L’Institut Viladomat inaugura el nou equipament amb capacitat per a tres línies d’ESO i dues de batxillerat : Servei de Premsa

L’Institut Viladomat inaugura el nou equipament amb capacitat per a tres línies d’ESO i dues de batxillerat

20/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El nou edifici de l’Institut Viladomat permetrà ampliar l’oferta educativa en nombre d’alumnes al centre.

El pressupost per a la construcció del nou equipament ha estat de més de 5 milions d’euros

Cadascun dels espais polivalents de l’institut porten noms de dones catalanes cèlebres que han destacat per la seva aportació a la societat

El nou edifici de l’Institut Viladomat, situat al carrer Consell de Cent 148-154, s’ha inaugurat aquest dijous a la tarda amb la presència del conseller d’Educació, Josep Bargalló, el primer tinent d’alcaldia i regidor de l’Eixample, Gerardo Pisarello, el president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep González-Cambray, i la vicepresidenta del Consorci, Laia Ortiz, entre d’altres. A l’acte d’inauguració també hi han participat cinc de les dones que donen nom a diferents espais del centre; la pedagoga musical Dolors Bonal; la matemàtica Pilar Bayer; la científica Conxita Solans; i l’enginyera Laura Tremosa.

El nou equipament, que acollirà tres línies d’ESO i dues de batxillerat, ha anomenat diferents aules i espais polivalents del centre amb noms de dones catalanes destacades. A més de les assistents a l’acte d’inauguració, altres espais portaran els noms de Neus Català (sala d’usos múltiples), Dolors Aleu (aula tècnica), Lola Anglada (aula tècnica), Rosa Leveroni (biblioteca), Joana Biarnès (fotografia); i Micaela Chalmeta (menjador).

El nou edifici de l’Institut Viladomat consta d’una superfície total d’uns 4.700 m2 distribuïts en un soterrani, una planta baixa i quatre plantes més. Està situat en un espai que des del 1884 acollia un convent de les Germanetes dels Pobres, una congregació religiosa femenina de caràcter assistencial que en el 1998 va tancar les seves portes per passar a formar part de l’Hospital Clínic de Barcelona. El pressupost total ha estat de 5.107.474,13 €.

Amb la voluntat d’aplicar el model pedagògic en la nova construcció, s’han seguit una sèrie de consideracions en el nou equipament que el fan molt funcional:

– Espais oberts, polivalents i flexibles.
– Domini de la llum natural i obertura dels espais a l’exterior
– Materials naturals que creïn espais blancs i neutres
– Espais oberts a la comunitat, per tal d’incentivar el coneixement, no sols en el centre, si no en tot el barri.
– Tecnologia adaptada a l’alumnat amb deficiència auditiva, comptant l’institut amb mecanismes per controlar el volum de veu.

En els darrers anys el Consorci d’Educació ha mostrat una clara línia de treball per tal d’augmentar l’oferta educativa segons les necessitats de cada districte amb nous centres com l’Eixample I-Xirinacs, l’Eixample II, l’Escola Anglesola, l’Escola Ausiàs March, l’Escola la Flor de Maig, l’Escola Gràcia, l’Escola Auditori, l’Escola La Maquinista, l’Institut Martí Pous, l’Institut 22@, l’Institut Maria Espinalt, l’Institut-Escola Trinitat Nova, l’Institut-Escola Antaviana i l’Institut-Escola El Til·ler.

Un projecte jove amb una línia pedagògica molt clara

L’Institut Viladomat va arrencar el curs 2015-2016 amb construccions modulars i dues línies d’ESO, per a un total de 240 alumnes, en una ubicació provisional situada al carrer Consell de Cent 127-129. Un centre que va néixer després d’anys de reivindicacions de les escoles de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, les AMPA i de diverses entitats del barri.

Entre els principis pedagògics de l’Institut Viladomat destaquen:

– Afavorir l’autonomia de l’alumnat i ús de la tecnologia per fomentar aquesta autonomia
– Apostar pel treball cooperatiu
– Reflexionar sobre els processos d’aprenentatge
– Crear situacions d’aprenentatge a partir de diferents eixos d’interès des d’on es treballen totes les àrees de coneixement que s’interrelacionen (STEAM, Lingüístic i Social, Artístic i d’Expressió).





Paraules clau

educació/