Trenquem el sostre de vidre perquè les nenes d’avui siguin les caps de demà

..
15/03/2024 - 11:12 h

>> El passat 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament posa el focus en la lluita contra la segregació vertical que encara avui dia impedeix a moltes dones accedir a càrrecs de responsabilitat.

L’impacte del sostre de vidre en la vida laboral de les dones no és pas una percepció. És una realitat contrastada amb dades i fonts diverses i veraces que mostren les dificultats actuals a les quals s’enfronten les dones per accedir a càrrecs de responsabilitat. Per exemple:

És essencial abordar i combatre fermament totes les bretxes i desigualtats estructurals que des de fa anys pateixen les dones en el seu desenvolupament professional.

Per aquest motiu, enguany l’Ajuntament de Barcelona va centrar la campanya del 8 de març a reivindicar més presència de dones en càrrecs de direcció i comandament. Dones referents que no només obrin escletxes en les barreres del present, sinó que inspirin les futures generacions de caps, líders i directores.

El sostre de vidre és transversal, existeix en l’àmbit polític, científic, tecnològic, educatiu i empresarial, i posa límit a la representació de les dones en les elits de qualsevol esfera laboral.

La segregació vertical es veu agreujada per altres factors, com un percentatge més alt de dones que opten per treballs a temps parcial i temporal per compatibilitzar la seva professió amb les tasques de cures. Les desigualtats a les quals s’enfronten les dones sovint estan relacionades, i el sostre de vidre no n’és una excepció: està estretament vinculat a la feminització de les cures, i també a la feminització de la pobresa, les violències masclistes i els problemes de salut mental i emocional.

A la manca d’oportunitats per a les dones s’hi han d’afegir conseqüències greus com la bretxa salarial i de pensions, la pèrdua de talent i l’absència de referents femenins en el lideratge.

L’article de Harvard Business Review per Colleen Ammerman i Boris Groysberg sobre com trencar amb el sostre de vidre posa en relleu que “quan les dones i els homes no tenen les mateixes oportunitats de brillar i créixer professionalment, el treball en sí mateix passa a tenir gènere, i els llocs de menor estatus es consideren competència entre les dones”.

Asseguren també, que des de les organitzacions es poden prendre mesures per identificar i abordar els diferents biaixos de gènere dins de l’àmbit d’influència de la pròpia organització i ser un agent de canvi dins de l’equip de persones treballadores. Reduir el sostre de vidre ha de ser un procés deliberat i continu a les organitzacions, complementant canvis de dinàmiques als equips, però també garantint polítiques d’empresa que tinguin en compte la igualtat de gènere en tots els àmbits.

Es poden consultar més dades sobre les desigualtats de gènere i el sostre de vidre en l’Oficina Municipal de Dades, que recull un ampli ventall d’indicadors, l’Enquesta sociodemogràfica de Barcelona, l’estudi El gènere en xifres. Condicions de vida de les dones  i desigualtats de gènere a Barcelona, l’Enquesta sobre qüestions de gènere (Centre d’Estudis d’Opinió, Generalitat de Catalunya) i l’Índex d’igualtat de gènere 2023 (Institut Català de les Dones, Generalitat de Catalunya).