La Model estrena visites guiades gratuïtes : Servei de Premsa

La Model estrena visites guiades gratuïtes

29/09/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les noves visites guiades, que comencen a principis d’octubre, s’adrecen a dos públics diferents: visita comentada per a la ciutadania en general i activitats educatives amb tallers i contingut pedagògic per escoles i instituts

Qui va estar empresonat a La Model? Per què aquesta antiga presó s’ha convertit en tot un símbol a Barcelona? Aquestes són algunes de les preguntes que es respondran en les noves visites guiades que es posaran en marxa a La Model a partir d’aquest mes d’octubre, adreçades tant a la ciutadania com a escoles i instituts

La ciutadania pot continuar fent les visites lliures ja disponibles i conèixer la història de la presó a través de 20 plafons informatius distribuïts per la presó

Fins ara i des de l’obertura de portes del 21 de gener de 2018, el nombre de visitants en les jornades de portes obertes ha estat de 104.933 persones. S’hi ha organitzat un total de 342 actes

Aquesta nota inclou declaracions en àudio i vídeo

L’Ajuntament continua obrint a la ciutat La Model amb una nova programació de visites guiades i gratuïtes, que permetran descobrir de primera mà un dels edificis més imponents de la Barcelona del 1900. A partir de l’1 d’octubre, els assistents a les visites podran recórrer els llocs més destacats de la presó, com els patis, les galeries, les cel·les o el panòptic central; alhora que aprendran tots els detalls de la seva controvertida història.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la regidoria de Memòria Democràtica que permetrà descobrir tots els detalls de la seva controvertida història, accedir als espais més emblemàtics i deixar-se sorprendre per la singularitat arquitectònica d’aquest antic centre penitenciari.

Durant la visita s’explicaran les idees que van inspirar el disseny de La Model, i es repassarà la història de l’equipament, que va anar evolucionant de la mà dels canvis socials i polítics que va viure el país durant tot el segle XX.

 

 

 

 

Visites guiades per a públic general i activitats educatives per escoles i instituts

Les noves visites guiades s’adrecen a dos públics diferents. D’una banda, la ciutadania en general, que podrà visitar l’edifici els divendres i dissabtes, prèvia reserva. En català i en castellà a partir del cap de setmana del 4 i 5 d’octubre.

 

VISITES PER A PÚBLIC GENERAL

Divendres (17.00 h) i dissabtes (11.30 i 17.00 h)

Activitat gratuïta

Durada: 1 hora i 30 minuts

De l’altra, les escoles i instituts també podran organitzar la visita dels seus alumnes del Cicle Superior de Primària, ESO i Batxillerat els dimarts i els dimecres. En aquest cas, l’alumnat recorrerà La Model des de diverses perspectives, proposant, alhora, tallers i debats adaptats als continguts curriculars de cada curs.

 

VISITES ESCOLARS (primària, secundària i batxillerat)

Dimarts (10.00 h i 11.30 h) i dimecres (10.00 h)

Activitat gratuïta

Durada: 2 hores (visita + activitat educativa)

Les noves visites són gratuïtes, però cal reservar la plaça per tal de poder organitzar els diversos grups. Tota la gestió de reserves per al públic general es pot realitzar fàcilment des del web de La Model: www.lamodel.barcelona. En només una setmana d’haver obert la web de reserves, 29 escoles ja han fet reserva i 678 persones han fet reserva per a públic general.

La gestió de les visites guiades a La Model la realitza per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona l’empresa Riosta Barcelona, especialitzada en la gestió i difusió del patrimoni arquitectònic històric.

 

Visita lliure a través de 20 plafons amb senyalització històrica

Més enllà d’aquesta nova proposta, els ciutadans que ho desitgin podran continuar visitant lliurement La Model amb les jornades de portes obertes que tenen lloc els divendres i dissabtes. Els visitants podran fer la visita al seu ritme a través de 20 plafons informatius que permeten descobrir i contextualitzar els diferents espais que configuren l’actual Model. Un recorregut per la història de l’antiga presó, inaugurada el 1904, així com també dels seus elements i, per extensió, una aproximació al sistema carcerari al cor de Barcelona.

