Art i qualitat de vida als museus de Barcelona

Art i qualitat de vida als museus de Barcelona

20/10/2023 - 11:59

ArtGran. Un programa impulsat per l'Agència de Salut pública de l'Ajuntament fa servir els fons dels espais d'art barcelonins per millorar les condicions de vida de la gent gran.

Un programa impulsat per l'Agència de Salut pública de l'Ajuntament fa servir els fons dels espais d'art barcelonins per millorar les condicions de vida de la gent gran.

Solitud, manca d’estímuls, poca activitat… Són les sensacions que experimenten sovint les persones quan es fan grans, però hi ha alguna manera de combatre-les? El projecte ArtGran, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, proposa lluitar-hi amb les armes que ofereix… la creació artística.

Tot passa en els sis museus i centres d’art que han participat en les primeres experiències d’ArtGran i que, segons els primers resultats, ha funcionat la mar de bé. L’Agència de Salut Pública va implicar aquest any 2022 passat a diversos espais culturals barcelonins (el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el MACBA, el CCCB, el Museu Picasso, CaixaForum i el Recinte Modernista de Sant Pau) en una experiència en la qual van col·laborar els serveis d’atenció primària de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS), els serveis socials i les xarxes socials i comunitàries dels barris barcelonins.

Mitjançant aquesta xarxa es va detectar un conjunt de persones susceptibles de patir solitud i manca de relació amb altres conciutadans i, després d’oferir-los visitar un espai artístic, s’ha constatat una clara millora en l’estat d’ànim i en la capacitat per fer activitats diàries. El sentiment de solitud entre els participants, s’ha vist reduït i aquestes persones grans s’han sentit “molt satisfetes” amb l’activitat, que els ha ajudat a sortir de casa i a relacionar-se amb altres persones.

Adreçat a persones de més de setanta anys, ArtGran ofereix una desena de sessions, una per setmana, que convoquen grups de persones d’un mateix barri (entre vuit i dotze). Acompanyades d’un mediador o mediadora social, aquestes persones visiten un espai o centre cultural i se’ls proposa activitats diverses relacionades amb el que han vist. Tot s’acaba amb un diàleg sobre les experiències que els i les participants han viscut durant el dia.

La prova pilot, que pròximament s’estendrà a altres zones de la ciutat, va començar als barris de Porta, Prosperitat, Guinardó, Baix Guinardó, Montbau, Vall d’Hebron, Gràcia, la Salut, el Camp d’en Grassot i Sant Antoni. I a tots aquests barris, els qui van visitar en grup museus i espais culturals oferien respostes més positives a les preguntes que volien establir la seva situació emocional. 

Aquests mateixos participants canvien després de les activitats la visió que tenien dels museus i la cultura, que ara perceben com a espais molt més amables i engrescadors.

Si voleu saber més sobre com la cultura i l’art milloren la qualitat de vida de les persones grans, consulteu la informació ampliada que trobareu en l’enllaç adjunt.