Els casals urbans d’estiu Baobab tanquen la quarta edició amb una trobada festiva al parc de la Pegaso : Servei de Premsa

Els casals urbans d’estiu Baobab tanquen la quarta edició amb una trobada festiva al parc de la Pegaso

29/08/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Un total de 715 infants d’entre 4 i 12 anys han participat en activitats de lleure educatiu i comunitari, una proposta del programa Pla de Barris que també s’inclou en la Campanya de Vacances d’Estiu de l’Ajuntament

70 joves monitors i monitores han dinamitzat els casals d’agost i promouen esplais o caus durant tot l’any. La majoria són joves dels barris d’acció social prioritària que també han fet formació en educació en el lleure

La quarta edició dels casals urbans d’estiu, el casals Baobab, ha celebrat avui la festa de comiat al parc de la Pegaso de Sant Andreu, compartint un matí de jocs i activitats en una gran trobada de nens i nenes i els seus monitors i monitores, provinents dels casals de diversos barris. A la trobada ha assistit la comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Truñó, que ha destacat “la importància pels infants i per la cohesió social de gaudir d’oportunitats educatives de qualitat en el temps lliure durant tot l’any i en especial durant les llargues vacances escolars que són un moment on es posen de relleu les desigualtats d’accés al lleure educatiu. El Baobab fa un treball comunitari de pluja fina tot l’any perquè els casals, esplais i caus arrelin als barris on fa més falta”.

Han participat en els casals Baobab 715 infants d’entre 4 i 12 anys durant l’agost, també els 70 monitors i monitores provinents de diferents districtes de la ciutat que els han dinamitzat i organitzat.

Els casals Baobab que es desenvolupen en el marc del Pla de barris a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), i formen part de la Campanya de Vacances d’Estiu de l’Ajuntament de Barcelona, volen promoure que tots infants dels barris més desafavorits participin d’activitats de lleure educatiu durant les vacances escolars amb una mirada oberta al barri.

 

 

 

Aquest estiu, els casals urbans s’han dut a terme en equipaments educatius públics de 9 barris d’acció prioritària amb importants dèficits d’oferta de lleure educatiu: Baró de Viver, Trinitat Vella i Bon Pastor (districte de Sant Andreu), El Besòs i el Maresme i La Verneda i la Pau (districte de Sant Martí), Sant Genís dels Agudells i la Teixonera (districte d’Horta – Guinardó), Trinitat Nova (districte de Nou Barris) i La Marina del Port (districte de Sants – Montjuïc).

Les activitats dels casals urbans basades en la metodologia del treball per projectes i comptant amb el protagonisme dels propis nens i nenes, han estat conduïdes per equips educatius integrats principalment per joves dels nou barris i cinc districtes on es desenvolupen i amb el suport d’entitats educatives federades i vinculades al Consell de la Joventut de Barcelona. El programa també inclou accions complementàries com la formació en monitoratge i educació comunitària, serveis d’orientació per a la creació d’un esplai i/o cau al barri, i servei d’acompanyament en clau d’educació comunitària.

Davant la necessitat millorar l’equitat educativa a la ciutat i afavorir que tots els infants tinguin accés al lleure educatiu, i compensar les desigualtats territorials en l’oferta i el teixit associatiu educatiu, el 2016 va començar a Barcelona el programa Baobab.

Des de llavors, i en el marc del Pla de Barris, l’IMEB ha treballat en el doble objectiu d’oferir activitats educatives assequibles i de qualitat durant el mes d’agost per als infants de barris més desafavorits i, alhora, de promoure la creació de caus i esplais durant tot l’any a partir de grups de joves d’aquests barris a partir d’un treball social complex i en xarxa amb diversos agents de cada territori.

En aquest sentit, a partir del reconeixement de la importància social de l’educació en el temps lliure per millorar les vides i trajectòries dels infants i com a eina de cohesió social dels barris, Baobab està reforçant les entitats i projectes ja existents però insuficients o dèbils i està acompanyant el naixement de 4 caus i esplais: el Cau de la Trini a Trinitat Nova ja en marxa i tres en gestació als barris de la Verneda, Sant Genís dels Agudells i Baró de Viver.

El programa Baobab ha estat avaluat per Ivàlua i ha posat en evidència els seus impactes positius, en línia amb la Mesura de Govern sobre associacionisme educatiu de base comunitària de 2018.





Paraules clau

lleure/ nens i nenes/ parc de la pegado/ Sant Andreu/