Barcelona sensibilitza la ciutadania perquè hi hagi menys soroll a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona sensibilitza la ciutadania perquè hi hagi menys soroll a la ciutat

22/04/2019

L’Ajuntament de Barcelona programa tot un seguit d’activitats durant la Setmana Sense Soroll del 22 al 28 d’abril coincidint amb el Dia Internacional de la Conscienciació envers el Soroll (24 d’abril)

Conscienciar sobre la contaminació acústica a la ciutat i sobre com el soroll incideix de manera negativa en la salut i la qualitat de la vida de la ciutadania és l’objectiu central de les activitats que ha programat l’Ajuntament amb motiu de la Setmana Sense Soroll, que se celebra del 22 al 28 d’abril i commemora el Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll (l’últim dimecres d’abril de cada any).

 

 

Els últims anys, ha crescut la consideració del soroll com un factor que incideix de manera negativa en la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. A la vegada però, també ha sorgit la necessitat de reivindicar els sons com a patrimoni ambiental que aporta riquesa i sovint descriu el caràcter i tarannà dels entorns on habitem. Amb aquestes dues premisses –alertar sobre l’increment del soroll i revaloritzar els sons com a patrimoni ambiental–, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya impulsen la Setmana Sense Soroll, una programació d’activitats gratuïtes adreçades a tota la ciutadania.

 

Rutes “a cegues” i vermuts sonors

Entre les activitats que ha organitzat el consistori per aquesta setmana hi destaquen: “Els batecs dels barris”, itineraris guiats amb els ulls tapats pel barri Gòtic (Ciutat Vella) i el barri de Navas (Sant Andreu). Aquestes dues rutes “a cegues” permeten als participants no només percebre la contaminació acústica, sinó també el patrimoni sonor (campanes, fauna, fonts…) que viu als barris de la ciutat. A més, el dissabte 27 d’abril, tindrà lloc a La Fàbrica del Sol, l’equipament municipal referent en sostenibilitat de Barcelona, un “vermut sonor” on diferents experts en matèria de soroll debatran i aportaran informació sobre el creixent problema de la contaminació acústica.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha organitzat una campanya de sensibilització del soroll dels vehicles en diferents punts de la ciutat que pretén que els propietaris de motocicletes i ciclomotors prenguin consciència de la problemàtica i adoptin les mesures corresponents. En aquest sentit, del 24 d’abril al 3 de maig es duran a terme mesures sonomètriques voluntàries dirigides als conductors de motos. Aquestes accions tindran lloc al passeig Maragall i davant de la Ciutat de la Justícia (matins de 10 a 13 hores) i a la plaça Eivissa i l’aparcament de l’Estació de Sants (tardes de 15.30 a 18.30 hores).

 

Tallers per tota la ciutat

Addicionalment, el Departament de Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya organitza els tallers “Quin soroll fem?”, ubicats en diferents punts de Barcelona. Aquests tallers ofereixen a la ciutadania l’oportunitat de fer mesuraments ambientals amb un sonòmetre. Els participants faran mesures en dos ambients acústics: una en una zona amb gran concentració de vehicles i una altre en una zona més tranquil·la. Fent la comparativa entre els dos mesuraments, podran prendre consciència del soroll ambiental de la ciutat.

Per a més informació: díptic de la Setmana Sense Soroll

Les activitats que impulsem des de l’Ajuntament estan penjades al web de La Fàbrica del Sol.Compartiu aquest contingut