En marxa les obres de millora dels carrers d’Alarcón i Bragança, al barri de la Clota : Servei de Premsa

En marxa les obres de millora dels carrers d’Alarcón i Bragança, al barri de la Clota

24/05/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El projecte té un pressupost d’1,23M€ per millorar l’accessibilitat, donar prioritat al vianant i preservar la singularitat d’aquest barri del districte d’Horta-Guinardó

La intervenció acabarà a l’octubre i convertirà els carrers en plataforma única, es renovarà l’enllumenat i el mobiliari urbà i es posarà més vegetació i arbrat

L’Ajuntament també està tramitant un nou planejament a l’àmbit de la Clota per recuperar el verd històric i ambiental de la riera d’en Marcel·lí i projectar fins a 294 pisos, dels quals 167 seran públics

L’Ajuntament està duent a terme obres de millora als carrers d’Alarcón i Bragança per millorar-ne l’accessibilitat, donar prioritat al vianant i preservar i potenciar les virtuts i la singularitat del barri de la Clota, al districte d’Horta-Guinardó. Les actuacions compten amb un pressupost d’1,23 milions d’euros, i està previst que finalitzin a l’octubre.

 

 

L’actuació consistirà bàsicament en la renovació del paviment amb la implantació de plataforma única, el soterrament de les línies de serveis aèries, la col·locació de nou enllumenat amb tecnologia led i la renovació de la xarxa de clavegueram.

També s’hi col·locarà nou mobiliari urbà, i s’incrementarà la vegetació, les zones verdes i l’arbrat en els espais d’estada que es creïn. En total, s’intervindrà sobre una superfície total de 5.131,62 m2.

 

Reestructuració de la Clota i conservació de la riera d’en Marcel·lí

Aquestes actuacions formen part de la reestructuració viària de l’àmbit de la Clota que està impulsant el Govern municipal per mantenir l’essència i els valors mediambientals de l’àmbit, com ara la infraestructura verda, l’arbrat singular i la fauna.

En aquest sentit, el 2018 ja es va aprovar una Modificació del Pla de Millora Urbana (MPMU) que preveia obrir un nou carrer paral·lel a l’avinguda de l’Estatut que, posteriorment, permetés eliminar l’afectació viària sobre la riera d’en Marcel·lí inclosa en el planejament vigent. Seguidament, es va donar llum verda a un projecte d’urbanització de l’àmbit de l’MPMU que proposa la integració d’un nou espai verd que acompanya el traçat del nou vial, amb l’objectiu de minimitzar la circulació de vehicles per aquesta via i afavorir un ús essencialment de vianants de l’espai públic.

En continuïtat amb aquests canvis urbanístics, l’equip de Govern està tramitant una Modificació puntual del Pla general Metropolità (MpPGM) de l’àmbit de la Clota on s’elimina l’afectació viària sobre la riera d’en Marcel·lí –antic camí de Sant Cebrià– determinada pel planejament vigent. Els canvis que recull s’han realitzat d’acord amb els estudis previs d’ordenació paisatgística del Parc de la Clota de 2015 i de l’Estudi d’Auscultació Paisatgística de 2016.

El document es va aprovar inicialment l’abril passat, i és fruit d’un procés participatiu fet amb l’Associació de Veïns i Veïnes de la Clota i les entitats del barri per incorporar les seves demandes referents al futur parc, la mobilitat, els equipaments i les futures edificacions.

El pla permetrà recuperar i posar en valor la traça històrica del camí medieval de Sant Cebrià, que quedarà integrat en el futur Parc central de la Clota. D’aquesta manera, l’afectació de vial vigent es converteix en zona verda i es guanyen 1.607 m2 de zona verda, que passa a ser d’un total de 11.804 m2.

A més, l’MpPGM de Clota Reordenació proposa un canvi d’ús per reduir el sostre destinat a terciari, augmentar el dedicat a habitatge i aconseguir una millor adaptació de les edificacions de l’entorn. Així, dels 12.889 m2 de sostre d’habitatge vigent s’arribarà als 23.555 m2, un creixement de 10.666 m2. Això permetrà la construcció d’un total de 294 pisos, dels quals 167 –més de la meitat– seran de titularitat municipal.

També es preveu ampliar el sòl destinat a equipament públic en 813 m2, que disposarà d’un total de 3.086 m2. Inicialment es proposa la implantació d’un Centre d’Atenció Primària amb serveis hospitalaris primaris, si bé la concreció de l’ús i les condicions d’edificació de l’edificació requerirà la redacció d’un pla especial posterior. Per a garantir una adequada integració de l’edifici en el seu entorn, es preveu la convocatòria d’un concurs d’idees que pugui comptar amb la participació de l’Associació de Veïns i Veïnes de La Clota.

 





Paraules clau

Horta-Guinardó/ La Clota/