Barcelona celebra que la governança tecnològica passi a formar part de l’agenda global : Servei de Premsa

Barcelona celebra que la governança tecnològica passi a formar part de l’agenda global

01/07/2019

El Fòrum Econòmic Mundial, en col•laboració amb la presidència del G20, liderarà una nova iniciativa global per establir unes normes i directrius universals per a la implementació de la tecnologia de les ciutats intel•ligents.

L’Aliança Global de Ciutats Intel•ligents plantejarà com s’utilitza la tecnologia en llocs públics i promourà una sèrie de principis bàsics, com ara la transparència, la privacitat i la seguretat.

La presidència del G20, que ara recau en el Japó sota la direcció del primer ministre Shinzo Abe, suposa la primera vegada que les tecnologies de les ciutats intel•ligents i la governança tecnològica global passen a formar part de l’agenda prioritària.

Aquesta iniciativa sumarà esforços amb la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals que lideren Barcelona, Nova York i Amsterdam per protegir els drets digitals dels ciutadans.

El Fòrum Econòmic Mundial, l’organització internacional per a la cooperació publicoprivada, ha estat escollit per a la secretaria de la nova Aliança Global de Ciutats Intel•ligents del G20. Aquesta aliança aplega els governs municipals, regionals i nacionals, així com agents del sector privat i les persones residents a les ciutats al voltant d’un conjunt compartit de principis rectors bàsics per a la implementació de les tecnologies de les ciutats intel•ligents. Actualment no hi ha cap xarxa global ni cap normativa sobre com s’han d’utilitzar les dades de sensors recollides en espais públics, com ara les de les càmeres de trànsit. Aquest iniciativa vol promoure una apertura i una confiança més grans i crear unes normes per a la recollida i l’ús de les dades. Es tracta de la primera vegada que les tecnologies de les ciutats intel•ligents i la governança tecnològica global han passat a formar part de l’agenda prioritària.

El Fòrum es coordinarà amb membres de les comunitats del G20, Urban 20 i Business 20 per tal d’elaborar unes noves directrius globals per a un ús responsable de les dades i de les tecnologies digitals en entorns urbans. L’equip d’Internet de les Coses, Ciutats Intel•ligents i Robòtica, integrat en la xarxa del Centre per a la Quarta Revolució Industrial del Fòrum, n’assumirà el lideratge i garantirà la rendició de comptes de tots els membres de l’aliança.

Aquesta iniciativa farà front comú i sumarà esforços amb la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals que lideren Barcelona, Nova York i Amsterdam (City Coalition for Digital Rights) per protegir els drets digitals de la ciutadania i que vol aprofitar la tecnologia, proporcionar serveis digitals fiables i segurs i infraestructures que millorin la vida de les persones i donin suport a les comunitats de les ciutats.

“Aquesta aliança es basa en el treball realitzat per moltes ciutats de tot el món, com ara la Coalició de Ciutats per als Drets Digitals (City Coalition for Digital Rights), per potenciar els ciutadans a través de les tecnologies digitals. Una societat digital centrada en es persones ha de reflectir l’obertura, la diversitat i la inclusió que són el nucli de les nostres societats i sistemes de valors ”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

“Les ciutats han de liderar els esforços per posar la tecnologia i les dades al servei dels ciutadans per abordar grans reptes socials i mediambientals, com ara el feminisme, l’habitatge assequible, el canvi climàtic i la transició energètica. Ens comprometem a formar part d’aquest esforç global per construir una societat digital que posi els ciutadans primer i preservi els seus drets fonamentals”, ha sentenciat Colau.

“Es tracta d’un compromís de les economies més importants del món per treballar plegades i establir unes normes i uns valors per a les ciutats intel·ligents”, segons va declarar Borge Brende, president del Fòrum Econòmic Mundial. “Coordinarem esforços per fer que tothom pugui treballar de manera uniforme per portar endavant aquesta tasca tan important. Cal que maximitzem els beneficis i minimitzem els riscos de les tecnologies de les ciutats intel•ligents per tal que les pugui aprofitar tota la societat i no només uns quants.”

“El foment de les ciutats i les comunitats intel•ligents és primordial per fer realitat la visió que té el Japó de la Societat 5.0. També és essencial per abordar els reptes més urgents al món, com ara el canvi climàtic i un creixement econòmic inclusiu”, va indicar Koichi Akaishi, director general de Ciència, Tecnologia i Innovació i Política Energètica Atòmica de l’Oficina del Gabinet del Govern del Japó. “El Govern del Japó s’enorgulleix d’haver defensat aquesta causa com a part de la nostra presidència del G20 i hem constatat amb satisfacció que els responsables de Business 20, Urban 20 i G20 Digital es comprometien tots a donar suport a la creació d’una coalició global de ciutats intel•ligents”.

“En el món interconnectat actual, la col·laboració global ja no és només una opció, sinó una necessitat”, ha dit Bill de Blasio, alcalde de Nova York. “La ciutat de Nova York està orgullosa d’haver defensat un model per a ciutats intel·ligents que posi en primer lloc als nostres residents més vulnerables. També reconeixem que ara, més que mai, els problemes urbans tenen implicacions globals. Com a alcaldes, tenim una responsabilitat única per donar exemple i demostrar un camí sostenible cap a un futur més inclusiu i equitatiu”.Compartiu aquest contingut