia Glen i Gerardo Pisarello
 

Així mateix, els equips de les dues ciutats han estat treballant en la possibilitat d’una recerca conjunta entre l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona i el Center for Urban Scienceand Progress de la NYU.

A la sortida de la trobada, Alicia Glen ha explicat que Barcelona i Nova York tenen molts aspectes en comú que han posat en agenda per treballar. A més de l’habitatge, Glen ha destacat la iniciativa de Barcelona per a abordar l’anàlisi dels efectes de les noves economies col·laboratives en la vida d’una ciutat.

Pisarello, de la seva banda, ha subratllat la importància que coincideixin, a Barcelona i Nova York, “dos governs progressistes amb mirada progressista per a treballar sobre els reptes de les ciutats en aquests àmbits”. Per això ha convidat Nova York a assistir a la cimera ‘Sharing Cities’, que se celebrarà al novembre a Barcelona “d’on ha de sortir uns compromisos comuns de les ciutats per afrontar com negociem amb les plataformes digitals que sorgeixen dins de les economies col·laboratives per aprofiar les seves sinèrgies, però alhora, que les ciutats puguem negociar-hi conjuntament perquè respectin els drets bàsics”.

Pisarello també ha explicat la proposta de Barcelona de portar, juntament amb les principals ciutats del món, una declaració conjunta pel dret a l’habitatge a Nacions Unides. “Mentre els municipis no tinguem competències en aquest àmbit, pressionarem des de tots els organismes possibles perquè es repecti el dret a l’habitatge”, ha conclòs.

Glenn i Pisarello també van posar-se al dia del treball conjunt que han estat fent les dues ciutats en diferents matèries, com el medi ambient, la mobilitat o l’economia solidària.





Paraules clau

cooperació/ habitatge/