Més escoles transformen el pati per fer-lo més verd i coeducatiu

28/04/2022 - 12:48 h

Les comunitats educatives de disset escoles de la ciutat estan redissenyant el pati per incorporar-hi més verd, fer-lo més coeducatiu i poder obrir-lo al barri. Una d'elles és l'Escola Farigola del Clot, que se sumarà a les escoles del districte Poblenou, Bogatell i Vila Olímpica.

Alumnat, professorat i famílies de 17 centres redissenyen els patis per incorporar més verd, i fer-los més coeducatius i oberts al barri, en el marc del programa “Transformem els patis” i amb una inversió municipal enguany de més de 3,5 milions d’euros. 

Si bé el moment de les obres té lloc a l’estiu, quan tanquen els centres educatius per vacances, el procés de transformació s’inicia molt abans, durant el curs escolar. Una de les escoles que està vivint aquest procés de transformació és a Sant Martí: l’Escola Farigola del Clot.

D’acord amb el Consorci d’Educació i amb el suport de l’Institut Infància i Adolescència, s’han definit uns criteris de base comuns per al pati de tots els centres:

  • Ha d’integrar-se en el projecte educatiu del centre per afavorir relacions igualitàries.
  • Ha d’oferir diversitat d’activitats lúdiques i creatives i de joc lliure i compartit.
  • Ha de garantir el contacte amb la natura, el verd, la terra, la sorra i l’aigua i amb el màxim d’elements naturals per enjardinar bona part de l’espai.
  • Ha de ser confortable, funcional i amb accessibilitat a l’espai interior de l’escola i l’entorn.
  • Ha de tenir una distribució dels espais equitativa i amb ambients diversos i de qualitat.
  • Ha d’afavorir usos lúdics diversos per fer comunitat dins i fora del temps escolar com a equipament obert en barris educadors.

Així doncs, a través d’aquests criteris, la transformació s’hauria de concretar en els aspectes següents:

  • Incorporar elements de joc per diversificar al màxim les possibilitats i els ambients per al joc lliure, compartit i versàtil, incloent-hi materials naturals, fonts i jocs d’aigua.
  • Plantar arbres i vegetació en un nombre significatiu per naturalitzar i incrementar el volum de verd i les possibilitats de contacte amb la natura o elements naturals.
  • Generar ombra vegetal o amb estructures per millorar el confort tèrmic i crear ambients diversos.
  • Ampliar els espais de paviment tou per guanyar terra permeable com a jardí, assegurant sempre la convivència amb usos per a l’educació física i l’esport.

Totes les transformacions es faran seguint la guia Cocreació amb els infants i la comunitat educativa. Aquesta guia, que s’ha ideat a partir de les experiències de transformació del pati de dotze escoles de la ciutat durant el curs 2020-2021, ha de servir per sistematitzar els processos de cocreació en la transformació dels patis.

Una quarantena de centres amb patis reinventats

Amb els disset patis que aquest curs s’incorporen al programa, l’estiu que ve ja hi haurà a la ciutat 40 centres educatius que hauran intervingut en el disseny del seu pati. Concretament, a Sant Martí, en els últims tres anys s’han transformat els patis de tres escoles del districte: Poblenou, Vila Olímpica i Bogatell.