Barcelona redobla la seva aposta feminista centrant els esforços en la violència sexual : Servei de Premsa

Barcelona redobla la seva aposta feminista centrant els esforços en la violència sexual

18/11/2019



Temps estimat de lectura: 8 minuts

L’Ajuntament posarà en marxa un servei telefònic d’urgències 24h, disposarà d’un estand mòbil per actuar en diferents zones d’oci de la ciutat i impulsarà una setmana d’activitats per abordar la sexualitat de forma crítica, positiva i lliure

Els projectes, inclosos entre el centenar d’accions de la nova Mesura de Govern cap a una Barcelona lliure de violències masclistes 2019-2023, són imprescindibles atès que el 20% de les barcelonines ha patit violència sexual greu al llarg de la seva vida

Tot plegat coincideix el 25N amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones i amb el llançament d’una nova campanya de comunicació amb el lema “El present és feminista” que busca interpel·lar directament els homes

L’Ajuntament de Barcelona està a punt d’enllestir la nova Mesura de Govern cap a una Barcelona lliure de violències masclistes 2019-2023, el full de ruta que guiarà l’acció del consistori durant els propers anys per fer front aquesta xacra i que es presentarà íntegrament durant el Plenari del Consell Municipal d’aquest mes de novembre. Aquest full de ruta, que conté quatre grans objectius, 11 objectius específics i prop d’un centenar d’accions concretes, coincideix en el temps amb la commemoració el proper 25 de novembre del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones.

La nova mesura de govern és la continuació de la mesura de govern presentada l’any 2015, que durant els últims quatre anys s’ha convertit en un model referent per l’abordatge de la violència masclista a la ciutat de Barcelona, tot desplegant mesures innovadores i valentes. De fet, el pressupost destinat a polítiques municipals d’abordatge de les violències masclistes s’ha més que doblat, incrementant un 163% des de l’any 2015 fins als actuals 12,38 milions d’euros.

Els quatre grans objectius de la Mesura de Govern 2019-2023 passen bàsicament per:
– Incrementar les aliances per una Barcelona lliure de violències masclistes, ampliant la sensibilitat i aconseguint una major implicació ciutadana.
– Crear i impulsar sinèrgies amb els sectors cultural, educatiu i de salut, entre d’altres, per tal d’incidir en l’arrel de les violències masclistes transformant els imaginaris del sexe i del gènere per avançar cap a referents basats en la llibertat, el respecte i la diversitat.
– Donar un pas més en la millora de la coordinació i dels serveis existents d’atenció a les violències masclistes, potenciant la capacitat de donar resposta a la diversitat per raó d’edat, origen o orientació sexual, entre d’altres elements.
– Definir de forma conjunta entres els serveis municipals, entitats i administracions públiques implicades un model integral d’abordatge de les violències sexuals que respongui a l’amplitud de les violències sexuals existents i parteixi d’una perspectiva empoderadora i no victimitzadora.

