El barri del Bon Pastor s’implica en la construcció participativa del museu de l’habitatge de les Cases Barates : Servei de Premsa

El barri del Bon Pastor s’implica en la construcció participativa del museu de l’habitatge de les Cases Barates

19/04/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La museïtzació d’una illa d’habitatges de les Cases Barates del Bon Pastor és fruit de l’estreta col·laboració entre el Museu d’Història de Barcelona MUHBA, l’Associació de Veïns del Bon Pastor, l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona, el Districte de Sant Andreu i el Pla de Barris del Bon Pastor

Aprovat el Pla Especial Urbanístic per regular el nou equipament cultural que permetrà explicar com ha evolucionat l’habitatge públic a Barcelona

El projecte de BIMSA, actualment en redacció tècnica, preveu conservar 16 habitatges obrers com a testimoni del passat i convertir-los en espai museístic i nou equipament de barri a partir de l’any 2020-2021

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el Pla Especial Urbanístic que permetrà museïtzar una illa de Cases Barates al Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, amb un projecte que ha estat possible gràcies a la complicitat dels veïns i veïnes del barri i d’altres agents socials i entitats que s’han implicat en el seu desenvolupament. Fins ara la col·laboració veïnal ha permès recuperar 1.600 estris i objectes dels quals se’n farà una selecció que servirà pel projecte del Museu d’Història de Barcelona-MUHBA Bon Pastor.

El 1929 es van construir quatre polígons de Cases Barates a la ciutat, i el conjunt del Bon Pastor en va ser el més poblat, amb 784 habitatges. El conjunt de Cases Barates del Bon Pastor que es preveu museïtzar està format per un conjunt de 16 habitatges situats a l’illa ubicada entre els carrers de Tàrrega-Claramunt i Bellmunt-Barnola.

D’aquests, se’n destinaran 4 per a cases museu rehabilitades que mostraran l’evolució de les cases en diferents períodes, uns altres 4 per a espais expositius, on es preveu que s’expliqui a partir de l’habitatge obrer la història de l’habitatge a Barcelona, i els 8 restants s’habilitaran com a equipament per al barri i com a altres instal·lacions de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu, etc.).

Els habitatges de les Cases Barates del Bon Pastor es rehabilitaran d’acord amb quatre moments de la seva història: la casa original del 1929, l’època de postguerra als anys cinquanta, les remodelacions dels anys setanta i la darrera casa habitada, des de l’any 2000 fins a l’actualitat. Aquesta actuació forma part del Pla de barris del Bon Pastor i Baró de Viver, que impulsa diversos programes de recuperació i difusió de la memòria històrica dels barris.

El projecte pren com un bon referent museístic el Työväenasuntomuseo de Hèlsinki, un exemple paradigmàtic en el conjunt europeu de com explicar la vida diària al llarg del segle XX en un barri obrer.

El futur museu és el resultat d’una estreta col·laboració creada entre l’Associació de Veïns del Bon Pastor, l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona, el Districte de Sant Andreu, el Pla de Barris del Bon Pastor i el Museu d’Història de Barcelona MUHBA. Fins ara s’han fet sessions de treball per explicar les diferents fases del projecte de la mà dels professionals que, des de diversos àmbits, treballen en la museïtzació de les Cases Barates. A partir del conveni del Districte amb la Universitat de Barcelona, també s’ha comptat amb les aportacions de recerca i promoció d’aquesta Universitat.

 

Aprovat el Pla Especial Urbanístic per regular el nou equipament cultural

El darrer plenari municipal ha aprovat definitivament el Pla Especial Urbanístic per a la regulació del nou equipament cultural de les Cases Barates del Bon Pastor. D’acord amb el treball fet amb el barri, s’ha previst destinar al futur equipament una illa de 16 cases de les petites, una tipologia que reflexa de manera fefaent la trajectòria del barri, i també la seva evolució des dels inicis fins als nostres dies.

L’objecte del pla és mantenir les edificacions existents i definir els paràmetres d’ordenació i les condicions d’edificació que garanteixin tant la funcionalitat del nou equipament cultural com la seva integració en el seu entorn immediat i adaptar els volums existents als nous requeriments funcionals per tal d’oferir millors condicions per als usuaris del centre.

El Pla Especial Urbanístic (PEU) manté la qualificació de sòl com d’equipament comunitari i dotacions de nova creació (Clau 7b-PE), amb una superfície total de 1.240,40 m2. El Pla assigna un sostre de 850 m² a l’equipament cultural de Les Cases Barates, situat a l’illa compresa pels carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt. Les 16 antigues es convertiran en un equipament de barri (Casal de Barri), un museu (Cases-Museu) i un Espai Expositiu. La titularitat de l’equipament cultural serà pública. La resta de metres fins als 1.240,40 m2, seran lliures d’edificació per tal de garantir l’accés a les casetes existents.

Actualment BIMSA treballa en la redacció del projecte amb l’objectiu de tenir un projecte executiu definitiu a finals del 2019 i poder fer les obres de cara al 2020-2021.

 

Nova plaça Vilabesòs davant el futur espai museístic

D’acord amb la proposta de l’AVV, aprovada pel plenari de districte i la ponència de nomenclàtor, fa poques setmanes ha nascut la plaça Vilabesòs, a la plaça central d ela zona en remodelació. El nom ret homenatge a la revista educativa editada durant la República pels infants del barri escolaritzats al centre Bonaventura Carles Aribau i coordinada pel mestre José de Tapia Bujalance.

En paral·lel hi ha en marxa el programa d’acompanyament al reallotjament dels habitants de les Cases Barates. Aquest projecte vinculat al Pla de Barris i coordinat per la cooperativa La Fàbrica consisteix en donar suport i acompanyament a les famílies i altres unitats de convivència incorporades en el reallotjament, així com engegar processos de suport socioeducatiu i comunitari adreçats a aquestes persones.

 

Enllaços relacionats

Imatge

Àudio declaracions Joan Roca (WAV)

Vídeo declaracions Joan Roca (MP4)





Paraules clau

bon pastor/ ciutat/ cultura/ història/ Muhba/ Museu/