Més de 800 estudiants i docents europeus de Formació Professional fan pràctiques a l’estranger gràcies a la Xarxa FP impulsada des de Barcelona : Servei de Premsa

Més de 800 estudiants i docents europeus de Formació Professional fan pràctiques a l’estranger gràcies a la Xarxa FP impulsada des de Barcelona

05/02/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Xarxa va néixer l’any 1999, quan l’Ajuntament de Barcelona va proposar la creació d’una xarxa de ciutats europees per facilitar que els estudiants de Formació Professional fessin estades a l’estranger

Actualment, la xarxa compta amb 33 ciutats europees de 15 països, quatre de les quals s’hi han incorporat avui

Més de 800 estudiants de Formació Professional de 29 ciutats europees han fet estades a l’estranger al llarg de l’any 2018 gràcies a la Xarxa FP, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, i en la qual hi participen ciutats de 13 països. Els alumnes participants procedeixen de 17 branques professionals diferents i l’estada mitja és de 2 mesos. Avui s’hi ha afegit a la xarxa quatre ciutats més: Praga (República Txeca), Lublin (Polònia), Espoo (Finlàndia) i Herning (Dinamarca).

Durant la inauguració de les jornades per celebrar el 20è aniversari de la Xarxa FP, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha posat volgut destacar que “està provat el valor afegit que té per als joves estudiar i formar-se en altres països. Barcelona acull el Secretariat Internacional de la Xarxa FP perquè des del primer moment ha cregut en la internacionalització de l’educació. Durant 20 anys, la feina que s’ha fet des de la Xarxa FP ha enriquit les trajectòries personals i professionals de milers de joves, i aquest seguirà sent un objectiu primordial per nosaltres.

La Xarxa va néixer l’any 1999, quan l’Ajuntament de Barcelona va proposar la creació d’una xarxa de ciutats europees per promoure estratègies de mobilitat comunes i facilitar que els estudiants de Formació Professional fessin estades a l’estranger com ja succeïa amb els estudiants universitaris.

Actualment, la Xarxa compta amb les ciutats de Alcoi (ES), Antwerpen (BE), Barcelona (ES), Berlin (DE), Breda (NL), Brussels (BE), Constanta (RO), Gandia (ES), Granada (ES), Hamburg (DE), Kokkola (FI), Kuopio (FI), Lisbon (PT), Madrid (ES), Mislata (ES), Munich (DE), Oulu (FI), Palermo (IT), Reus (ES), Roma (IT), Rovaniemi (FI), Sète (FR), Skelleftea (SE), Tartu (EE), Toulouse (FR), Ventspils (LV), Viborg (DK), Westerburg (DE), Zwolle (NL). Avui s’hi ha afegit també les ciuats

 

 

 

Entre els anys 2014 i 2018, un total de 1.663 estudiants han participat en aquests intercanvis, que inclouen pràctiques a empreses i tenen una durada mitjana de 2 mesos. El 76,6% han fet una estada d’entre 1 i 3 mesos, el 16,4% de menys d’un mes, i el 7% de més de tres mesos. La mitjana d’edat dels estudiants és de 24 anys i hi ha una majoria de dones que han fet ús d’aquesta possibilitat amb un percentatge del 62,3%.

Respecte les branques professionals més habituals, la d’Administració i Management ha estat la que ha tingut més presència (19,6%), seguida d’Hosteleria i Turisme (12,7%), Serveis Socials (10,9%), Comerç i Màrketing (9,5%) i Salut (8,9%).

L’anàlisi de les dades constata que les possibilitats d’inserció laboral han estat diferents segons el país de destinació. Dels estudiants que han fet estades a cada païs, en el cas d’Alemanya han rebut oferta de feina el 23,5%, un percentatge que és del 18,6% en el cas de Finlàndia, del 16,7% en el cas de França, del 15,2% en el cas d’Espanya o del 8,9% en el cas d’Itàlia. Preguntats a setembre de 2018, el 43% dels que van participar en els intercanvis de la Xarxa FP entre 2014 i 2018 havien aconseguit feina, una proporció que si mirem any a any es desglosa de la següent manera:

 

 

En definitiva, les estades a l’estranger per part dels estudiants de Formació Professional són considerades pel 79% dels que hi ha participat com un factor clau a l’hora d’aconseguir feina, mentre que un 81,49% afirma sentir-se més propens a desenvolupar la seva carrera en un altre país de la Unió Europea que no sigui el d’origen.





Paraules clau

educació/ fp/