Un nou passeig verd a la Mar Bella per completar el front litoral

27/05/2022 - 07:00 h

El nou passeig de la Mar Bella connectarà els barris de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou i del Besòs i el Maresme amb el litoral, i donarà resposta al deute històric de renovar l’últim tram de la costa barcelonina pendent de rehabilitació.

Barcelona projecta un nou gran passeig verd a la Mar Bella, naturalitzat i adaptat al canvi climàtic. El projecte s’estén des del Complex Esportiu de la Mar Bella fins a la plaça de Llevant, al Fòrum, i farà possible completar el front marítim de Barcelona i connectar el litoral barceloní de cap a cap.

Persegueix l’objectiu de posar les necessitats de les persones al centre de la planificació urbanística per recuperar els usos ciutadans i quotidians per a aquesta zona de la ciutat.

El nou passeig garantirà la continuïtat de pas a tot el traçat, farà més fàcil i accessible l’arribada al front marítim i estarà dissenyat per resistir l’impacte del canvi climàtic. Així, la proposta s’adapta a possibles pujades del nivell del mar i suprimeix els dos nivells que actualment separen la sorra de l’espai de pas per crear baixades àmplies amb rampes accessibles i talussos amb vegetació i llocs per seure.

Està previst construir un passeig per a vianants de 12 metres com a mínim, s’hi plantaran més de 800 arbres i 25.000 metres quadrats de zones verdes i hi haurà un carril bici a tot el traçat. A més, per descomprimir la intensitat d’activitats i ordenar-les, es preveu una segona línia de platja amb espais de lleure i pràctica esportiva i zones de joc per als infants.

El futur passeig verd es complementarà amb una intervenció per unir el passeig amb la rambla de Prim i els banys del Fòrum. D’aquesta manera s’allargarà un traçat que avui dia acaba a l’altura de Bac de Roda perquè arribi fins a la plaça de Llevant. L’actuació permetrà acabar l’obertura de la ciutat al mar. La seva ubicació, limítrofa amb Sant Adrià de Besòs, tindrà també un impacte positiu a l’àrea metropolitana.

Un procés participatiu

Per posar en marxa aquest projecte, que inclou un total d’11 hectàrees, el Govern municipal ha dut a terme un procés de participació ciutadana per recollir les demandes i els requeriments del veïnat pel que fa al futur de l’espai.

Des de l’octubre passat s’han celebrat fins a vuit sessions entre trobades, marxes exploratòries i tallers per detectar mancances i treballar solucions. Un dels consensos principals ha estat la necessitat de convertir el que fins ara ha estat un lloc desertitzat en un nou passeig humanitzat i ben comunicat.

Un cop fet i presentat l’avantprojecte, comença la fase de redacció dels projectes executius per poder licitar les obres, de manera que es pugui començar la transformació de l’espai entre finals del 2023 i principis del 2024. S’estima que la inversió total serà de 44,3 milions d’euros aproximadament.

Més informació