Barcelona promou amb el BSC i el BIST la recerca multidisciplinària amb accent de gènere
Barcelona promou amb el BSC i el BIST la recerca multidisciplinària amb accent de gènere
El Departament de Ciència i Innovació ha aprovat dues subvencions al Barcelona Supercomputing Center i al Barcelona Institute of Science and Technology per promoure la recerca multidisciplinària amb accent de gènere, gràcies als projectes que han desenvolupat al llarg d’aquest any.
Els ajuts destinats a la recerca que l’Ajuntament de Barcelona canalitza a través del Departament de Ciència i Innovació de la Gerència de Promoció Econòmica, han permès donar continuïtat durant el 2024 a diferents programes del Barcelona Supercomputing Center -Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) que contribueixen impulsar la ciència com a motor econòmic de la ciutat i com a eina de millora de la qualitat de vida de la ciutadania.
Aquest nou impuls permetrà avançar en diferents programes de recerca de frontera, donar suport al talent i a les dones científiques, així com promoure la cultura científica. Concretament, les aportacions de 350.000 i 200.000 euros dels dos nous acords subvencionaran els programes ‘Ciència Tecnologia i Societat’ del BSC-CNS i el projecte ‘Recerca multidisciplinària, talent i cultura de Barcelona’, respectivament.
El BSC posa en relleu la recerca col·laborativa, la divulgació, la igualtat de gènere i les vocacions científiques
El programa ‘Ciència, Tecnologia i Societat’ va ser creat amb l’objectiu d’unificar, coordinar i impulsar l’activitat científica del BSC-CNS en aquests àmbits, integrant àrees multidisciplinàries i reforçant-ne el seu paper com a motor de transformació social. El programa s’articula al voltant de 4 eixos:
- Divulgació: la divulgació, la reflexió i el debat sobre ciència i tecnologia
- Vocacions: el foment de noves vocacions científiques i tecnològiques
- Gènere: increment de la presència i la influència de la dona a les carreres STEM
- Recerca: mitjançant la col·laboració científica al servei de la societat i el sector públic en àmbits clau, durant el 2024 s’ha dedicat especialment al desenvolupament en l’àmbit de la IA i a la generació d’eines i models per aplicar-los en entorns de decisió públics
Enguany, el BSC no només consolidarà la seva tasca encetada durant anys anteriors, sinó que també impulsarà accions concretes de recerca i maximitzarà la visibilitat com a centre d’excel·lència de referència a escala mundial, mitjançant accions noves i més ambicioses.
Recerca multidisciplinària, talent i cultura per a Barcelona, la visió del BIST per a l’any 2025
El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) és una institució de cooperació científica de 7 centres catalans de recerca de frontera, que té entre els seus objectius millorar l’impacte científic i social de la seva recerca i, promoure el treball multidisciplinari. El nou conveni permetrà un any més de suport a accions que la Comunitat BIST ha definit com a espais prioritaris de cooperació en quatre grans àmbits interconnectats:
- Recerca multidisciplinària i de frontera: IGNITE
El programa BIST Ignite, en funcionament des de l’any 2016, té per objectiu promoure col·laboracions científiques multidisciplinàries noves entre els membres de la Comunitat BIST. Aquesta línia de l’ajut, està íntimament relacionada amb contribuir a la capitalitat científica de Barcelona. Els ajuts BIST Ignite son l’espurna per a iniciar projectes d’alt risc i alt benefici entre científics d’alt nivell de disciplines diferents, idees noves en espais encara inexplorats. Els resultats de les convocatòries de l’any 2024 del BIST Ignite, es faran públics a l’acte BIST Forum, el gener del 2025.
- Dones, ciència i tecnologia: To the Mothers of Science
Per combatre la bretxa de gènere en la ciència, el programa ‘To the Mothers of Science’, treballa per evitar la segregació vertical (el sostre de vidre i la canonada amb fuites, que il·lustra com a mesura que avança la carrera investigadora, el percentatge de dones disminueix). ‘To the Mothers of Science’ es convoca cada dos anys per a donar suport a les dones amb fills al càrrec que tenen la voluntat de fer passos endavant en la seva carrera científica, especialment per a liderar grups de recerca. Les investigadores de la comunitat BIST seleccionades (9 a l’any 2024) han rebut sessions de coaching en grup i un ajut econòmic de 400 euros al mes durant un any.
- Talent per a la ciència i per a Barcelona: WellBIST i BIST Career Week
Captar i retenir el millor talent és una prioritat pels centres de recerca de la Comunitat. A través del BIST, els centres cooperen per a oferir formació que els darrers anys, aquesta formació també s’ha expandit amb programes de benestar emocional (WellBIST). S’estan oferint cursos amb temàtiques com la gestió de l’ansietat, la síndrome de l’impostor, o la comunicació efectiva i treball en equip, amb molt bona acollida tant de part del personal de recerca com de suport dels centres. D’altra banda, el BIST Career Week és una activitat que es desenvolupa anualment consistent en una setmana dedicada a l’orientació professional per al personal pre i postdoctoral de la Comunitat BIST i tots aquells qui ho vulguin d’altres centres i/o universitats. Incorpora una jornada Job Fair co-organitzada amb Barcelona Activa.
- Cultura científica: Investiga’m
El BIST i la comunitat que el composa, son agents actius en la divulgació de la ciència a la ciutadania. El programa pilot ‘Investiga’m’ es basa en la metodologia del programa ‘iScientist’, desenvolupat pel Davidson Institute for Science Education, que al seu torn és el braç educatiu del Weizmann Institute of Science. Les expertes del Davidson Institute fan un acompanyament i assessorament als professionals de la divulgació científica de la Comunitat BIST, per tal, d’implementar el ‘Investiga’m’ amb èxit a Catalunya.