Ada Colau i Anne Hidalgo defensen la regulació del mercat immobiliari : Servei de Premsa

Ada Colau i Anne Hidalgo defensen la regulació del mercat immobiliari

11/07/2018

Les alcaldesses de Barcelona i París comparteixen estratègies contra l’especulació global i la proliferació de pisos turístics il·legals , l’increment abusiu dels preus dels lloguers i la necessitat d’incrementar l’habitatge assequible, durant una reunió que s’ha celebrat en el marc de la cimera FabCity

París ja fa anys que aplica mesures de regulació del mercat immobiliari: des del 2006 els promotors ja estan obligats a reservar fins a un 30% de les promocions a habitatge protegit. Anne Hidalgo ha donat suport a la iniciativa que ara estaà desenvolupant Barcelona

Anne Hidalgo dóna suport a la Declaració “Cities for housing” contra la gentrificació i l’especulació, que Ada Colau presentarà dilluns que ve a la seu de Nacions Unides de Nova York, davant els representants de tots els Estats membres de l’organització

Nova York, Montreal, Montevideo i Amsterdam, entre les grans capitals que també s’han sumat a la declaració per demanar més recursos i competències contra l’especulació

Aquesta nota inclou material audiovisual de la trobada.

Les alcaldesses de Barcelona i París, Ada Colau i Anne Hidalgo, han defensat aquest matí la importància que les ciutats tinguin competències per poder regular el mercat immobiliari i disposar de més recursos per reforçar el parc d’habitatge públic. París, de fet, ja disposa des de l’any 2015 d’un marc regulador propi per limitar els increments abusius del preu del lloguer, tot i que en aquests moments està suspès temporalment i es tornarà a posar en marxa aquest any tant a la capital com també a totes les conurbacions que ho demanin. El sistema fixa un valor màxim per al lloguer de cada pis, en funció del barri, dels mestres quadrats i de l’antiguitat, entre altres. Una altra mesura de regulació vigent a París des de l’any 2006 és l’obligació que els promotors reservin una part de les promocions privades a habitatge protegit, entre el 25 i el 30%, per sota del preu de mercat. Barcelona ha impulsat ara aquesta iniciativa, que ja està aprovada inicialment i que ha comptat amb l’impuls de diverses entitats socials i veïnals. Les dues alcaldesses han defensat la urgència d’avançar en aquestes polítiques de regulació del mercat immobiliari amb l’objectiu de garantir als promotors privats que es coresponsabilitzin amb la necessitat d’augmentar la proporció d’habitatge assequible a tots els barris de la ciutat i evitar l’expulsió de veïns i veïnes dels barris centrals. Anne Hidalgo ha expressat avui el seu suport a la iniciativa que ara està desenvolupant l’Ajuntament de Barcelona i ha recordat que quan es va posar en marxa a la capital francesa ja fa anys també es van despertar molts recels però que ara tothom la de defensa com a una iniciativa positiva.

 

 

 

L’alcaldessa de Barcelona també ha reiterat que és urgent i necessari que el Govern espanyol impulsi una reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) amb l’objectiu de poder regular els increments abusius del preu del lloguer i ampliar la durada dels contractes, com a mínim fins a 5 anys.

 

Declaració mundial de ciutat a Nacions Unides

Precisament, evitar l’expulsió de veïns dels centres de les grans ciutats és un dels objectius que persegueix la Declaració “Cities for housing” que promouen ciutats com Barcelona i que dilluns que ve l’alcaldessa Ada Colau portarà fins a les Nacions Unides, en el marc d’una cimera mundial de ciutats davant representants de tots els Estats membres. Anne Hidalgo ha segellat el seu suport a la Declaració, que la setmana passada va rebre també el vistiplau de l’alcalde de Londres, Sadiq Khan. La Declaració demana més recursos i competències per a les grans ciutats, amb l’objectiu de poder fer front a la gentrificació i l’especulació, i alhora aposta per una coordinació de les grans ciutats del món davant d’un fenomen global.

 

Una xarxa de ciutats innovadores

D’altra banda, Ada Colau ha participat aquest matí en l’obertura de la Fab City Summit 2018, que se celebra a París, conjuntament amb l’alcaldessa Anne Hidalgo i el comissari europeu d’Investigació, Ciència i Innovació, Carlos Moedas. Barcelona ha firmat aquest matí el manifest Fab City, que s’adjunta en aquesta nota de premsa.

Barcelona forma part de la xarxa Fab City des del seu inici, l’any 2014. De fet, n’és la impulsora, atès que la primera trobada de xarxes FabLab es va realitzar a Barcelona. Des d’aleshores la ciutat ha fet una clara aposta per promoure accions que aposten per la innovació social i la sostenibilitat i que s’alineen amb els objectius de la Mesura de Govern Pla Barcelona Ciutat Digital, impulsat des del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital.

Un exemple cabdal és el Maker District al Poblenou. Aquest projecte pilot es basa en un prototipus de ciutat productiva i escalable, que vol contribuir al procés de reindustrialització de la ciutat amb activitats i projectes que promoguin la interacció entre la comunitat local i les iniciatives ciutadanes, vinculades alhora a una comunitat global. També la Maker Faire Barcelona, l’esdeveniment de referència de la comunitat i que va tenir lloc el passat mes de juny en el marc del Sónar +D, o la xarxa d’Ateneus de Fabricació distribuïts per tota la ciutat i que tenen com a objectiu l’empoderament dels ciutadans en matèria de fabricació digital.

Un altre projecte capdavanter que actualment s’executa a Barcelona, alineat amb els principis de la xarxa Fab City, és l’impuls i la subvenció de projectes d’Innovació Social Digital a través de Barcelona Activa. Aquesta línia especifica fomenta la promoció de la tecnologia oberta i la fabricació digital, així com de noves formes d’innovació i col•laboració que resolen reptes socials i de sostenibilitat als territoris.

La cimera de País reunirà a experts i comunitats interessades en l’economia circular, planificació urbana, fabricació digital, nous models de negoci, compromís cívic i disseny i producció sostenibles.

 

Documents relacionats

Vídeo declaracions d’Ada Colau i Anne Hidalgo

Àudio declaracions

Més imatgesCompartiu aquest contingut