Ajuntament de Barcelona i Generalitat segellen la seva aposta pel foment de l’economia social i solidària : Servei de Premsa

Ajuntament de Barcelona i Generalitat segellen la seva aposta pel foment de l’economia social i solidària

27/10/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, signen l’acord marc per impulsar polítiques públiques de suport a les iniciatives socioempresarials d’economia social i solidària

L’acord té lloc coincidint amb la celebració a Barcelona de la VII Fira d’Economia Solidària de Catalunya, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya

Aquesta col·laboració es materialitza en l’impuls conjunt de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, en concret el bloc 4 de Can Batlló, que està actualment en obres

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han signat un acord de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per visibilitzar l’economia social i cooperativa, fomentar la creació de noves empreses de l’economia social i generar riquesa i ocupació de qualitat. Totes dues administracions s’han marcat com a prioritat contribuir al creixement de l’economia social i solidària i impulsar polítiques públiques de suport a les iniciatives empresarials i comunitàries que s’impulsen des del territori, en aquest cas a Barcelona.

Coincidint amb la celebració a Barcelona de la VII Fira d’Economia Solidària de Catalunya, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, Pisarello i el conseller el Homrani, han signat l’acord que té com a finalitat coordinar estratègies i recursos per tal d’amplificar resultats i processos en les polítiques públiques de foment de l’economia social i solidària a la ciutat de Barcelona. L’objectiu final del conveni subscrit és evitar duplicitats, afavorir l’eficiència i un millor aprofitament de les mesures i recursos generats en els diferents àmbits d’actuacions i programes.

Com a primera acció d’aquesta cooperació, s’estableix la col·laboració entorn del Programa d’Ateneus de Cooperatius a la Ciutat de Barcelona. Per una banda la Generalitat es compromet a executar a Barcelona part dels recursos econòmics de les convocatòries dels ateneus cooperatius, i per altra banda l’Ajuntament de Barcelona destinarà un equipament adequat per al desenvolupament dels programes i actuacions de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, en concret  el bloc 4 de Can Batlló, que està actualment en obres.

Els Ateneus Cooperatius de Catalunya són espais de trobada i serveis de referència al territori per fomentar l’economia social i cooperativa. Identifiquen necessitats i oportunitats del sector i ofereixen una àmplia cartera de serveis integrals per l’aprenentatge, la cooperació i la transformació social. Entre d’altres serveis a l’economia social en destaquen: centre de formació, espai d’assessorament i suport cooperatiu, suport a l’emprenedoria, incubació d’empreses i espais de co-treball, i serveis d’articulació i intercooperació territorial i sectorial.

Amb aquest acord de cooperació s’aconsegueix disposar a la ciutat d’un Centre de foment de l’economia cooperativa, social i solidària que disposarà d’un espai estable i recursos anuals pel desenvolupament de serveis especialitzats en economia social.

La Generalitat es compromet a incloure el projecte de l’Ateneu de Barcelona en les convocatòries de subvencions que es comprat a impulsar anualment per al Foment de l’economia social i solidària als territoris.Aquests ajuts han d’ajudar a promoure actuacions de suport a la creació i creixement de cooperatives i iniciatives d’economia social, i la creació i manteniment d’espais de referència  per la difusió, la coordinació, l’aprenentatge, la innovació i el suport en l’àmbit de l’economia cooperativa, social i solidària.

Per l’anualitat 2018 l’Ajuntament de Barcelona informarà sobre els projectes presentats al programa de ateneu cooperatiu de Barcelona i l’encaix amb les polítiques públiques de foment de la ESS  desenvolupades a la ciutat, amb un clar lideratge i expertesa de l’ajuntament

En concret es tracta d’alienar-ho amb  el Pla Municipal d’Impuls d’Economia Social i Solidària 2016-2019 i amb el Programa de Patrimoni ciutadà d’ús i gestió comunitària, que té per objectiu promoure noves formes d’interacció entre la institució pública municipal i iniciatives ciutadanes comunitàries, basades en el reconeixement del dret a la gestió i l’ús comunitaris d’allò públic per part de la ciutadania.

 

Ajuntament i Generalitat també col·laboren amb la VII Fira d’Economia Solidària de Catalunya i en l’organització del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores

A banda de la VII Fira d’Economia Solidària de Catalunya, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, que té lloc aquest cap de setmana, on col·laboren l’Ajuntament i la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, les dues administracions treballen colze a colze per poder acollir el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores el 2019-2020. Aquest esdeveniment convertirà la ciutat en la capital mundial de les economies del canvi amb un esdeveniment que preveu reunir 10.000 persones dels 5 continents durant la primavera de 2020. Barcelona ha estat escollida per la xarxa internacional d’economia solidària RIPESS i per la coordinadora del Fòrum Social Mundial per acollir aquest esdeveniment donada la història de Catalunya lligada al cooperativisme i els moviments socials.

Plantejat en dues etapes (2019/2020), el Fòrum pretén marcar la nova agenda global de les anomenades economies transformadores des de 5 eixos diferents: l’Economia Social i Solidària / les Economies Feministes / el Moviment Agroecològic i de Sobirania Alimentària / els Comuns Naturals, Urbans i Digitals / i les Finances Ètiques.

 





Paraules clau

economia/