El Cibernàrium de Barcelona Activa celebra 20 anys amb més de 140.000 persones ateses en formació tecnològica : Servei de Premsa

El Cibernàrium de Barcelona Activa celebra 20 anys amb més de 140.000 persones ateses en formació tecnològica

20/11/2019



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Barcelona Activa acompanya les persones amb formacions especialitzades per assolir els coneixements tecnològics i el talent digital que es requereix en l’actual mercat laboral

La situació laboral de les persones ateses són: 60% en actiu, 30% en situació d’atur, i 10% estudiants, i un 55% d’aquestes persones han estat dones, la qual cosa contribueix a reduir l’escletxa de gènere

Durant l’acte d’aniversari “CiberFest”, passaran avui centenars de persones que podran experimentar amb la tecnologia a través de tallers i activitats, com una de prevenció de ciberatacs o una altra de disseny i impressió de peces 3D

El Cibernàrium de Barcelona Activa celebra els 20 anys (1999-2019) que fomenta l’adquisició de competències digitals i divulga tecnologia entre professionals, empreses i la ciutadania en general. Al llarg d’aquests 20 anys ha aconseguit ser el servei de referència digital de Barcelona amb l’estratègia de la inclusió digital per a la tota la ciutadania i alhora ser un espai de referència en les tendències tecnològiques i de talent digital de futur.

 

 

L’any 1999 l’escenari digital feia les seves primeres passes. Es començava a demandar coneixements digitals bàsics, com ara enviar correus electrònics, i va ser en aquell moment que Barcelona Activa va crear una nova formació per respondre a les necessitats de la ciutadania i del mercat de treball. Avui, Internet i la revolució digital són reclams per desenvolupar noves aptituds, no només per a la vida laboral, sinó també per a la vida quotidiana de les persones.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha recordat que “vivim en una etapa de canvis accelerats per la revolució digital, i les iniciatives com el Cibernàrium de Barcelona Activa té el suport municipal per orquestrar i acompanyar els canvis. Aquest espai respon a la demanda en el mercat de treball d’aquelles professions de perfils qualificats, i donar servei a tothom perquè ningú quedi enrere”. Collboni ha afegit que “Barcelona està a l’alçada dels nous coneixements digitals com ara la intel·ligència artificial, el big data, l’internet de les coses, per aportar talent a grans empreses i start-ups, en diferents entorns de la ciutat i molt especialment en el districte 22@”.

En aquests 20 anys, el Cibernàrium de Barcelona Activa ha donat resposta, amb cursos, tallers, masterclasses i activitats diverses, a més de 140.000 persones que han pogut incorporar nous coneixements i adquirir capacitats i noves competències. Prop de 77.000 d’aquestes persones, és a dir, un 55% del total, han estat dones.

De les 140.000 persones ateses, un 8% tenen menys de 25 anys; un 56%, entre 25 i 40 anys; i un 36%, entre 40 i 65 anys. Quant a la procedència, un 86% són locals (64% de la ciutat de Barcelona), un 7% de la Unió Europea, i un altre 7% de fora de la UE.

Cada persona ha fet una mitjana de 5 activitats diferents en l’adquisició de nous coneixements i habilitats digitals. El grau de satisfacció de les persones participants en les activitats és del 8,7%.

Aquestes dades destaquen que el Cibernàrium és per a tothom, independentment de l’edat, el sexe, els estudis i els coneixements previs. Per tant, ha estat i és una eina fonamental en tant a dos eixos: d’una banda en la reducció de la bretxa digital, arribant a persones arreu de la ciutat, i independentment de la seva formació i edat, i la bretxa de gènere, superant en nombre total les dones que s’hi han inscrit a les activitats.

 

Districte 22@ i presència a diferents emplaçaments de la ciutat

Per superar les barreres digitals segons el lloc de residència s’han creat aliances en diversos equipaments de la ciutat per arribar a un major nombre de persones participants. El Cibernàrium està ubicat en l’edifici Media-TIC, al districte 22@, amb aules plenament tecnològiques i un Auditori on se celebren esdeveniments internacionals. El seu abast arriba a d’altres punts de la ciutat, mitjançant les Antenes Cibernàrium, a diferents biblioteques de la ciutat, i també als equipaments, com a Nou Barris Activa, molt a prop del Parc Tecnològic de Barcelona Activa. En aquest sentit, també s’inclou la Xarxa d’Ateneus de Fabricació, dirigits a fomentar i impulsar la innovació social.

 

El Cibernàrium del 2030

El Cibernàrium ha tingut un paper clau en normalitzar una divulgació tecnològica inclusiva que a finals del segle passat no existia. Al Cibernàrium d’avui es plantegen qüestions que fa 20 anys eren desconegudes, com l’Internet of Things o la Intel·ligència Artificial, molts aspectes que precisament s’estan abordant a l’Smart Expo Congress. Per la dècada que tenim per endavant, El Cibernàrium pren com a objectiu aproximar la revolució digital a escala humana. Aquest és un dels reptes per encarar les oportunitats de la transformació digital, fent de Barcelona capital de talent digital a escala europea i mundial.

