L’Institut Vila de Gràcia guanya el “Repte Barcelona Dades Obertes” amb un treball sobre la gentrificació per barris a Barcelona : Servei de Premsa

L’Institut Vila de Gràcia guanya el “Repte Barcelona Dades Obertes” amb un treball sobre la gentrificació per barris a Barcelona

08/05/2019

En la segona edició del Repte, vuit instituts de la ciutat han presentat a la Fabra i Coats els projectes d’anàlisi de diferents aspectes de la ciutat que han desenvolupat a partir de dades publicades al portal Open Data BCN

Un índex de gentrificació, o com aquest fenomen afecta la vida als barris, l’evolució del comerç a la ciutat, el destí de la immigració o l’ús d’internet a les biblioteques segons la renda familiar son alguns dels treballs elaborats per l’alumnat.

El portal Open Data BCN és un servei per a la ciutadania on està publicada informació en format reutilitzable agrupada en 5 grans temes: administració, territori, població, economia i empresa i ciutat i serveis. El catàleg inclou ara 430 conjunts de dades (datasets)

L’institut Vila de Gràcia ha guanyat la Segona edició 2019 del “Repte Barcelona Dades Obertes” amb l’elaboració d’un índex de gentrificació per als barris de Barcelona elaborat pels alumnes a partir de l’anàlisi de dades obertes publicades al portal Open Data BCN.

 

 

ECAT Institut Lluïsa Cura i Institut Joan Brossa aconegueixen el 2n i 3r Premi respectivament.

El Repte és un projecte educatiu liderat per l’Ajuntament de Barcelona i impulsat per la Oficina Municipal de Dades en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona i el CESIRE, que té per objectiu promoure l’ús de les dades del portal Open Data BCN.

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats ha acollit l’acte de presentació dels projectes que durant el curs han desenvolupat 260 alumnes de 3r i 4t d’ESO i de cicles formatius, de 8 instituts amb l’ajut dels seus professors. Els alumnes han exposat els treballs realitzats amb dades publicades al Portal Open Data BCN i han presentat les accions de millora que proposen. També s’ha habilitat un espai d’exposició de les infografies.

A banda de l’índex de gentrificació, la resta de treballs han analitzat com aquest fenomen afecta la vida als barris, l’evolució del comerç a la ciutat, el destí de la immigració per barris o l’ús d’internet a les biblioteques segons la renda familiar. També hi ha hagut un estudi sobre la demografia i l’economia a la ciutat i un treball sobre els drets dels animals.

Els centres finalistes han presentat els següents projectes
– 1 ER PREMI. Institut Vila de Gràcia. Elaboració d’un índex de gentrificació per als barris de Barcelona
– 2n PREMI.ECAT Institut Lluïsa Cura. Evolució del comerç als barris de Barcelona
– 3r PREMI.Institut Joan Brossa. On ubicar la teva botiga a Barcelona?
– Col.legi FEDAC-Amílcar. L’ús d’internet a les biblioteques segons la renda familiar
– Institut Ferran Tallada. Com afecta la gentrificació a la vida dels barris?
– Institut Josep Serrat i Bonastre. Estudi sobre la demografia i l’economia a la ciutat
– Institut Juan Manual Zafra. Destí dels immigrants
– Institut Tecnològic de Barcelona. Els drets dels animals

Les propostes de l’alumnat han estat avaluades per un jurat composat per professors universitaris i reconeguts experts en anàlisi de dades i que inclou aquest any com a novetat una estudiant de la UPC del grau d’Enginyeria i Ciència de Dades.

L’acte ha comptat amb les intervencions en directe de diferents referents mundials entorn a les dades, com són el director del W3C a Espanya, una representant del European Data Portal des dels Paisos Baixos, la responsable del congrés BigSurv18 des de Durham, North Carolina i també en el marc de col.laboració dels Ajuntaments de Barcelona i Kobe al Japó, del Sr. Taisuke Matsuzaki i d’estudiants de la universitat.

Aquesta iniciativa situa Barcelona com a capdavantera en la introducció del coneixement de les dades obertes en l’àmbit educatiu. El Repte Barcelona Dades Obertes va néixer amb la vocació de continuar en el temps per convertir-se en un referent anual. No es coneix cap altra iniciativa semblant a Europa i a tot arreu on ha estat presentada es valorada molt positivament. A títol d’exemple, la ciutat japonesa de Kobe, està interessada en desplegar-la entre els seus estudiants.

 

Open Data BCN

Open Data o obertura de dades del sector públic és una iniciativa impulsada per les administracions públiques amb l’objectiu principal d’aprofitar al màxim els recursos públics disponibles, publicant dades generades per la pròpia administració i permetent-ne el seu accés i reutilització per al bé comú i per al benefici de persones i entitats interessades.

Per assolir aquests objectius, les dades han d’estar publicades en formats oberts, estàndards i interoperables.

Open Data BCN és el servei dins de l’Ajuntament de Barcelona que s’encarrega de la publicació de dades en formats oberts, estàndards e interoperables i les publica en el portal del mateix nom per tal de facilitar-ne la seva reutilització . Està inclòs en el full de ruta municipal cap a la sobirania tecnològica anomenat Pla Barcelona Ciutat Digital. Les dades publicades al Portal s’agrupen en 5 grans temes: administració, territori, població, economia i empresa i ciutat i serveis. Actualment el catàleg inclou 430 conjunts de dades (datasets).Compartiu aquest contingut