Els serveis municipals a punt per les Festes de la Mercè : Servei de Premsa

Els serveis municipals a punt per les Festes de la Mercè

20/09/2019



Temps estimat de lectura: 9 minuts

L’Ajuntament de Barcelona recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se per la ciutat, i preferentment el metro

La Guàrdia Urbana ha preparat un dispositiu per garantir la seguretat, la convivència, el descans dels veïns i l’ordenació i regulació del trànsit

S’instal·laran 300 papereres de cartró pels diferents escenaris i 412 cabines sanitàries de WC

Demà comença la Festa Major de la Mercè 2018 fins el proper 24 de setembre. Durant aquests dies Barcelona acollirà tot un seguit d’activitat que es desenvoluparan en diferents escenaris i espais de la ciutat.

La més que probable afluència massiva de persones en determinats espais públics cal fer-la compatible amb els adequats nivells de seguretat i mobilitat, amb la finalitat de que es pugui gaudir de les festes en un entorn de llibertat, participació, tolerància i tranquil·litat. Per aquest motiu, els diferents serveis municipals han preparat un específic A banda del dispositiu general també s’activaran operatius específics per gestionar l’afluència de ciutadans que previsiblement assistiran a actes com la Diada Castellera, o el Piromusical, entre d’altres.

 

Gestió de vianants a la Plaça Sant Jaume

Per sisè any consecutiu es portarà a terme un dispositiu de protecció civil per a limitar l’aforament a la Plaça Sant Jaume i evitar situacions de risc provocades per la densitat de persones. L’objectiu d’aquest dispositiu és emprar certes mesures de control que permetin desenvolupar aquests esdeveniments amb les màximes garanties de seguretat, facilitant alhora la mobilitat per la zona i el màxim confort dels ciutadans que assisteixen a la festa.

El dispositiu compta amb el treball conjunt del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), de la Guàrdia Urbana i de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), es durà a terme el dissabte 21 i el diumenge 22 de setembre a partir de les de les 12 hores. El dispositiu limitarà l’aforament a la plaça, controlarà els accessos i facilitarà l’evacuació.

Totes els accessos, tant d’entrada com de sortida, estaran controlats per personal auxiliar/informador de l’organització. Quan es consideri que s’ha arribat a l’aforament màxim, es procedirà al tancament d’accessos, impedint que accedeixi més públic a la plaça.

El sentit dels carrers s’indicarà amb senyalització, tanques i amb la presència d’informadors que reconduiran els vianants cap a les vies d’entrada o de sortida.

Quan s’observi que s’està arribant a un límit d’aforament, s’ordenarà el tancament de l’accés a la plaça de manera immediata informaran mitjançant senyalització que la plaça ha arribat al seu límit d’aforament.

 

Guàrdia Urbana: prevenció i convivència

El cos de policia barceloní realitzarà un dispositiu de prevenció, civisme i de seguretat ciutadana i treballarà per garantir la convivència, pel compliment dels horaris de tancament i per garantir el descans dels veïns.

A més de mantenir-se l’actual dispositiu de vigilància preventiva, es reforçarà el servei en tota la zona centre, especialment en aquells espais on es desenvolupin els diferents actes.

La Guàrdia Urbana de Barcelona, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra,  durà a terme al conjunt de la ciutat i en particular en els espais on se celebren els diferents actes festius, un reforç del servei a les àrees d’especial concentració de persones. També es col·locaran obstacles en alguns d’aquests espais.

Diversos carrers de la ciutat, especialment a la zona centre, veuran afectada la seva mobilitat habitual durant els dies de celebració. La Guàrdia Urbana establirà un important dispositiu d’ordenació i regulació del trànsit per assegurar la seguretat i la fluïdesa de la mobilitat de vehicles i vianants. Els agents efectuaran els corresponents desviaments de trànsit en els casos en els quals sigui necessari.

També s’establiran controls preventius d’alcoholèmia i drogues en aquells punts que puguin ser més sensibles per a la seguretat del trànsit i on hi hagi una concentració important de vehicles.

Amb motiu dels diferents actes de la Mercè, hi haurà prohibicions excepcionals d’estacionament als diversos punts de la ciutat que comptin amb activitats programades.

