Barcelona blinda i garanteix l’equitat de gènere a la ciutat amb un reglament d’obligat compliment : Servei de Premsa

Barcelona blinda i garanteix l’equitat de gènere a la ciutat amb un reglament d’obligat compliment

21/12/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’1% del pressupost directe haurà de destinar-se a polítiques d’igualtat

Les clàusules de gènere seran condició indispensable per la licitació d’empreses, així com per l’atorgament d’ajuts i subvencions

Els càrrecs de lliure designació i personal eventual hauran de complir la paritat 60/40

Hi haurà referents d’igualtat a tots els districtes, àrees, organismes autònoms i empreses públiques del consistori

Cada mandat es realitzarà una enquesta de ciutat sobre violència masclista

El Plenari del Consell Municipal d’avui ha aprovat el primer Reglament per a l’equitat de gènere a l’Ajuntament de Barcelona, amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte el grup del PP que s’ha abstingut. Aquesta norma, d’obligat compliment, és un marc jurídic que garanteix la igualtat de gènere en l’àmbit municipal i que hauran de complir els òrgans de govern i gestió del consistori en el marc de les seves polítiques però, també, les empreses o entitats externes que vulguin optar a licitacions o ajudes i subvencions públiques. D’aquesta manera, es posen les bases d’un model públic, però també incentivant al privat, per tal d’assolir la igualtat efectiva entre dones i homes, sense cap tipus de discriminació per raó de sexe o de gènere.

 

 

“Hem avançat molt en matèria d’equitat de gènere, aprofitant eines que tenim com a institució. Així, alhora que aquest Reglament pioner és exigent a actors externs a través de clàusules en la contractació, a les subvencions i altres mecanismes… l’Ajuntament de Barcelona ha estat el primer en donar exemple. Pressupostos amb equitat de gènere, polítiques de transversalitat a l’urbanisme o la cultura, són compromisos que queden blindats en aquest norma avui aprovada. Ens hem de felicitar pels avenços cap a una ciutat feminista”, ha explicat la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

 

Una ciutat amb perspectiva de gènere

Aquesta nova eina que avui s’ha aprovat, i que es posarà en vigor un cop transcorreguts quinze dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, servirà per incloure la transversalitat, l’equitat i la perspectiva de gènere en el conjunt de les accions de l’Ajuntament.

Per fer-ho, en primer lloc, tots els sistemes d’informació i anàlisi de l’Ajuntament de Barcelona recolliran, disgregaran i analitzaran les dades amb aquesta perspectiva. Per tal de poder fer polítiques més justes i equitatives entre els sexes. A més, cada mandat es realitzarà una enquesta de violència masclista només de ciutat, centrada en districtes i barris.

En bona part, i gràcies a moltes d’aquestes dades que fins aquest mandat no es recollien amb tanta exhaustivitat, es podran fer millors polítiques municipals. I per fer-les, aquest reglament també garanteix que els pressupostos municipals siguin més equitatius i comptin amb la incorporació de la perspectiva de gènere. La voluntat, doncs, de l’actual govern és arribar –en el marge de quatre anys- a un mínim de l’1% del pressupost directe per polítiques d’igualtat (ara es dedica el 0,4) i un mínim del 5% del pressupost indirecte per accions d’equitat (ara és el 2,5).

Aquesta mirada de gènere també s’inclourà en les polítiques fiscals, per tal d’assegurar que els ajuts públics afavoreixen tant a dones com a homes. Així com amb l’urbanisme que, a banda de l’impuls fet a partir de la Mesura de Govern d’Urbanisme amb clau de gènere, aquest reglament obligarà a que els nous planejaments urbanístics, o bé els que calgui revisar, comptin amb aquesta perspectiva per tal de fer la ciutat més segura i amable per a les dones.

Tots aquests canvis, aquest nou enfoc, l’assumiran les àrees, els districtes i els òrgans municipals. Per assegurar-ho, el reglament garanteix un impuls de quatre òrgans d’igualtat. D’aquesta manera, a banda d’assegurar que sempre hi hagi una regidoria dedicada a les polítiques feministes, també hi hagi referents d’igualtat en els departaments de transversalitat, recursos humans i economia. A més, l’Ajuntament de Barcelona formarà a tot el personal municipal, així com als nous representant polítics, assessors, que accedeixin en el futur a l’Ajuntament de Barcelona.

La representació paritària s’haurà de produir en els òrgans col·legiats, càrrec de lliure nomenament (inclosos càrrecs gerencials), el personal eventual (especialment assessors i comissionats), la composició de tots tipus de jurats de selecció i atorgament de premis i distincions, consells i òrgans de participació. Entenent per la representació paritària aquella situació que garanteix una presència de dones i homes segons la qual cap sexe supera el 60% del conjunt de persones i que ha de tendir a assolir el 50% de persones de cada sexe.

Tot plegat, ho garantirà una Comissió de Seguiment del Reglament formada per 14 persones que podran demanar informes cada vegada que ho considerin pertinent. En formaran part l’alcalde o alcaldessa, regidor o regidora responsable de les polítiques de gènere, regidor responsable de Districtes, un representant de cada grup municipal, una persona de l’òrgan competent de transparència, un representant de l’òrgan responsable de promoure la transversalitat de gènere, una altra de l’òrgan d’igualtat de gènere, un representant de la igualtat de gènere en les polítiques de personal, cinc representants del Consell de les Dones de Barcelona i una persona del Consell LGTBI.

 

Una aposta per fer l’àmbit privat més equitatiu entre gèneres

El Reglament per a l’Equitat de Gènere a l’Ajuntament de Barcelona també ha de servir per promoure la igualtat entre dones i homes en l’execució de les seves tasques i en el compliment de les seves obligacions, tant si aquestes es realitzen de forma directa o de forma indirecta, mitjançant la licitació de contractes municipals d’obres, de subministrament i de serveis. Així doncs, els contractes municipals han d’incorporar de forma obligatòria i com a condició d’execució, clàusules socials orientades a fomentar la igualtat de gènere entre les persones implicades en l’execució del contracte. Aquestes seran relatives a l’obligatorietat d’implementar mesures de foment de la igualtat, d’aplicar mesures contra l’assetjament sexual i per raó de sexe, de garantir l’ús d’una comunicació inclusiva, d’aplicar mecanismes que facilitin la conciliació corresponsable i la paritat entre homes i dones que podrà afectar al conjunt de les persones que executen el contracte o a determinat perfils o categories.

Les empreses amb menys de 250 treballadors, que estan exempts per llei de disposar de plans d’igualtat de gènere o de protocols contra l’assetjament, si en tenen, es veurà reconegut en el còmput alhora de calcular els criteris públics per l’atorgament de contractes.

A més, l’Ajuntament de Barcelona vetllarà pel compliment de les clàusules establertes, fent-ne avaluacions i seguiment, però també oferint recursos formatius i assessorament a les empreses que ho requereixin.

Aquests mecanismes de promoció de la igualtat també es valorarà entre entitats, associacions o organitzacions que optin a ajudes o subvencions públiques.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona vetllarà per una institució i una ciutat econòmicament més justa i sostenible entre dones i homes, atenent als usos del temps, al dret a cuidar i a ser cuidat i al foment d’una ocupació de qualitat sense desigualtats de gènere.





Paraules clau

dona/