L’objectiu marcat per Barcelona Activa i l’Ajuntament de Barcelona és que el 2030 la ciutadania sigui apoderadament digital. Per això, s’oferirà una formació més adaptada, més puntera i avantguardista, i actuarà com a palanca de canvi en aquesta evolució, dotant de recursos i creant aliances per construir una ciutat més justa.

 

Dues dècades fomentant talent 1999-2019

El 20è aniversari té lloc el 20 de novembre, amb presència institucional del primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, i amb representació acadèmica i de l’àmbit internacional, com l’expert Gianluca Misuraca, científic digital de la Comissió Europea. La reflexió passarà per entendre quin paper tindrà aquest organisme de Barcelona Activa en els propers anys, amb l’horitzó d’una dècada i visió de futur, quan els canvis tecnològics es continuen produint al si de la societat.

Durant tot el dia la celebració continuarà amb un festival “CiberFest”, on s’espera que centenars de persones passaran per activitats individuals i familiars, entre les quals, una de realitat immersiva per descobrir el món audiovisual del futur; un taller amb simulacre per a protegir-se i trobar solucions davant un ciberatac, o un de disseny de peces d’impressió 3D.

 

MOOCS i masterclasses amb ponents de prestigi internacional

Actualment, el Cibernàrium ofereix més de 400 activitats diferents a l’any, de les quals, més de 100 són en format online per facilitar la conciliació i l’accés a persones que per distància o horaris no poden desplaçar-se. Cada any, s’imparteixen més de 4.000 sessions presencials i participen 15.000 persones.

Com a porta d’accés a les TIC, el Cibernàrium compta amb quatre línies distingides. La formació més bàsica, dirigida sobretot a abordar l’alfabetització digital i la iniciació a Internet, que es duu a terme a les Antenes Cibernàrium, que utilitzen les aules multimèdia d’11 biblioteques repartides per tota la ciutat. La formació especialitzada s’adreça a professions de tots els àmbits i amb coneixements consolidats, que volen canviar o trobar una nova feina. A més de manera addicional, s’ofereixen cursos online (MOOCS) i masterclasses amb ponents de prestigi del país i internacionals.

En el moment actual, cal assenyalar que cada vegada més es demanda una formació tecnològica avançada. De fet, segons dades de la Comissió Europea, l’any que ve es preveu que hi hauran més de 700.000 llocs de feina TIC sense cobrir, en espera a una cobertura més àmplia de talent digital. En el cas de l’alta capacitació del Cibernàrium és aquella  en Programació (Back-end, front-end i Android Mobile) i en anàlisi de dades (BigData) per capacitar els perfils qualificats que més demanen les empreses de Barcelona. Aquesta oferta formativa es coneix com IT Academy, i té una durada de fins a 350 hores. Durant aquest 2019, l’IT Academy ha inserit prop de 150 persones en el món laboral, moltes d’elles abans i tot d’acabar la formació.

Per últim, es destaca el foment de les vocacions científiques i tecnològiques, amb accions de sensibilització i formació adreçades a la comunitat educativa (professorat, alumnat i famílies). D’aquesta manera es contribueix a trencar estereotips de gènere,

per incentivar als més petits, i en especial les nenes, interessos cap a aquestes vocacions. A mig i llarg termini, es contribueix a augmentar l’ocupació en les disciplines STEM. Aquestes actuacions formen part del Pla STEAM Barcelona, i s’emmarquen en el Pla Digital de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb entitats com Barcelona SuperComputer Center (BSC), el GSMA o el Consorci de l’Educació, entre d’altres. Anualment, aquest pla de foment de vocacions impacten en 7.000 estudiants de primària i secundària, 250 famílies, i 400 docents i mentores.

Tot això, ho fa aplicant cada vegada més una visió d’humanitzar la tecnologia, posant les persones al centre i aplicant objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que ajudin a fer un ús de les eines tecnològiques amb un impacte en el benestar de les persones.

 

______________________

Citacions de testimonials

“Tinc 83 anys i fa quasi 20 anys vaig decidir entrar en el camp de la informàtica per fer pel·lícules dels meus nets. En aquell moment, no tenia cap idea, però el professor Alejandro ho va aconseguir, i avui els hi deixo a la memòria de la nostra família”.  Antoni.

“He anat a dues masterclass, la de Mindfulness en l’era digital i la de Neuroeducació. M’han encantat i les he trobat de molta utilitat per a la millora del dia a dia laboral i personal”. Ferran.

“Aprender lo que aprendí en el Cibernàrium me ha cambiado la vida. Literalmente. De estar en paro y no encontrar oportunidades profesionales a formar mi propia empresa con la que llevo 6 años”. Mónica.

“He pogut aprendre tècniques digitals que he pogut aplicar després a la meva feina de responsable de Comunicació”. Rosario.

“Gracias a Cibernàrium puedo comunicarme en las redes sociales. Hacer las compras online, pagar facturas, domiciliar recibos, controlar mis gastos, etcétera. También me ha ayudado en la Cultura, para ver programaciones, comprar entradas, inscribirme en sitios web… Un sinfín de cosas que me facilitan la comodidad en el día a día, y me proporciona mucha información, que me sería difícil prescindir a mis 69 años. Las redes me ayudan a ser creativa y estar conectada con el mundo, y todo gracias a descubrir una gran escuela que es el Cibernarium”.  Puri.

 

 

Enllaç relacionat:





Paraules clau

cibernàrium/