Nou Barris restaurarà la masia de Can Valent i adquireix l’antic camp de futbol del CF Damm per a usos públics : Servei de Premsa

Nou Barris restaurarà la masia de Can Valent i adquireix l’antic camp de futbol del CF Damm per a usos públics

05/05/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El plenari aprova un pla urbanístic que determina la conservació i rehabilitació de la masia, construïda el segle XVIII i protegida pel catàleg de patrimoni, i defineix que els usos futurs seran públics i es consensuaran amb el veïnat

Un dels solars de l’àmbit del pla s’inclou en una permuta de terrenys que permetrà a l’Ajuntament adquirir l’antic camp de futbol del CF Damm per destinar-lo a usos comunitaris

Nou Barris destinarà dos espais del barri de Porta a nous equipaments municipals. Es tracta de la masia de Can Valent i de l’antic camp de futbol de la Damm, que permetran ampliar l’oferta de serveis públics del barri i a donar resposta a la reivindicació veïnal de dotar-los d’usos comunitaris.

Això serà possible gràcies al Pla especial urbanístic integral i de millora urbana dels sòls situats a l’entorn de la masia de Can Valent, que es va aprovar divendres passat al Plenari del Consell Municipal. En concret, ordena els sòls de l’avinguda de Rio de Janeiro, 51-59, que inclouen la mateixa masia i el seu entorn i també una altra finca de titularitat privada situada al nord de la masia. El pla va tirar endavant amb els vots a favor del Govern municipal, GMDemòcrata, Cs, ERC, PSC, CUP Capgirem i els regidors no adscrits, Gerard Ardanuy i Juan Josep Puigcorbé, i l’abstenció del PP.

Pel que fa la masia de Can Valent, s’estableix que acollirà usos públics que es consensuaran amb el veïnat. Alhora, es determina la rehabilitació de l’immoble i manteniment de la volumetria, ja que està inclòs al Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de la ciutat amb un nivell de protecció C.

 


Dues imatges actuals de can Valent.
La rehabilitació de la masia, que actualment està en mal estat, es farà el proper mandat d’acord amb el projecte de consolidació que ja ha elaborat el Govern municipal per preservar-la i conservar el seu alt valor patrimonial i històric. Es va construir al voltant del segle XVIII al costat de l’antic camí de Sant Andreu a Santa Eulàlia de Vilapicina i Horta, i és un edifici de planta basilical asimètrica que ha estat ampliat i modificat fins a la segona meitat del segle XX.

És una de les poques masies singulars i característiques que queden al territori, i per això la prioritat és mantenir al màxim la seva fisonomia original, la seva història i la del passat agrícola i la memòria de l’àmbit on se situa. La rehabilitació tindrà un cost que rondarà els 750.000 euros, i inclou la consolidació d’elements com cobertes, murs perimetrals i forjats, l’execució dels serveis bàsics i la delimitació dels espais que acolliran els futurs usos.

 


Dues imatges de mitjan segle XX, quan can Valent era habitada per la família Padrós, que hi tenia la seva explotació de jardineria i horta.
Quant a la finca del nord de la masia, el pla urbanístic li atorga usos de tanatori de barri de titularitat privada que estarà situat just a tocar del cementiri de Sant Andreu. Per poder construir el tanatori, el privat haurà de presentar un projecte constructiu que s’adeqüi a la legalitat vigent.

Per tal de buscar un guany per al barri i per al veïnat, el Districte ha acordat amb la propietat del sòl privat una permuta de terrenys que també s’inclou al document urbanístic. L’operació preveu que passi a ser de titularitat municipal l’antic camp de futbol del Club de Futbol Damm, un terreny de 6.384 m2 del carrer de l’Escultor Ordóñez, 129-169, que, de cara al proper mandat, es dotarà d’usos esportius acordats amb un procés participatiu veïnal per donaran suport a les activitats que es desenvolupen al barri de Porta. A canvi, l’Ajuntament cedeix al privat un terreny de 1.551 m2 que pertany a les finques de l’avinguda de Rio de Janeiro, 51-59 i 61, i li abonarà 1,16 milions d’euros per la diferència de valor entre els dos sòls.





Paraules clau

Can Valent/ Nou Barris/