Les ciutats europees demanen des de Barcelona més participació en l’elaboració de les polítiques de la UE

09/11/2023 - 13:25 h

Redacció

La cimera va reunir prop de cinquanta representants de vint-i-dues ciutats.

Organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la xarxa Eurocities i amb l’impuls del Ministeri espanyol d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, la cimera d’alcaldes i alcaldesses europees “Strengthening democracy and the role of cities in the European Union” que es va celebrar els dies 7 i 8 de novembre va reunir prop de cinquanta representants de vint-i-dues ciutats.

Entre altres, hi van participar alcaldes i alcaldesses de Tallin, Tirana, Milà, Oulu, Bilbao, Màlaga i Murcia, i tinents d’alcaldia i regidors de Bolonya, Brussel·les, Budapest, Hèlsinki, Porto, Torí, Viena i Espoo. La cimera va coincidir amb l’Smart City World Congress 2023 i s’emmarca en els actes organitzats per Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia.

La sessió plenària, celebrada al Museu Nacional d’Art de Catalunya el 8 de novembre, va estar presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyat del secretari general d’Eurocities, André Sobczak. Els representants municipals van compartir l’objectiu de reforçar la relació institucional entre les ciutats i la Comissió Europea i el Parlament Europeu, tot revisant les col·laboracions existents i definint nous instruments de governança de la UE específicament dissenyats per a les ciutats.

La cimera es va tancar amb el suport conjunt a la Declaració de Ciutats Europees per a l’elaboració de polítiques europees i la democràcia, que s’adreça al Consell Europeu i als estats membres de la Unió Europea i que recull el paper fonamental de les ciutats per abordar eficaçment els grans reptes globals. La declaració incideix en la necessitat d’augmentar la visibilitat, el reconeixement i la participació activa de les autoritats locals en els processos europeus de presa de decisions, garantint que les ciutats exerceixin un paper crucial en la configuració i aplicació de les polítiques europees.

Durant la presentació, l’alcalde Jaume Collboni va assegurar que el motor d’Europa són “les ciutats-regió que creixen en nombre d’habitants, en activitat econòmica i en atractiu cultural i social”. En aquest context, la UE “ha d’acostar-se als ciutadans a través de les ciutats, com a nivell de l’administració més pròxima i més eficaç a l’hora de canalitzar les polítiques amb un impacte directe”. L’alcalde també va remarcar que la celebració de cimera ha estat una oportunitat per a reafirmar el compromís de Barcelona “amb la defensa de la democràcia, els drets i llibertats, la justícia social i l’estat de dret”.

La Declaració és un document obert a noves adhesions que han subscrit hores d’ara: Atenes, Barcelona, Bilbao, Bolonya, Brussel·les, Budapest, Espoo, Gant, Hèlsinki, Lió, Màlaga, Milà, Múrcia, Oulu, París, Porto, Roma, Rotterdam, Sant Boi, Tallinn, Tirana, Torí, Viena.

Estructurat en cinc punts, el text insta els governs dels Estats membres de la UE i les institucions de la UE a:

  • Reforçar la democràcia, fomentar la descentralització, garantir l’autogovern local i l’aplicació efectiva del principi de subsidiarietat definit en el Tractat de la Unió Europea, i al mateix temps, a reforçar l’associació amb els governs locals.
  • Promoure la descentralització fiscal i la sostenibilitat financera local, fonamental per a empoderar els governs de les ciutats.
  • Potenciar la dimensió urbana de les polítiques de la UE. El ràpid desenvolupament i la creixent importància de les ciutats exigeixen un enfocament de les polítiques de la UE en matèria urbana que encara no compta amb la participació de les ciutats.
  • Implicar les ciutats en les presidències de la UE i en les configuracions del Consell. La inclusió de les ciutats en el disseny i l’aplicació de la presa de decisions polítiques i les prioritats polítiques no sols millorarà l’eficàcia de l’aplicació, sinó que també reforçarà la responsabilitat democràtica.
  • Reformar el Comitè Europeu de les Regions per garantir una major participació dels governs municipals i metropolitans.

Els resultats d’aquesta la cimera s’han traslladat a la Presidència espanyola de la Unió Europea. I està previst que el Govern espanyol traslladi aquesta declaració al Consell Europeu de desembre.