Gràcia obre expedient sancionador a una trentena de botigues de l’entorn del Park Güell i de Casa Vicens per irregularitats en la venda de souvenirs : Servei de Premsa

Gràcia obre expedient sancionador a una trentena de botigues de l’entorn del Park Güell i de Casa Vicens per irregularitats en la venda de souvenirs

30/10/2019

La normativa busca protegir el teixit comercial dels barris, evitant que l’obertura d’aquest tipus d’establiments acabi desplaçant el comerç tradicional, amb els inconvenients que aquest fet també genera per la qualitat de vida dels ciutadans.

Els serveis d’inspecció de llicències del districte de Gràcia han obert una trentena d’expedients sancionadors a les botigues dels entorns del Park Güell i de la Casa Vicens que incompleixen amb la regulació del Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de record a la ciutat de Barcelona.

Aquesta normativa afecta, principalment, els locals especialitzats en la venda de records. A mitjans d’aquest any, aquesta normativa es va modificar per incloure zones de Gràcia com els entorns del Park Güell. Aquest àmbit cobreix l’avinguda de Vallcarca, Passeig de la Mare de Déu del Coll, carrer Santuari i carrer del Portell, atenent el creixement i la modificació del flux d’entrada dels turistes.

La Casa Vicens, que es va obrir al públic el novembre de 2017, també es va  incorporar en aquesta modificació del Pla Especial ampliant l’àmbit al seu entorn delimitat pels carrers Gran de Gràcia, av. Riera de Cassoles i Rambla de Prat, atenent al recorregut dels visitants segons l’oferta i la proximitat dels transports públics.

Quan es va ampliar el Pla de protecció, enguany, els inspectors de la Direcció de Serveis d’Inspecció van dur a terme una campanya per informar els establiments afectats sobre les principals novetats de la modificació del Pla, que té com a objectiu per protegir el comerç tradicional i la vida de barri. La inspecció es va fer alhora a diferents districtes amb entorns turístics (Gràcia, Eixample, Horta-Guinardó).

Durant aquella primera inspecció es va lliurar un tríptic informatiu a tots els establiments  per tal que tinguessin coneixement del que poden i del que no poden vendre. Després de la segona inspecció, s’ha obert expedient sancionador a 30 establiments per incompliment d’aquest pla especial. De fet, només un parell d’establiments van corregir les deficiències detectades en la primera inspecció.

Aquest pla també afecta a aquells establiments que no destinin més del 20% de la seva superfície a la venda d’aquest tipus de producte, que tenen l’obligació d’agrupar els records o souvenirs en un espai degudament retolat, determinat i clarament diferenciat de la resta, amb l’objectiu de que aquests productes no puguin ser visibles des de la via pública. L’aparador d’aquests establiments s’ha de destinar íntegrament a l’exhibició del producte principal.

Les quantitats de les sancions són:

La modificació del Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de records té com a objectiu respondre a l’augment progressiu del turisme a la ciutat i la desaparició de l’estacionalitat fa necessari abordar una nova modificació del pla especial d’ordenació dels establiments de souvenirs per tal de millorar la coexistència de l’activitat turística amb l’activitat diària dels ciutadans que viuen i treballen en àrees amb un gran nombre de visitants.

També busca protegir el teixit comercial dels barris, evitant que l’obertura d’aquest tipus d’establiments acabi desplaçant el comerç tradicional, amb els inconvenients que aquest fet també genera per la qualitat de vida dels ciutadans.Compartiu aquest contingut