 

Neteja i residus

Es reforça el servei habitual de neteja

Els serveis de neteja viària augmenten sobre el servei ordinari programat en els espais públics on està previst la celebració d’activitats de la Mercè 2019.

Cada dia es mobilitzaran de manera extraordinària una mitjana de 226 persones operàries extres, en total de 1.132 persones durant els cinc dies, que actuaran durant els dies de Festa Major de la ciutat, bàsicament als districtes en escenaris festius: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Martí i Sant Andreu. Aquest reforç es distribueix en funció de diferents tipus d’activitats programades a l’espai públic, dels càlculs d’afluència i aforament dels espais que acullen activitats i del nombre de treballadors que actuen en aquests espais en una jornada habitual.

El reforç de neteja es concentra en la franja nocturna amb l’objectiu d’iniciar les tasques de neteja de l’espai públic immediatament després de la finalització dels actes i concerts.

Per realitzar aquestes actuacions extraordinàries es mobilitzen diàriament 125 vehicles de servei: 18 cubes, 18 escombradores, 86 vehicles auxiliars  i 3 tractors.

Els espais que concentren un major esforç dels serveis de neteja són:

 

–       Pl. Sant Jaume

–      Pl. de la Mercè

–      Av. Catedral

 

–       Pl. Joan Corominas

–      Moll de la Fusta

–      Pg. Lluís Companys

–      Av. Maria Cristina
–      Pl. Catalunya –        Llera del riu Besòs
–      La Rambla –      Castell de Montjuïc
–      Pl. dels Àngels –      Platja del Bogatell
–       Pl. Reial

–      Palau de la Virreina

–      Parc de la Ciutadella

–      Fàbrica Damm (C/Rosselló)

–       Palauet Albéniz

–      Parc de la Trinitat

–      Fabra i Coats (Fàbrica de Creació)

–      Parc Central de Nou Barris

 

L’Ajuntament distribuirà més de 300 papereres de cartró pels diferents escenaris de la festa i s’instal·laran  412 cabines sanitàries de WC, 57 de les quals estaran adaptades a persones amb mobilitat reduïda.

 

Es consolida el sistema de gots reutilitzables a les Festes de la Mercè

Barcelona treballa des de fa temps en la millora de la sostenibilitat de les seves festes majors. En el cas de la Festa Major de la Mercè, per primera vegada la utilització del got reutilitzable serà obligatòria a la platja del Bogatell, ja ho era a l’avinguda Maria Cristina i als espais amb foodtrucks. L’any 2017 es va iniciar aquesta obligatorietat a les barres instal·lades a l’avinguda de Maria Cristina i davant l’èxit en la minimització de residus generats, s’ha mantingut i s’ha ampliat a altres espais.

Els foodtrucks s’instal·laran al Castell de Montjuïc, al passeig de Lluís Companys, al Parc de la Ciutadella, a la llera del Besòs i al Parc de la Trinitat.

El got reutilitzable, de disseny propi de les festes, serà distribuït mitjançant un petit dipòsit d’un euro en concepte de lloguer. Abans de marxar tothom podrà retornar el seu got i recuperar així el dipòsit inicial. El sistema de dipòsit, sense despesa final pel públic, aconsegueix dotar de valor el got i n’evita el seu abandonament i, per tant, el seu fracàs ecològic.

L’aplicació d’aquest sistema té l’objectiu de reduir l’impacte ecològic i les deixalles en carrers i places. L’objectiu del projecte és eradicar el got d’un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització. Amb el got reutilitzable el residu que genera el got de plàstic d’un sol ús desapareix i es substitueix per un nou objecte amb molts usos. La clau de la sostenibilitat del sistema és la reutilització del got.

La desaparició del residu del got d’un sol ús també evita l’acumulació excessiva de plàstics en papereres, contenidors i, sobretot, al terra dels carrers.

 

Més transport públic

Amb motiu de les Festes de la Mercè l’Ajuntament de Barcelona recomana la utilització del transport públic per desplaçar-se fins a les diferents activitats programades i especialment l’ús del metro o altres transports subterranis, ja que el trànsit en superfície es pot veure afectat per la multitud d’actes previstos. Per això, TMB aporta tota la seva infraestructura de transport, i reforça i adapta els horaris de les línies de metro i autobús que donen servei als principals escenaris de la festa.

