La millora del clavegueram de Marià Aguiló deixa un carrer reurbanitzat

18/12/2022 - 17:46 h

Les obres d'actualització del malmès col·lector de l'històric carrer del Poblenou, que han de provocar l'eliminació de les molèsties per olors i plagues, han renovat la seva urbanització entre els carrers Joncar i Taulat

El 21 de desembre van finalitzar els últims treballs que han permès l’actualització del col·lector del carrer Marià Aguiló, en un tram de 180 metres comprès entre els carrers Taulat i Joncar. Els treballs han d’eliminar les molèsties per olors i plagues que es generaven pel seu mal estat estructural, i en acabar, la secció del carrer ha adoptat una urbanització renovada i actualitzada.

A començaments d’any va tenir lloc una inspecció d’aquesta infraestructura del sistema de clavegueram del barri que va dictaminar que la reparació era urgent atès que presentava greus deficiències estructurals que provocaven retencions d’aigües residuals i de brutícia. Les obres, que van començar al març, ha reconstruit completament el col·lector, cosa per a la qual ha calgut obrir completament el tram del carrer per poder-les dur a terme.

Es tractava d’una actuació imprescindible
que han desenvolupat els serveis centrals de Manteniment
amb la implicació directa del Districte de Sant Martí per vetllar
per reduir l’afectació
 en el veïnat i en el comerç de la zona

El procediment d’aquesta obra s’ha plantejat amb l’objectiu de reduir al màxim l’impacte en el veïnat i en el teixit comercial. Per exemple, els espais d’obra complementaris (com ara els de recollida de runa o els d’apilament de materials) es van situar en àrees que generessin les mínimes molèsties a les persones, i les lloses de cobriment del col·lector es van prefabricar fora de l’obra per tal de fer una instal·lació més ràpida que escurcés tant el termini d’execució de l’obra com les molèsties en el propi espai. Per altra banda, les actuacions s’han dividit en 7 trams de 25 metres per reduir, igualment, l’afectació a les persones.

L’obra ha de comportar millores significatives com ara la disminució de les males olors pel fet que les aigües fecals no quedaran retingudes. Conseqüentment, la presència de plagues també haurà de minvar en desaparèixer les retencions de brutícia que les afavoreixen. Amb la finalització dels treballs de millora, el carrer ha tornat a ser apte per a l’ús rutinari de les persones que hi passegen.

Una obra complexa

L’obra ha consistir en la reconstrucció d’un col·lector amb nivell greu d’envelliment estructural i un funcionament deficient que provocava retencions d’aigües residuals i contribuïa a unes condicions ambientals poc desitjables. El procediment constructiu ha estat el següent:

  • Demolició de paviment i excavació.
  • Col·locació d’armadures, encofrat dels murets laterals, apuntalament i posterior formigonat dels mateixos murets.
  • Formigonat de la solera i col·locació del revestiment amb paviment ceràmic de gres.
  • Col·locació de la llosa de coberta i posterior pavimentat a nivell de superfície.

Es va optar per l’execució a central de prefabricats de les lloses de cobriment del col·lector, una solució constructiva que redueix l’impacte ambiental de l’obra perquè el cobriment de la claveguera s’executa directament amb lloses prefabricades, estalviant execucions in situ.

La zona d’apilaments, de casetes i d’inodors es va situar a la cantonada dels carrers Marià Aguiló i Joncar, i també es va col·locar un contenidor de residus i l’excavadora al carrer d’accés de la plaça de Sant Bernat Calbó.

L’obra va haver de superar certes dificultats per consolidar el ritme de producció degut a diferents factors, un dels més importants està relacionat amb la pròpia secció del carrer, estret i amb una elevada activitat social i comercial, que va exigir fer compatible l’obra amb l’activitat normal.

Les olors, l’objectiu principal

Fins al final de les obres s’ha efectuat una campanya de neteja extraordinària i un control d’olors per part dels serveis de Inspecció i Neteja, i del servei Ambiental i Relacions Externes de BCASA que consisteix en el seguiment i neteja dos cops per setmana dels punts conflictius on s’acumula l’aigua.

Una vegada finalitzada l’actuació els ciutadans i els comerços locals podran beneficiar-se d’una disminució de les males olors, s’evitaran problemes de retencions de brutícia i d’aigües fecals i disminuirà significativament l’activitat i presencia de rosegadors i insectes. Aquesta millora es podrà percebre de forma més significativa al propi carrer Marià Aguiló.

Les millores continuaran al carrer Taulat

Mitjançant el “Projecte de reurbanització del carrer Taulat, entre els carrers de Bilbao i Llacuna, al Districte de Sant Martí” s’establiran una sèrie de millores que afectaran directament al tram final del c. Marià Aguiló, uns metres abans de l’entroncament amb el c.  Taulat.

El projecte consisteix en la transformació del carrer Taulat en plataforma única. Contempla la renovació dels serveis existents i la plantació de nou arbrat. S’executarà un nou tram de col·lector de D1200 entre Ferrocarril i Bilbao i es rehabilitarà la resta. Es preveuen nous embornals i la substitució de claveguerons antics.

Aquest futur projecte de reurbanització del carrer Taulat es troba en fase d’informació i el gestiona BIM/SA, amb suport de BCASA en l’àmbit de cicle de l’Aigua.