Tira endavant el concurs públic per trobar un soci privat per la societat mixta públic-privada de lloguer assequible Habitatge Metròpolis Barcelona : Servei de Premsa

Tira endavant el concurs públic per trobar un soci privat per la societat mixta públic-privada de lloguer assequible Habitatge Metròpolis Barcelona

21/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’aprovació dels plecs obre l’última etapa de la creació d’aquest operador, el primer de l’Estat espanyol d’aquestes característiques, i un model molt implantat en països europeus a on les polítiques públiques d’habitatge estan molt avançades.

El soci privat de la societat aportarà el 50% del capital, serà una empresa o agrupació d’empreses que acrediti experiència i capacitat de gestió d’habitatge de lloguer, i que busqui estabilitat a llarg termini.

El plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona han aprovat amb els vots favorables del Govern, del PSC i de Ciutadans, i l’abstenció del PP (i en una sessió plenària en la qual eren absents els grups d’ERC, Grup Municipal Demòcrata, la CUP i els regidors no adscrits) els plecs de condicions per a la selecció d’un soci privat, la modificació dels estatuts d’Habitatge Metròpoli Barcelona (HMB), i l’ampliació de capital, tràmits que permeten tirar endavant el concurs públic per trobar un soci privat per a la societat mixta públic-privada Habitatge Metròpolis Barcelona, que serà la primera societat d’aquestes característiques dedicada a la promoció i gestió d’habitatge de lloguer assequible i que actuarà en l’àmbit territorial metropolità de Barcelona. Per tant, serà una societat que operarà als 36 municipis de l’àrea metropolitana (un territori amb una població de 3,2 milions de persones).

D’acord amb els plecs aprovats per totes dues institucions, l’aportació inicial de capital prevista per arrencar la societat és de 24 milions d’euros. El 50% d’aquest capital (12 milions d’euros) l’aportaran els ens públics (Ajuntament de Barcelona i AMB a parts iguals) i l’altre 50% (els altres 12 milions d’euros) és el que haurà d’assumir el soci privat que guanyi la licitació. Les administracions aportaran el sòl per edificar, majoritàriament en un règim de dret de superfície, per garantir el manteniment de la titularitat pública dels terrenys.

Un altre dels elements destacats d’aquesta licitació fa referència a la permanència del soci privat a la societat, que té una durada mínima de 5 anys, i els preus dels lloguers dels habitatges seran en tot cas inferiors als 750 euros.

L’objectiu de la creació d’aquesta societat és garantir que el patrimoni públic de sòl i d’habitatge s’apliqui al compliment dels objectius socials en matèria d’habitatge de la forma més ràpida i eficient possible, captant nous recursos econòmics i agilitzant els processos de creació d’habitatge de lloguer a preu assequible. Per això es vol comptar amb la col•laboració i l’expertesa d’un segment molt determinat del sector privat no especulatiu que inverteix a llarg termini i busca estabilitat a canvi d’un benefici prèviament limitat.

 

Cap al model europeu

Es tracta d’un dels projectes previstos al Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025, per ampliar el parc d’habitatge assequible i de lloguer a la ciutat. Es tracta d’una línia d’actuació inexistent fins ara a l’Estat Espanyol, però amb una gran tradició als països d’Europa amb les polítiques d’habitatge més avançades. De fet, moltes ciutats de la Unió Europea (UE) amb un parc molt més gran d’habitatge de lloguer totalment públic, també disposen d’iniciatives semblants basades en la col•laboració públic-privada, que permet oferir un producte de lloguer assequible i estable, amb una demanda que a Barcelona es calcula que se situa, almenys, en unes 30.000 famílies, tot i que podria créixer. Es tracta d’aquell segment de la població que sense trobar-se en situació de necessitat d’ajuda social perquè té ingressos i feina, no pot accedir als preus del mercat lliure de l’habitatge, ni de propietat ni de lloguer. Persones que, per altra banda, busquen i necessiten estabilitat de preus per poder iniciar un projecte familiar de llarg recorregut. Famílies que a més a més, es troben que estan essent expulsades pel mercat fora de la ciutat de Barcelona i també fora de l’àrea metropolitana.





Paraules clau

habitatge/