Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Amadou Bocar per la seva trajectòria en la defensa dels Drets Humans : Servei de Premsa

Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Amadou Bocar per la seva trajectòria en la defensa dels Drets Humans

14/05/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta tarda ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barceloa l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Amadou Bocar Sam en reconeixement a la seva trajectòria en la defensa dels Drets Humans a la nostra ciutat i pel seu compromís i la seva lluita per defensar els drets de les persones migrades des d’una perspectiva intercultural i de drets de ciutadania. A l’acte també hi ha assistit el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello. En el decurs de l’acte han intervingut la comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López, i el sots director d’Àrees i Centres de la Fundació CEPAIM, que ha fet la glossa del guardonat.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que Amadou Bocar “representa molts dels valors que han fet gran aquesta ciutat: una ciutat de pau, acollidora, orgullosa de la seva diversitat i compromesa amb la justícia global.” Per a l’alcaldessa, “amb aquesta medalla, ens reafirmem en el nostre compromís de treballar per fer de Barcelona una ciutat de drets i oportunitats per a tothom”, i ha expressat, en nom de la ciutat, l’agraiment per “tota la teva feina, pel teu entusiasme, per la teva empatia, per la teva discreció, i sobretot, pel teu compromís amb les persones que més ho necessiten i amb Barcelona.”

 

 

La Medalla d’Or al Mèrit Cívic és un reconeixement a la trajectòria de persones o entitats que han treballat en favor de la ciutat de Barcelona. Representen l’expressió pública del reconeixement de la qualitat de l’obra feta per aquests ciutadans i ciutadanes dins de l’àmbit del civisme. Expressen la seva aportació i el seu compromís a favor de la ciutat en l’àmbit corresponent.

Amadou Bocar Sam Daff és un referent per la comunitat africana en general i la senegalesa en particular. Sam ha contribuït a visibilitzar el col·lectiu immigrant de la ciutat de Barcelona, ha ajudat en el procés d’acollida a centenars de persones i ha estat clau en molts processos de mediació que han ajudat a reduir situacions de tensió com, per exemple, els fets ocorreguts arran de la mort d’Ibrahim al barri del Besós el gener de 2012. A la seva trajectòria cal afegir la lluita contra el racisme i la xenofòbia.

Amadou Bocar Sam Daff porta vivint a Catalunya més de 25 anys i sempre ha estat referent per a totes les persones senegaleses que arribaven a la ciutat. Fins al punt de que sovint ha allotjat a desenes de persones a la seva pròpia casa, mogut per l’obligació ètica i moral d’ajudat tothom. La seva tasca mediadora i el seu compromís amb la cultura de pau i amb les persones menys afavorides s’estén a tota la seva vida professional i associativa.

Ha contribuït a normalitzar la presència africana, i senegalesa en particular, en molts àmbits participatius de la ciutat. Sam treballa pels drets de les persones migrades des d’una perspectiva intercultural i de drets de ciutadania.

Com a impulsor d’organitzacions i entitats de la societat civil destaquen la seva tasca com patró de la Fundació Cepaim, formant part de la junta directiva de l’Associació per a la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI), és membre fundador de l’Associació Catalana de Residents Senegalesos, que es defineix primer com una associació catalana, com a president de la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos de Catalunya (CASC) i com a fundador de la Federació de Senegalesos de l’estat espanyol.

Ha representat a la diàspora en múltiples trobades internacionals, com ara el Fòrum Social Mundial, i fruit d’aquests contactes va ser la celebració al mes de juny de la última trobada de la Fundació dels Emigrants Senegalesos (FES) i de la diàspora senegalesa a Barcelona, essent Amadou Bocar Sam Daff el seu impulsor i organitzador.

També ha impulsat el programa Senexcelence, que té per objectiu elevar el nivell educatiu dels joves d’origen africà, tot responent a una preocupació expressada per les institucions educatives catalanes.





Paraules clau

Medalla d’Or al Mèrit Cívic/