Nou Barris Activa s’estrena atenent més d’un miler de persones que busquen millorar la seva situació laboral : Servei de Premsa

Nou Barris Activa s’estrena atenent més d’un miler de persones que busquen millorar la seva situació laboral

15/02/2019

L’equipament neix per impulsar l’activitat econòmica i l’ocupació a Nou Barris, amb un impacte en el benestar del veïnat, les persones autònomes, les cooperatives, el comerç i la petita empresa de proximitat

Nou Barris és el districte amb més persones sense feina. Concentra el 13,6% de l’atur registrat total de la ciutat

Des de l’obertura, ara fa cinc mesos, 1.200 persones ja han demanat assessorament bé per activitats formatives, serveis de coaching i orientació laboral, i acompanyament a persones emprenedores

L’adaptació de l’equipament, que havia estat en desús i amb 450m2, ha suposat una inversió inicial de 500.000 euros, i una inversió anual per funcionament de 300.000 euros

El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, la regidora del districte, Janet Sanz, i la directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel, assisteixen a la visita oficial de l’equipament

L’equipament és un dels paradigmes de les mesures de proximitat de Barcelona Activa i es troba al carrer Villalba dels Arcs 39-41, a tres minuts del Parc Tecnològic d’aquesta entitat

En el bell mig del Parc Central de Nou Barris i a tres minuts del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Nou Barris Activa, un nou equipament municipal per dinamitzar econòmicament el districte, s’estrena atenent 1.200 persones en només cinc mesos. El seu objectiu és incrementar el benestar del veïnat, persones autònomes, cooperatives, comerços i petites empreses, gràcies a l’adquisició de noves competències laborals o empresarials.

 

 

Nou Barris Activa, cocreat per Barcelona Activa i el Districte, neix per aproximar els recursos disponibles a totes les persones, posant en el centre les necessitats del veïnat i amb estreta connexió amb les entitats del territori, que juguen un paper fonamental en el desenvolupament dels tretze barris.

La regidora de Nou Barris, ha destacat que la posada en marxa d’aquest equipament dona resposta a una llarga reivindicació veïnal i del teixit organitzat del districte. “És un punt de referència perquè la gent de Nou Barris tingui millors feines i pugui viure amb més dignitat”, ha assegurat. “Estem farts de què Nou Barris estigui a la cua dels indicadors de la ciutat. Totes les actuacions que hem implementat han estat per posar el districte al centre de les decisions polítiques de la ciutat per i dignificar-lo”, ha sentenciat la regidora.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “aquest equipament és una de les joies de Barcelona Activa”, sorgit de l’aposta “per innovar i anar als barris i adaptar serveis a les necessitats de la gent per garantir que es manté un bé tan preuat com la cohesió social” . “A Barcelona, ningú pot quedar enrere. No podem malbaratar el talent de ningú. Nou Barris Activa és un projecte de reinvenció de l’administració, per territorialitzar-la i adaptar-la a les necessitats de cada barri del districte”, ha afegit Pisarello.

La inversió en l’equipament ha estat de 500.000 euros en un edifici en desús, que pretén reactivar al màxim l’economia de la zona en un districte on hi ha més desigualtat de renda familiar, amb més de 9.000 persones en situació d’atur, 40% de les quals són de llarga durada.

El fet de crear un espai com aquest a Nou Barris respon a la necessitat de donar cobertura a un dels llocs de Barcelona on es registren dades d’atur més elevades. Segons dades actualitzades, l’atur registrat concentra el 13,6% de l’atur registrat total de la ciutat. El 55,5% de la població aturada són dones, i en termes d’edat, més de la meitat són majors de 45 anys.

Per tant, aquesta és una mostra de l’estratègia de proximitat de Barcelona Activa, es a dir, de crear, apropar i adaptar els recursos allà on és mes necessari. Una manera d’assegurar l’aprofitament positiu dels recursos que té un territori, que ajudarà a tenir un retorn favorable a tota la ciutadania, amb un impacte comunitari, millor formació i capacitació ocupacional i millora de competències, creixement personal i accés al mercat de treball. En aquest sentit, de les més de mil persones ateses, en destaquen l’espai de recerca de feina i de Barcelona Treball amb 375 persones ateses, i les formacions dels projectes integrals amb contractació, amb més de 260 participants.

 

Impuls del teixit associatiu, com Can Peguera

El paper del teixit associatiu i de proximitat ha estat cabdal, amb entitats com l’Associació de Veïns de Can Peguera, clau en la descoberta de l’espai i han treballat de valent per la posada en marxa de Nou Barris Activa.

El nou equipament té una superfície de 450m2 distribuïts en dues plantes dedicades a impulsar l’ocupació de persones en situació d’atur i el treball de qualitat, a l’enfortiment del teixit comercial i empresarial i a donar una empenta a iniciatives emprenedores i empresarials veïnals, incloent-hi l’economia social i solidària.

L’espai disposa de 4 aules de formació, una d’informàtica amb 15 ordinadors i dos espais de treball grupal. Entre les activitats destacables, hi ha quatre punts d’informació i orientació ocupacional, totalment personalitzats.

Entre les càpsules formatives, gratuïtes i obertes a tothom amb inscripció prèvia, les persones inscrites podran treballar competències clau, habilitats de coaching, estratègia digital, i formacions per l’accés al mercat de treball. Per exemple, ja hi ha en funcionament un grup de treball de dones i diferents dinàmiques de grup.

A més a més, un dels serveis destacats és el Punt de Defensa de Drets laborals, inaugurat recentment en altres districtes, amb assessorament personalitzats per atendre dubtes legals i evitar la vulneració de drets bàsics. Així mateix, també hi ha un altre Punt d’Atenció a l’Activitat Econòmica del districte, que permetrà arribar de manera molt més directa a les iniciatives empresarials i comercials del territori, i derivar als recursos més especialitzats de Barcelona Activa.

 

Iniciatives socioempresarials viables i alineades amb l’interès públic

Aquest nou equipament -al carrer Villalba dels Arcs 39-41-, coproduït amb les entitats comercials, econòmiques i associacions de veïns del districte, representa una de les 38 mesures de promoció de l’activitat econòmica al districte, dins del Pla de Desenvolupament Econòmic de Nou Barris 2016-2021. Aquests plans tenen una visió de l’economia plural amb consolidació d’iniciatives socioempresarials viables i alineades amb l’interès públic. Responen a l’Estratègia de Desenvolupament de proximitat de Barcelona Activa, que pretén el disseny de respostes a mida de les necessitats i potencialitats de cada districte, implicant els propis actors socioeconòmics del territori i generant sinergies publico-privades-comunitàries. L’equipament nou promou l’activitat econòmica al districte i unes condicions de treball justes en un entorn saludable i que té en compte la protecció ambiental i la cohesió social, sense oblidar la mirada de gènere, i la dels diversos col•lectius d’edat i interculturals.

Veure vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=SQeAyiaL10YCompartiu aquest contingut