La tarifa de l’aigua baixa un 5% a l’àrea metropolitana de Barcelona : Servei de Premsa

La tarifa de l’aigua baixa un 5% a l’àrea metropolitana de Barcelona

28/10/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Àrea Metropolitana de Barcelona aprovarà demà la rebaixa del preu de l’aigua, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2020

L’actualització va en la línia de les successives rebaixes en el rebut dels darrers anys. Amb aquesta reducció i les que es van fer en l’anterior mandat l’acumulat suposa un descens del 9%

El vicepresident de Medi Ambient de l’AMB i regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat l’aprovació definitiva d’un descens del 4,95% en la tarifa d’aigua potable que entrarà en vigor l’1 de gener del 2020, i que sumarà un estalvi conjunt de 16 milions d’euros i beneficiarà 2,8 milions d’usuaris, dins de l’àmbit dels 23 municipis gestionats per Aigües de Barcelona. Aquesta proposta, presentada durant les comissions informatives de l’AMB de la setmana passada, serà aprovada definitivament demà, 29 d’octubre, en el ple del Consell Metropolità.

Aquesta baixada de tarifa és la més gran de la història i s’emmarca en la línia de les successives rebaixes en el rebut produïdes en els darrers anys. De fet, sumant les rebaixes de l’anterior mandat i aquesta, la rebaixa total de les tarifes des del 2016 ha estat d’un 9%.

Els municipis beneficiats per aquesta mesura i amb gestió de l’aigua per part de l’empresa concessionària, Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l’Aigua (ABEMCIA) són Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Esplugues, Gavà, l’Hospitalet, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans.

La proposta va ser valorada per la Direcció de Serveis del Cicle Integral de l’Aigua de l’AMB, que finalment ha determinat que la rebaixa de la tarifa pel 1 de gener de 2020 havia de ser del  4.95%. A efectes pràctics la ciutadania pagarà el 2020 aproximadament quasi 32 M€ menys del que haurien de pagar si no s’haguessin corregit els excessos tarifaris des del 2015, i si tenim en compte l’IPC acumulat des de 2015 l’estalvi ciutadà serà de 51,5 M€ l’any 2020.

L’AMB ha rebaixat la despesa formulada per l’empresa en diferents partides del servei, com ara l‘energia elèctrica, les assessories, els treballs de manteniment per a tercers i les partides de publicitat.

També s’afegeixen un seguit de condicions fins ara inexistents sobre determinades partides de despesa. Per exemple, com que les accions de publicitat que l’empresa operadora emprengui han de estar lligades necessàriament amb el propòsit i objecte competencial de l’AMB, necessitaran l’aval de l’Administració abans de tirar endavant. El mateix tràmit d’aprovació regirà per les despeses en recerca i desenvolupament que hauran d’estar lligades amb el desenvolupament dels serveis operats, i en benefici exclusiu dels usuaris de l’àmbit metropolità.

Badia ha explicat que, “l’AMB aconsegueix així no tant sols aturar i revertir els augments de tarifes proposats en els darrers anys per Aigües de Barcelona, sinó qarantir que la ciutadania pagui un preu més just per un servei bàsic com l’aigua”. Badia ha afegit també que “aquesta mesura, que s’aprova a molt poc temps de conèixer la sentència definitiva que el TSJC ha de dictar sobre el servei metropolità d’aigües, demostra que una gestió responsable de l’aigua sempre es fa millor des de l’administració pública”.





Paraules clau

aigua/ AMB/