Tot plegat es concreta en 11 objectius específics i un centenar d’accions concretes, que es desenvoluparan i s’avaluaran durant els properes quatre anys, i que seran presentades i discutides amb el conjunt dels grups municipals durant el proper Plenari del Consell Municipal. Algunes d’aquestes accions ja estan definides, com per exemple:
– Atès que la majoria de les persones que fan un ús intensiu del transport públic són dones, i que el 42% d’elles diuen que en algun moment han patit tocaments sexuals en aquest àmbit, l’Ajuntament de Barcelona definirà un protocol de prevenció, detecció, intervenció i comunicació d’agressions i assetjament sexual a les dones al transport públic de forma conjunta amb la regidoria de Mobilitat i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Igualment es treballarà per ampliar el programa pilot de parades a demanda del bus nocturn, en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i per implicar al sector del taxi en la visibilització d’aquesta problemàtica.
– Es posarà en marxa un nou servei específic d’atenció telefònica d’urgència, psicològica i social, per atendre casos de violència sexual durant les 24 hores. El servei oferirà una primera atenció i derivarà les persones ateses cap a cadascun dels serveis específics quan sigui necessari.
– S’impulsarà la col·laboració amb el sector comercial per visibilitzar el rebuig de les violències masclistes i promoure la igualtat, tot recollint la utilitat i l’oportunitat de les iniciatives que es van fer l’any 2017 als comerços de Creu Coberta i del Born en el marc de la campanya BCN Antimasclista, que van servir perquè 160 establiments col·loquessin missatges contra les agressions sexistes als seus aparadors.
– En la línia de seguir potenciant un oci nocturn lliure, respectuós i sense agressions ni assetjaments sexuals, l’Ajuntament de Barcelona definirà un model d’estands mòbils amb capacitat de d’incidir en diferents zones d’oci nocturn de la ciutat i on, a banda de l’atenció i la sensibilització, es puguin dur a terme activitats de promoció de l’educació sexual i de les relacions lliures, igualitàries i respectuoses. En aquest punt cal recordar que només en el període d’estiu passat i sumant les atencions de l’estand instal·lat al Front Marítim i els dispositius de les Festes de la Mercès es va aconseguir arribar a més de 10.000 persones, la gran majoria menors de 25 anys.
– Dins de les diferents accions previstes per promoure una educació sexual i afectiva i transformar els models de feminitat i masculinitat, es reforçaran les actuacions dirigides a les escoles, però alhora també es potenciaran les iniciatives dirigides a altres col·lectius de la ciutat, com la gent gran o les famílies. En paral·lel i davant la manca d’indicadors concrets en aquest àmbit, es farà un diagnòstic de les formes d’educació sexual d’adolescents i joves d’avui en dia per orientar les actuacions.
– Prop d’un 10% de les barcelonines que treballen asseguren que han patit assetjament sexual a la feina en algun moment de la seva vida, però aquest percentatge es quadruplica en alguns sectors, com per exemple el treball de la llar i la neteja. Per aquest motiu, s’impulsaran actuacions orientades a abordar l’assetjament sexual i per raó de sexe dins de les empreses de la ciutat, millorant la coordinació de totes les institucions implicades, i s’abordarà específicament el sector de la neteja, la llar i les cures.
– Es millorarà la coordinació en el marc del Circuit Barcelona contra la violència masclista i durant els propers quatre anys es milloraran tots els serveis municipals específics: els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), les places d’acolliment per violència masclista, el Servei d’Atenció a Homes (SAH) i la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH), entre d’altres.
– Davant la certesa que les xarxes socials han tingut un impacte directe en noves formes d’assetjament i que les dades europees apunten que l’11% de les dones han patit violències per Internet, s’implementarà un programa pilot sobre violències de gènere online en el marc del Programa de capacitació digital i democràtica de l’Ajuntament, orientat a joves de 16 a 22 anys.

La ciutat de Barcelona no parteix ni molt menys de zero en el disseny i l’adopció d’aquest tipus de polítiques. En són una bona mostra els esforços desenvolupats durant els últims anys, com per exemple la duplicació de les places d’acollida i allotjament a dones víctimes de violència masclista (de 104 el 2015 a 204 el 2018), la internalització de la gestió dels PIADs i del SARA, o bé la creació de forma pilot de la UTEH, entre d’altres mesures.

 

Una xacra amb dimensió epidèmica

Tot i la creixent sensibilització i preocupació ciutadana respecte les violències masclistes, la realitat és que segueix sent un problema d’abast epidèmic. Segons l’última enquesta de violència masclista de l’any 2016, només a la ciutat de Barcelona el 57,7% de les dones assegura que ha patit violència masclista al llarg de la seva vida. A més a més, una de cada tres (un 31%) afirma haver patit fets de violència molt greus, com són les amenaces amb represàlies, emportar-se els fills o les filles sense permís, rebre propostes de millores a canvi de favors sexuals, ser víctimes de tocaments amb amenaces o violència, violacions, intents de violació i/o agressions físiques violentes. El 20% de les barcelonines ha patit algun tipus de violència sexual greu al llarg de la seva vida.

