Propis de la BIC

Barcelona Innova Lab Mobility

Barcelona InnovaLab Mobility

El Barcelona Innova Lab Mobility és el primer projecte que implica designar espais reals de la ciutat per testejar pilots de solucions innovadores pels reptes de mobilitat de la ciutat, amb l’objectiu d’impulsar solucions de mobilitat novedoses i sostenibles.

Impulsors del Barcelona Innova Lab Mobility

  • Ajuntament de Barcelona
  • Fira Barcelona
  • Bit Habitat
  • EIT Urban Mobilty
  • DGT

Tipus de projectes del Barcelona Innova Lab Mobility

Els projectes d’impuls propi han estat ideats, impulsats i finançats per l'Ajuntament de Barcelona per tal d’afrontar els reptes de mobilitat detectats a la ciutat

DGT3.0

DGT 3.0

Connexió vehicle – infraestructura, tecnologia cel·lular per connectar automòbils als semàfors

Autonomous Ready

Autonomous Ready

Flota segura 3000; intel·ligència artificial que alerta al conductor de potencials accidents

Transformació de l’H12

Transformació de l’H12

Transformació de la línia de bus H12 a línia elèctrica amb sensors habilitadors de connectivitat i automatisme

El Barcelona Innova Lab Mobility convoca reptes per donar resposta a les principals problemàtiques detectades en la mobilitat urbana de Barcelona, i convida a les entitats amb una solució innovadora a presentar la seva proposta mitjançant les convocatòries publicades.

El Barcelona Innova Lab Mobility convida a les diverses entitats de l’ecosistema innovador a presentar projectes per iniciativa pròpia, fent servir un formulari obert que BIT Habitat, impulsor del Lab, posa a la seva disposició. Experts designats analitzaran la viabilitat i el potencial impacte de les propostes rebudes.

Fons d’inversió Deep Tech & Deep Tech Node

Fons d'inversió Deep Techa & Deep Tech Node

Els objectius d’aquesta iniciativa són:

  • Fomentar la innovació i la transferència de tecnologia a Barcelona
  • Facilitar la intermediació del coneixement entre la recerca i l’empresa
  • Accelerar la promoció de projectes emprenedors des de l’àmbit científic
  • Ajudar a finançar els actors de l’ecosistema de Barcelona
  • Fomentar el desenvolupament i l’atracció d’empreses amb tecnologia deep tech a la ciutat de Barcelona

La dotació econòmica inicial és de 10 milions d’euros, complementada amb el Barcelona Accelera, dedicat a l’acceleració d’empreses emergents.

Les entitats de capital risc interessades en gestionar les inversions del Fons han de ser apadrinades per actors de l’ecosistema local de desenvolupament tecnològic, com ara universitats, centres de recerca, centres tecnològics, etcètera, i presentar la documentació corresponent, la Manifestació d’interès, la Carta d’apadrinament i la instància de Registre a l’Ajuntament. Les Bases, models i correu de contacte s’indiquen al web de Barcelona Empreses:

100 NetZeroCities Mission

Les missions europees 2030 són una novetat del programa de recerca i innovació Horizon Europe per als anys 2021-2027. La Comissió Europea les concep com un esforç coordinat per agrupar els recursos necessaris (finançament, regulació, coneixement, etc.) per fer front a alguns dels grans reptes del continent.

A l’abril de 2022 Barcelona va ser escollida per la Comissió Europea, entre prop de 400 ciutats candidates, per formar part de la Missió Europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030. Això suposa un reconeixement explícit al compromís de Barcelona en la lluita contra el canvi climàtic.

100 NetZeroCities Mission

La Comissió Europea ha seguit un procediment rigorós per avaluar les propostes i seleccionar les ciutats. El resultat és una llista molt sòlida i diversa, que inclou ciutats de els Estats membres de la Unió Europea.

Aquestes 100 ciutats pioneres, que aspiren a ser climàticament neutres l’any 2030, esdevindran centres d’experimentació i innovació que obriran el camí perquè totes les ciutats europees siguin climàticament neutres l'any 2050. La Missió promou un enfocament basat en la col·laboració horitzontal i multinivell -comptant també amb el sector privat-, la innovació oberta i la participació ciutadana.

Per ajudar-les a assolir la Missió, la Comissió Europea aportarà a les ciutats seleccionades:

  • Oportunitats de finançament perquè les ciutats formin part de grans accions d’innovació, projectes pilot i demostracions
  • Assessorament i suport, també a través d’una xarxa de coordinació creada a nivell d’Estat, juntament amb altres sis ciutats espanyoles implicades a la Missió
  • Oportunitats de treball en xarxa, aprenentatge i intercanvi d’experiències entre ciutats
  • Suport a la implicació de la ciutadania en la presa de decisions

La lluita per la descarbonització està fortament vinculada amb els ODS. Des del Comissionat d’Agenda 2030 es va coordinar la candidatura i ara s’està impulsant un grup de treball interdepartamental -amb rols clau de l’Agència de l’Energia i de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat- per elaborar l’anomenat “Acord Climàtic de Ciutat”, que fixarà els compromisos de Barcelona amb la neutralitat climàtica, i desgranarà les accions i les inversions necessàries per arribar-hi, prenent com a base el Pla d’Acció per l’emergència climàtica 2030.

Fraunhofer Spain

fau

Fraunhofer-Gesellschaft és una organització d’investigació alemanya que compren 72 instituts per tota Alemanya i 16 centres d’investigació ubicats a altres països, cadascun amb una especialització en un camp diferent de les ciències aplicades.

Fruit de la voluntat de col·laboració entre el Fraunhofer-Gesellschaft, el Ministeri de Ciencia i Innovació del Govern Espanyol, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament, a través de la Barcelona Innovation Coast, neix el Fraunhofer Spain, que ubicarà un centre de recerca biotecnològica a Barcelona.

Saber més

Coneix els partners dels projectes de la BIC