El Poblenou acollirà una nova central a la xarxa de calor i fred

04/11/2023 - 23:38 h

L’aposta per la xarxa de Districlima es reforça amb l’inici dels tràmits per construir una nova planta de generació de fred d’alta eficiència, la tercera, que s’afegirà a les del Fòrum i el 22@

La nova planta es començarà a construir el 2024 perquè estigui operativa el 2025 i pugui ampliar en un centenar els edificis connectats a aquest sistema. D’aquesta manera, passaran de 167 a més de 240, i la superfície climatitzada passarà dels 1.500.000 m2 actuals a 2.496.494 m2.

Aquesta tercera central de Districlima serà soterrada
per minimitzar-ne l’impacte en l’espai públic,
i comportarà una inversió de 44,4 milions d’euros

Amb l’ampliació, es calcula que cada any s’estalviarà l’emissió a l’atmosfera de 26.000 tones de CO2, una xifra que equival a retirar de la circulació 36.300 vehicles. L’objectiu de la posada en marxa de la central és arribar a estalviar 417.276 tones de COdurant el període 2021-2032.

Les obres implicaran l’enderroc del Punt Verd de Barri del carrer Carmen Amaya, que es traslladarà provisionalment a la cruïlla del pg. de Calvell amb el ptge. de la Llacuna. Estarà en funcionament fins que entri en servei el nou Punt Verd de Barri del Poblenou de la pl. Julio González, una ubicació que aproparà el servei al veïnat per la seva proximitat amb el Mercat del Poblenou i l’eix comercial del barri.

Compromís amb les energies renovables i l’eficiència energètica

En aquest tipus d’infraestructures, la proximitat entre la font de generació d’energia i els centres consumidors representa un gran avantatge en el plantejament de l’autosuficiència energètica als espais urbans. Respecte als sistemes d’ús individual, com calderes o aires condicionats, aquestes xarxes són un 30% més eficients i permeten estalviar espai, inversió inicial i aigua i redueixen sorolls, vibracions i costos de manteniment.

La xarxa urbana de distribució de calor i fred per a calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària contribueix a l’estratègia d’eficiència energètica de la ciutat, com també ho fan l’impuls de la generació d’energia fotovoltaica o la creació de Barcelona Energia.