El metro funcionarà sense interrupció les nits de divendres 20, dissabte 21 i dilluns 23 de setembre, per afavorir la mobilitat en transport públic i també durant les nits. Així, els trens circularan des de les 5 de la matinada del divendres 20 de setembre fins a les 12 de la nit del diumenge 22. El metro tornarà a donar servei ininterromput la nit de dilluns 23, així els trens circularan des de les 5 del matí de dilluns a les 12 de la nit de dimarts 24.

Igualment s’ha previst un reforç de l’atenció al públic, la seguretat i la neteja durant determinades hores del dia en aquelles línies i estacions de la xarxa que, en funció dels actes programats en els diferents escenaris, tinguin una major afluència d’usuaris.

Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que tindrà lloc dimarts 24 de setembre (a les 22 h), a l’avinguda Maria Cristina, TMB ha previst un reforç de les línies 1 i 3 de metro. També s’aplicaran les mesures necessàries per mantenir el servei previst a les línies d’autobusos que travessen la plaça d’Espanya. Dimarts 24 el metro funcionarà fins a la mitjanit pel fet de ser vigília de dia feiner. A més, de manera extraordinària, TMB facilitarà informació actualitzada de l’estat del servei a través del perfil de Twitter @TMBinfo, que dimarts estarà actiu i monitoritzat des de les 17.30 h fins a la mitjanit.

 

Amb motiu de les activitats programades al Castell de Montjuïc, s’ha previst un reforç especial del servei d’autobusos que cobreix la muntanya els dies 21 i 22, que consistirà a incrementar el nombre de vehicles articulats per oferir un interval de pas d’uns cinc minuts a la línia 150 (Pl. Espanya – Castell de Montjuïc), entre les 11.30 i les 21 hores.

Per als concerts que tindran lloc els dies 20 i 21 a la platja del Bogatell es recomana utilitzar la línia 4 de metro (la xarxa funcionarà amb servei ininterromput aquests dies) i les línies regulars de bus H16, V23, V25, V27 i 59. A més, gairebé una vintena de línies de bus de TMB es reforçaran amb cotxes addicionals els dies 21, 22 i 24 de setembre, amb motiu dels diversos actes programats a la ciutat.

 

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforça el servei a les línies urbanes les nits de divendres 20, dissabte 21 i dilluns 23 de setembre.

A la línia Barcelona-Vallès, els trens de les línies L6 Sarrià, L7 Av. Tibidabo i L12 Reina Elisenda circularan durant tota la nit, i es donarà així un servei de forma continuada amb un interval de pas d’un tren cada 20 minuts.

A la línia Llobregat-Anoia, s’oferirà servei ininterromput amb un interval de pas de 20 minuts a la línia L8 Molí Nou Ciutat Cooperativa.

D’altra banda, la nit del dimarts 24 de setembre, coincidint amb la celebració del Piromusical de la Mercè, es reforçarà el servei amb dues circulacions de la línia L8 amb sortida de l’estació de Pl. Espanya a les 22.55 hores i les 23.07 hores.

FGC recomana l’ús del transport públic per als desplaçaments fins als diferents actes que s’organitzen durant les Festes de la Mercè de Barcelona i evitar moure’s en vehicle privat, que segurament es veurà afectat per desviaments i limitacions de recorregut.

 

TRAM realitzarà servei ininterromput a les línies T2, T3, T4 i T5: des de les 05.00 hores del dissabte 21 fins a les 24.00 hores del dimarts 24 de setembre.

Entre les 02.00h i les 05.00h del matí, la freqüència de pas de la línia T4 serà de 20 minuts i la de la línia T5, de 30 minuts a Trambesòs. A Trambaix, la freqüència serà de 15 minuts al tronc comú. Les línies T1 i T6 realitzaran el servei en el seu horari habitual.

 

Hi haurà algunes estacions del servei Bicing que temporalment deixaran d’estar operatives afectades pels diferents actes de la pròpia Mercè per motius de seguretat, accessibilitat i mobilitat en els dies i hores indicats:

Per a més informació sobre els transports públics per accedir als diferents escenaris de les Festes de la Mercè es poden consultar els avisos a la secció d’estat del servei de TMB.cat.FGC, Tramvia i Bicing

 





Paraules clau

mercè 2019/