Si es tenen en compte només les dades d’un sol any, el 13,8% de les barcelonines va patir agressions masclistes i en un 2,3% dels casos van ser fets molt greus, i en concret un 1,1% va ser violència sexual. Durant l’any 2018 l’Hospital Clínic, que des de l’àmbit sanitari actua com a centre de referència en l’atenció a les víctimes d’agressió sexual, va atendre 448 persones. El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) municipal, que aborda els posteriors tractaments i acompanyaments psicològics i socials, va atendre el mateix any 298 casos.

Tant les xifres de la unitat especialitzada de l’Hospital Clínic com del SARA de l’any 2018 són més elevades que durant els últims anys, la qual cosa mostra que és una problemàtica que s’està fent més visible.

De fet, les diferents enquestes i estudis demostren que des de fa anys persisteix un nivell de denúncia molt baix de les violències sexuals. Per posar un exemple, mentre que a tot Catalunya l’any 2016 es van registrar 1.342 delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, segons xifres del departament d’Interior de la Generalitat, l’enquesta de violència masclista detectava que el 0,5% de les dones havien patit aquell mateix any una violació, la que al cosa suposaria al voltant de 16.000 dones. Atenent aquestes xifres totals s’observa amb claredat que continuen denunciant-se només una petita part dels casos totals. Per tant, la conclusió lògica i basada només en les xifres és que cal incidir molt més en aquesta lluita per combatre amb efectivitat un problema històricament silenciat i infravalorat, així com que cal fer aflorar una major sensibilitat envers el problema per part del conjunt de la societat, reforçar la prevenció i atendre de forma integral les dones que l’han patit.

 

Campanya perquè els homes trenquin el silenci

Amb motiu el proper 25 de novembre de la commemoració arreu del món del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, i seguint la dinàmica dels últims anys, l’Ajuntament de Barcelona iniciarà la difusió d’una campanya de comunicació específica amb l’objectiu de posicionar-se en contra de totes les formes de violència masclista. Enguany la campanya se centra en la Barcelona del present, tot recordant que es tracta d’una ciutat combativa, que rebutja totes les formes de masclisme i que s’hi enfronta.

Sota el lema “El present és feminista”, i que va més enllà del lema de l’any passat “El futur no és masclista”, la campanya d’aquest 2019 pretén interpel·lar els homes i posa sobre la taula elements que faciliten la reflexió sobre el seu rol actiu i sobre la necessitat de construir noves masculinitats, així com d’atrevir-se a trencar les complicitats masculines que, sovint, no fan més que perpetuar una estructura de violència. Per això, la campanya convida els homes a trencar el silenci i a dir el que pensen davant la violència masclista i, sobretot, a fer-ho i implicar-s’hi ja, des del present.

Es tracta d’una campanya transversal, dirigida a totes les edats, que se sustenta en tres vídeos de ficció, obra de Bàrbara Farré, guanyadora d’un premi Gaudí pel curtmetratge ‘La última virgen’. A cada vídeo es pot veure com, davant d’una situació de violència masclista exercida per un home, un altre home del seu entorn pròxim s’atreveix a plantar-li cara i a dir el que pensa amb contundència. Les situacions triades són quotidianes i realistes (uns amics que intercanvien la foto íntima d’una noia per les xarxes socials, un home que assetja verbalment una noia de nit al carrer i un pare que controla se seva dona en presència del fill comú) i pretenen qüestionar els espectadors i fer-los reaccionar.

La campanya serà igualment multimèdia, tindrà presència a exteriors (els tres vídeos de ficció per televisió també es podran veure al cinema, i imatge gràfica a opis, banderoles, premsa, cartellera, fulletons i díptics) i en línia (xarxes socials, webs i premsa digital). A més a més, s’instal·laran vinils a alguns passadissos del metro i a les estacions de Provença i plaça Catalunya dels Ferrocarrils Catalans de la Generalitat. Tots aquests materials es poden trobar al web http://barcelona.cat/presentfeminista. El hashtag recomanat a xarxes socials és #ElPresentÉsFeminista.

 

Enllaç relacionat

https://youtu.be/UhIM7X3t7FM





Paraules clau

violència masclista/