El Consell de Dones de Sant Martí celebra 25 anys : Servei de Premsa

El Consell de Dones de Sant Martí celebra 25 anys

14/06/2018

Va ser el primer de la ciutat. Es va crear l’any 1993 i mai ha deixat de funcionar. Un any després es va constituir el Consell Municipal de Dones de Barcelona

Una exposició participativa mostra el diari Dones, publicat pel consell entre 1997 i 2007

L’any 1993 es va crear a Sant Martí el primer Consell de Dones de la ciutat. Feia poc més de tres anys del 8 de març de 1990, el Dia Internacional de les Dones, data en què l’Ajuntament de Barcelona va anomenar les primeres deu conselleres per a la Igualtat, una per districte. Al 91 Sant Martí va acollir, també el 8 de març, la celebració de la Primera Setmana de la Dona, unes jornades dedicades a analitzar, reivindicar i lluitar pels drets de les dones de la ciutat.

D’ençà, aquest organisme ha treballat per millorar la visibilització de les lluites i la reivindicació del paper de les dones a la societat. Els objectius del Consell de Dones de Sant Martí són, principalment, estudiar i emetre informes sobre els temes relacionats amb la igualtat d’oportunitats i/o la no discriminació per raó de sexe; potenciar la coordinació entre altres serveis i comissions del districte per tal d’evitar aquesta discriminació en totes les actuacions i programes i conèixer la situació de les dones del districte i les seves diferents problemàtiques. A més de promoure la informació, el debat i la difusió de la qualitat de vida de les dones.

Per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, “les dones han contribuït a la construcció col·lectiva social i política de Barcelona, com vam demostrar el passat 8 de març amb la primera vaga feminista. I el Consell de Dones de Sant Martí sempre ha estat al capdavant d’aquesta lluita i reivindicació”.

L’acte, que ha estat emotiu i reivindicatiu, ha recordat el paper cabdal d’aquest espai al districte i a la ciutat. A més, ha tingut un recordatori especial per a les dones que van tenir un paper protagonista en la creació del Consell de Dones de Sant Martí, l’any 1993: Eulàlia Vintró, segona tinenta d’alcaldia de l’àmbit de Benestar Social; Carolina Homar, regidora de Serveis Socials; Marta Mas Puelles, consellera per la Igualtat; Elisabet Gaspar, tècnica de Dones; Mercedes Sánchez, La tela de Penélope; Maria Aran, Àmbar Prim; Paquita Magí, Heura; Lucia Solis, Dones Joves i Carme Garcia, Foment Martinenc.

Un quart de segle de lluita violeta

Durant aquests 25 anys han estat moltes les lluites, entre les quals se’n destaquen les reivindicacions veïnals de les dones per a la millora dels espais públics; el treball per l’alfabetització de persones adultes; la recuperació de la memòria històrica; i les moltes accions contra la violència masclista com, per exemple, el grafit pintat l’any 2014 davant La Farinera del Clot contra els feminicidis o les campanyes de sensibilització vers els més joves.

La seu del districte acull durant aquests dies una exposició participativa sobre el diari ‘Dones’, publicat pel Consell de Dones de Sant Martí entre 1997 i 2007.Compartiu aquest contingut