L’Ajuntament de Barcelona acull l'acte de lliurament dels premis Casa Àsia 2022

11/07/2022 - 13:05 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Els premiats són: l’investigador i enginyer Tomás Mazón, els activistes asiàtics LGBTIQ+ Saurabh Kirpal i Shinta Ratri, el grup empresarial Mondragón i la sinòloga Dolors Folch.

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va acollir el 8 de juliol el lliurament dels Premis Casa Àsia 2022 en un acte presidit per la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, que va destacar que “Casa Àsia és un pont que ens uneix amb la regió més dinàmica del món, enfortint les relacions de les societats civils de la regió asiàtica. I també fa de pont aquí, a Barcelona, gràcies al seu compromís amb les comunitats asiàtiques residents al nostre país, col·laborant amb iniciatives que defensen la diversitat i la interculturalitat”.

El jurat, després de valorar les 47 candidatures presentades, va concedir els premis següents:

Tomás Mazón Serrano, en la categoria de Cultura i Societat, per la seva tasca de recerca i divulgació de l’expedició de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano, tot donant a conèixer la Primera Volta al Món a un públic no especialitzat mitjançant el web rutaelcano. com, amb una nova visió basada en les fonts originals.

Saurabh Kirpal i Shinta Ratri, en la categoria de Diversitat i Desenvolupament Sostenible, per la seva contribució a la igualtat de gènere a Àsia i en particular per la seva lluita, des de la pràctica jurídica i l’activisme social, a favor de la dignitat i els drets de les persones LGTBIQ+ a Índia i Indonèsia.

Mondragón Corporación Cooperativa, en la categoria d’Economia i Empresa, per la seva aposta pionera per Àsia i per la seva filosofia corporativa basada en els valors de responsabilitat social i la integració.

Dolors Folch Fornesa, en la categoria d’Educació i Ciència, per la seva trajectòria acadèmica, per contribuir a la introducció dels estudis asiàtics a Espanya, i per la seva dedicació de més de tres dècades al coneixement de la cultura xinesa.

La cerimònia també va comptar amb la participació dels representants del Consorci Casa Àsia: Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Madrid i Ajuntament de Barcelona -que ostenta la presidència rotatòria de Casa Àsia durant 2022 i 2023-, i l’assistència dels ambaixadors de la regió Àsia-Pacífic a Espanya, entre altres autoritats.

Els premis Casa Àsia es van instituir per primera vegada el 2004 amb l’objectiu de reconèixer i difondre la tasca d’individus i entitats, tant públiques com privades, que hagin destacat per la seva tasca als terrenys econòmic, social, educatiu, cultural o en cooperació al desenvolupament, tot afavorint la dignitat i els drets humans a la regió Àsia-Pacífic, i/o contribueixin o hagin contribuït a promoure el coneixement, el diàleg i les relacions entre Espanya i aquesta regió.