La proposta CAH i ATRI guanya el concurs BCN-NYC Affordable Housing Challenge sobre solucions innovadores per fer l’habitatge més assequible : Servei de Premsa

La proposta CAH i ATRI guanya el concurs BCN-NYC Affordable Housing Challenge sobre solucions innovadores per fer l’habitatge més assequible

14/05/2019

La proposta conjunta CAH i ATRI ha estat la guanyadora del concurs internacional BCN-NYC Affordable Housing Challenge, organitzat pel programa i.lab del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, la Regidoria d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Nova York. La guanyadora s’ha presentat avui en el marc de la celebració de l’Smart Cities New York.

La proposta guanyadora neix d’una col·laboració entre el projecte del “sistema de construcció per habitatge assequible” de la Universitat Nacional de Colòmbia i el projecte “innovació per a la inclusió social” de Straddle 3 Barcelona. Es tracta d’un plantejament de densificació de la ciutat aprofitant els buits que encara es poden trobar en el teixit urbà. Això inclou la rehabilitació  d’edificis existents i noves construccions, sense afectar el terreny, mitjançant noves tècniques de construcció econòmica que siguin lleugeres, adaptables i ràpides d’instal·lar. La proposta constructiva també pot permetre edificar habitatge amb pocs suports a terra, suspès en l’aire, fins i tot per renovar sectors deteriorats o infrautilitzats a la ciutat, com per exemple autopistes, ports, o estacions de transport.

La proposta guanyadora del concurs internacional BCN-NYC Affordable Housing Challenge ha estat escollida entre un total de 54 projectes que han participat en el repte procedents de 16 països d’arreu del món. D’aquests 54, es van escollir primer tres finalistes, que es van donar a conèixer durant la celebració del Fòrum d’Habitatge de Barcelona al mes de març passat, dels quals finalment Barcelona i Nova York, amb un jurat integrat per persones expertes en habitatge, en innovació i en tecnologia dels ajuntaments de Barcelona i Nova York, han decidit atorgar el premi a la proposta CAH i ATRI.

Ara, aquesta proposta rep un premi econòmic de 40.000$ per posar en pràctica dos projectes pilots, un a Barcelona i l’altre a NYC. A més a més, l’equip guanyador té l’oportunitat de reunir-se amb agents municipals rellevants d’habitatge i tecnologia, tant de Barcelona com de Nova York, i guanyarà visibilitat i reconeixement internacional.

 

Solucions tecnològiques per fer més assequible l’habitatge

L’objectiu que persegueixen i comparteixen les ciutats de Nova York i Barcelona amb el plantejament d’aquest repte és trobar solucions, eines i tecnologies innovadores que disminueixin els terminis i els costos de construcció i rehabilitació d’habitatges en zones urbanes denses, amb la finalitat de fer més assequible l’habitatge per a tothom.

La manca d’habitatge adequat i assequible és un repte que té un impacte negatiu en la inclusió social, la igualtat, la salut i el benestar de les persones, i la sostenibilitat. Tant Barcelona com Nova York estan compromeses a afrontar aquest repte tal com s’indica a la Declaració dels governs locals pel dret a l’habitatge i el dret a la ciutat, que totes dues ciutats van liderar.

Amb l’augment dels costos del sòl i de la construcció, Barcelona i Nova York han de trobar maneres d’obtenir més de cada euro invertit en habitatges assequibles i oferir habitatges més ràpidament a les famílies que ho necessiten.

L’aplicació de mètodes de construcció innovadors, l’ús de materials alternatius i sostenibles, la implantació de nous sistemes de gestió de costos i planificació són formes potencials de fer habitatges assequibles. Barcelona està ja experimentant en aquesta línia mitjançant el programa APROP d’habitatge modular. A través del repte BCN-NYC Affordable Housing Challenge, aquestes ciutats volen aprofundir en l’ús de les noves tecnologies per reduir els terminis i els costos en la producció d’habitatge, tot promovent un sector net i sostenible.

Aquesta iniciativa s’emmarca també en el projecte europeu IUC http://www.iuc.eu/ mitjançant el qual els equips d’habitatge de Barcelona i NYC ja fa mesos que intercanvien experiències.

Innovació urbana sostenible i social a través del programa i.lab

Aquest repte s’emmarca en les activitats de foment de la innovació i ús de la ciutat com a laboratori per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, donant resposta a les seves necessitats i als nous reptes de ciutat.

És per això que el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona lidera l’i.lab, el laboratori per accelerar la innovació urbana, sostenible i social de manera oberta i col·laborativa entre administracions, l’àmbit acadèmic, empresarial i la ciutadania.

Són objectius d’aquesta iniciativa maximitzar la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions proposades, impulsant un ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia.

A més, l’i.lab promou la col·laboració amb altres ciutats per compartir tant reptes com solucions. Des d’aquest laboratori s’identifiquen i llencen reptes de ciutat mitjançant concursos oberts per trobar solucions innovadores i millorar els serveis públics, i actualment hi ha 4 reptes oberts.

L’i.lab forma part del Pla Barcelona Ciutat Digital i és una de les mesures recollides al Pla Barcelona Ciència.

 

www.barcelona.cat/i-lab

 

Presentació del projecte guanyador al Saló Barcelona Building Construmat

Els membres de l’equip guanyador presentaran demà el seu projecte al Saló Barcelona Building Construmat, que se celebra a la Fira de Barcelona, en concret al pavelló 2 del recinte Gran Via, situat a l’avinguda Joan Carles I, 64 de L’Hospitalet de Llobregat. La presentació tindrà lloc a partir de les 11.30h a l’estand que l’Ajuntament de Barcelona té al saló i anirà a càrrec de: Oihana García, Alfredo Palomera, Paula Kobeaga, Jordi Rodriguez, i Roger Pujol. També hi participarà en representació del programa il.lab, Ana Paola López.Compartiu aquest contingut