L’itinerari comença a l’entrada principal, amb una panoràmica general de l’equipament, des de la seva obertura fins al tancament, el juny de 2017. De la Nova Presó a la gestió de la Generalitat recuperada, passant per la Guerra Civil, el franquisme i la Transició. Un escenari de repressió, sobrepoblació, motins, mort, resistència i solidaritat: una ferida oberta al cor de l’Eixample.

Superat el pati, obert de forma permanent al veïnat, s’accedeix a la paqueteria i els locutoris, dues portes obertes al món exterior. A continuació, a través del passadís principal s’accedeix al panòptic, l’element més icònic de la presó i punt de confluència de les 6 galeries que la conformen. Des d’allà, es pot accedir a la tercera, quarta i cinquena galeries, sent la quarta la destinada als presos polítics.

La visita es complementa amb l’accés al pati i els tallers per cobrir totes les dimensions del món penitenciari i de la pròpia Model, des del treball a la repressió i resistències polítiques per part del conjunt de població reclusa. Una mirada, també, a l’Estat en seu sentit més ampli i el control social exercit des de, i a partir, les presons. Del càstig, de la dissidència, de l’aïllament i de la norma.

L’equipament es pot visitar lliurement el divendres  de 15 a 18h i el dissabte de 10 a 18h.

El pati exterior està obert de dilluns a dissabte, de 10.00 a 19.00 h. La Model romandrà tancada el 12 d’octubre, l’1 de novembre i el 6 de desembre de 2019.

 

La Model, un espai amb vida

Totes aquestes actuacions contribueixen a fer que la Model se segueixi assentant com a nou espai d’ús ciutadà, cívic i social i hi continuïn passant cada cop més coses.

Des de l’obertura de portes del 21 de gener de 2018 i fins a 26 de setembre d’enguany, el nombre de visitants en les jornades de portes obertes ha estat de 104.933 persones. Aquestes persones han conegut l’interior del recinte i han pogut passejar pel pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

Sumant els assistents a les jornades de portes obertes amb els diferents actes i rodatges que s’hi han fet, la xifra de persones que han fet algun ús de la Model arriba a les 118.294 persones.

Des de la festa ciutadana per donar la benvinguda a la nova Model, les visites lliures al recinte i les activitats que s’hi han anat organitzant l’han convertit en un nou àmbit de dinamització social, cultural i comunitària a disposició dels veïnes i veïnes i entitats.

S’han organitzat un total de 342 actes, en què destaquen el cicle d’activitats de la campanya Demà Pots Ser Tu, les exposicions “L’1 d’octubre, un dia per no oblidar” i “L’1 d’octubre, la força de la gent”, taules rodones i conferències, activitats organitzades per l’Associació de Veïns Esquerra de l’Eixample o l’exposició L’Art irreducticle: Miratges de l’Art Brut”, encara visitable.

En el següent enllaç es pot descarregar documentació gràfica següent: http://www.ajuntamentbarcelonapremsa.info/download/material.zip

  1. Pdf’s amb el contingut de tots els plafons.
  2. Foto: Visita dels familiars al presos, anys 50. Autor desconegut. AFB.
  3. Foto: Panòptic, festes de la Mercè. Pérez de Rozas, Carlos. AFB.
  4. Foto: Cel·la després d’un motí el 1977. Pérez de Rozas, Carlos. AFB.
  5. Foto: Vista d’una de les galeries el dia de la inauguració. 1904.Mas Ginestà, Adolf. Institut Amatller d’Art Hispànic – Arxiu Mas.
  6. Foto: Suport de familiars a presos en vaga de fama. 1982. Czibor, Zoltán. AFB.

 

Enllaços relacionats:

Declaracions en format àudio (WAV)

Declaracions en format vídeo (MP4)





Paraules clau

La Model/ visites guiades/