L’Ajuntament homenatja Arcadi Oliveres pels 50 anys de defensa de la justícia social : Servei de Premsa

L’Ajuntament homenatja Arcadi Oliveres pels 50 anys de defensa de la justícia social

06/06/2019

L’alcaldessa en funcions, Ada Colau, ha estat l’encarregada d’entregar-li, aquesta tarda al Saló de Cent, la medalla al Mèrit Cívic a l’històric activista per la seva carrera en la defensa dels drets humans, la pau i l’antimilitarisme

L’Ajuntament de Barcelona ha fet entrega avui de la medalla al Mèrit Cívic de la ciutat a l’històric activista Arcadi Oliveres, en homenatge a la seva llarga trajectòria en l’àmbit de la defensa dels drets humans, de la pau i de l’antimilitarisme. L’acte, que s’ha celebrat aquesta tarda i que ha estat presidit per l’alcaldessa en funcions, Ada Colau, ha congregat unes dues-centes persones.

Durant el seu discurs, Ada Colau ha qualificat Oliveres de mestre del pensament crític, “un mestre generós que ha ensenyat a moltes persones a mirar-nos el món d’una altra manera”. I entre d’altres experiències personals, Colau ha recordat les seves trobades en el Moviment de Resistència Global, a l’any 2001, empès pel corrent anticapitalista que es vivia a Europa a principis dels dos-mil.

Colau ha subratllat també els “més de 50 anys posant el cos i l’esperit en defensa de la justícia social. Des dels temps de la Caputxinada i l’Assemblea de Catalunya, participant en el moviment antifranquista, lluitant contra la pena de mort, denunciant el comerç d’armes, el pacifisme, recolzant l’antimilitarisme, la lluita pel 0,7%”, entre d’altres. Així mateix ha assegurat que “les lluites socials que ha viscut aquesta ciutat han tingut l’Arcadi com a referent indiscutible”. Per això ha desitjat que aquesta ciutat “s’assembli una mica més a l’Arcadi i a la seva trajectòria”.

L’alcaldessa ha fet referència també a les injustícies del moment actual, “en el qual els nostres drets i llibertats fonamentals tornen a ser amenaçats” tot recordant els polítics presos que estan sent jutjats en aquests moments, en un Estat on perviu un franquisme “massa viu”, tot citant el qualificatiu de ‘cap d’estat’ atorgat a Franco, recentment, per part del Tribunal Suprem. “Vergonya!”, ha exclamat Colau. La regidora en funcions de Participació i Ciutat Vella, Gala Pin, ha estat l’encarregada de fer la glosa de la medalla. Durant el seu parlament, ha lamentat que la veu d’Oliveres “hagi estat tan sola durant tantes dècades”.

 

Una ciutat exemple de desobediència civil

Al torn de la seva intervenció, Arcadi Oliveres ha volgut fer referència als múltiples mostres de desobediència civil que ha viscut la ciutat de Barcelona, que ha qualificat com a exemplar en aquest sentit. Així, ha recordat des de la vaga dels tramvies de 1959, fins a la creació del primer sindicat d’estudiants, les manifestacions massives contra la guerra d’Irak, el tancament d’immigrants a les esglésies de Barcelona al 2001, el naixement de la PAH, o recentment, l’1 d’octubre. Oliveres també ha tingut un record per als presos i els exiliats, a qui ha enviat un missatge d’afecte i solidaritat.Compartiu aquest contingut