Barcelona participa en la tercera trobada anual del programa de Cooperació Urbana Internacional que se celebra a Brussel·les : Servei de Premsa

Barcelona participa en la tercera trobada anual del programa de Cooperació Urbana Internacional que se celebra a Brussel·les

21/11/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona participa en la tercera trobada anual del programa de Coopercació Urbana Internacional (UIC) que se celebra a Brussel·les (Bèlgica), en el marc de l’intercanvi que manté amb la ciutat de Nova York en matèria d’habitatge. Es tracta d’un esdeveniment  que reuneix a Brussel·les (Bèlgica) més de 200 representants de governs locals i regionals de tot el món. Les ciutats es reuneixen per fer un balanç dels resultats dels seus intercanvis d’experiències i del paper crucial que juga la cooperació entre ciutats en la creació de comunitats sostenibles.

Un dels components del programa de la UIC (International Urban Cooperation) finançat per la Unió Europea, combina parelles de ciutats europees amb companys d’altres regions del món. La cooperació, per exemple, ha portat l’alcalde de Mèrida (Mèxic) a comprometre 5 milions d’euros per implementar un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible desenvolupat en cooperació amb la zona oest d’Atenes (Grècia); o bé São Leopolda (Brasil) que implementarà un centre socioambiental integrat desenvolupat gràcies a l’intercanvi amb Viana do Castelo (Portugal); o l’impuls a l’obertura d’una connexió directa de trens de mercaderies de Mannheim (Alemanya) a Chongqing (Xina).

“Per assolir solucions als reptes globals com el canvi climàtic i la desigualtat cal una cooperació entre totes les parts del món i que els líders de tots els nivells siguin ambiciosos. El programa de la UIC ho demostra. Estic encantat de veure actors i líders urbans compromesos d’Àsia, Amèrica del Nord, Amèrica Llatina i el Carib i Europa que es reuneixen avui a Brussel·les per posar de manifest els resultats positius de la cooperació”, ha manifestat Lotte Knudsen, directora general de Drets Humans, qüestions globals i multilaterals, del Servei Europeu d’Acció Exterior.

“La cooperació dels darrers anys ens ha ensenyat que tenim molts coneixements i experiència per oferir-nos mútuament per convertir els reptes globals en oportunitats d’innovació i transformació urbana. És aquí on les paraules esdevenen acció. Això és gràcies, en primer lloc, a la multitud d’actors d’àmbit inferior al nacional que participen en el programa, ja siguin governs regionals, grans ciutats, petits municipis o líders locals. Aquest esdeveniment és una oportunitat més per tirar endavant els fructífers intercanvis”, segons l’opinió de Normunds Popens, sotsdirector general de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea.

La UIC és un dels instruments clau de la Unió Europea en suport del desenvolupament urbà sostenible, implementat mitjançant la diplomàcia de la ciutat i l’aprenentatge mutu. Contribueix a assolir grans acords internacionals, com ara l’Acord de París, la Nova Agenda Urbana i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

“La col·laboració es troba al cor de les ciutats que assoleixen objectius globals. Mitjançant el treball amb companys de tot el món, les ciutats líders estan aprenent els uns dels altres i impulsen el desenvolupament urbà sostenible. El programa de la UIC sempre promou i facilita aquest intercanvi, però el seu impacte és més clar quan es reuneixen les ciutats per a esdeveniments de ciutat a ciutat”, segons Nona Deprez, cap de l’instrument de col·laboració d’unitat, del Servei de la Comissió Europea per als instruments de política exterior.

Des del 2016, les ciutats europees col·laboren amb els seus socis globals. En l’actualitat, hi ha més de 80 aparellaments de ciutats. Entre els resultats obtinguts a través de la cooperació entre ciutats destaquen: Roma (Itàlia) i Liuzhou (Xina); Vila Nova de Famalicão (Portugal) i Fort Collins (EUA); i Belfast (Regne Unit) i Santiago de Cali de Medellín (Colòmbia).

La trobada també reflexionarà sobre l’impacte del Pacte Mundial dels Alcaldes, un dels tres components bàsics de la IUC. Els ponents que representen els nivells europeu, nacional, regional i municipal posaran en relleu exemples inspiradors de les ciutats signatàries, per abordar un repte únic que s’ha posat de manifest en els darrers anys de cooperació: com accedir al finançament per accelerar l’acció climàtica local. Les perspectives del Banc Europeu d’Inversions, el Comitè Nacional d’Alcaldes del Perú, l’Estat de Gujarat (Índia) i les ciutats signatàries Bogor (Indonèsia) i Chicago (EUA) iniciaran la conversa.

A més dels líders de les ciutats globals, estan previstes intervencions dels representants de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, de la Direcció General d’Energia, del Comitè de les Regions i del Servei Europeu d’Acció Exterior. Les sessions de descompte permetran a les ciutats capbussar-se més profundament en àrees en què es concentren a través dels seus emparellaments, com ara la transició d’energia neta, els enfocaments participatius a les ciutats intel·ligents i la mobilitat i la qualitat de l’aire.

Aquesta trobada no només fa un balanç dels avenços aconseguits a través de la cooperació entre ciutats, sinó que també reuneix grups d’interès de diversos nivells de diferents països i contextes per catalitzar més accions i garantir que el futur de la cooperació entre ciutats sigui tan productiu i impactant com sigui possible.





Paraules clau

ciutats/