El BSC acollirà una de les set fàbriques europees d'IA per impulsar el seu desenvolupament en l'ecosistema empresarial
El BSC acollirà una de les set fàbriques europees d'IA per impulsar el seu desenvolupament en l'ecosistema empresarial
La nova infraestructura del Barcelona Supercomputing Center (BSC) oferirà accés a potents recursos computacionals i serveis de R+D a empreses, startups, pimes i científics, accelerant el desenvolupament d'aplicacions d'intel·ligència artificial alineades amb els valors europeus.
El Barcelona Supercomputing Center (BSC) serà l’escenari d’una de les set primeres fàbriques d’intel·ligència artificial (IA) a Europa. L’objectiu de l’AI Factory és democratitzar l’accés a la intel·ligència artificial i fer que sigui accessible a tots els sectors econòmics, especialment aquells amb recursos limitats, com el sector biofarmacèutic o el sector climàtic. Aquesta iniciativa està alineada amb la visió de la Comissió Europea sobre el desenvolupament d’una intel·ligència artificial generativa ètica que impulsi una economia sostenible, justa i inclusiva a Europa.
La AI Factory del BSC serà, per tant, un element clau per al desenvolupament de la intel·ligència artificial a Europa, ajudant a consolidar el lideratge de Barcelona com a capital de la innovació científica i tecnològica a nivell europeu, i fomentarà la innovació en diversos sectors estratègics com la biomedicina, la climatologia i el disseny de xips.
Els objectius de l’AI Factory
La AI Factory del BSC serà una infraestructura pionera dissenyada per impulsar la innovació i la transferència de coneixement en l’àmbit de la intel·ligència artificial generativa. Es tractarà d’una proposta amb un gran impacte en el sector públic i privat, que permetrà desenvolupar projectes de R+D en àrees de gran interès com la salut, l’educació, la ciència de dades i la supercomputació.
A més, el projecte inclourà una ampliació de la capacitat de supercomputació amb la modernització del superordinador MareNostrum 5, equipat amb tecnologia avançada d’IA per a la formació i el desenvolupament de models generatius.
Inversió i suport europeu, estatal i autonòmic, amb un model de col·laboració pública i privada per a la innovació en IA
El projecte “AI Factory” comptarà amb una inversió total propera als 198 milions d’euros, amb el suport de la Comissió Europea a través del programa Horizon Europe, que contribuirà amb 98 milions d’euros. També hi participaran el Govern d’Espanya, que aportarà 62 milions d’euros, i la Generalitat de Catalunya, amb 14 milions d’euros. Aquesta iniciativa té l’objectiu de consolidar Europa com a referent mundial en el desenvolupament i aplicació de la IA, tot alineant les tecnologies amb els valors ètics i normatius de la Unió Europea.
El projecte de l’AI Factory no només impulsa la recerca en intel·ligència artificial, sinó que també fomenta la col·laboració publicoprivada per garantir l’èxit de les iniciatives d’innovació a Barcelona. Gràcies a la seva infraestructura, les startups, les pimes i les grans empreses podran accedir a serveis de supercomputació i d’IA per desenvolupar solucions innovadores que beneficiïn diferents sectors industrials i socials.
Barcelona, referent en infraestructura científica i tecnològica
Aquesta iniciativa es suma a altres projectes d’alt impacte que posen Barcelona com a hub científic i tecnològic de referència a Europa, com el Barcelona Supercomputing Center (BSC), que forma part de la xarxa d’Infraestructures Científiques i Tecnològiques Singulars (ICTS) de la ciutat. Es tracta d’infraestructures singulars situades dins de centres de recerca i parcs científics on es desenvolupa recerca avançada, i que ofereixen els seus serveis a la comunitat científica i al teixit empresarial del sector.
Així, les ICTS han permès l’establiment d’empreses tecnològiques i científiques punteres, a més d’atraure i retenir talent en el seu camp. Aquesta xarxa inclou institucions com el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), el Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que treballen conjuntament per a impulsar la recerca i la innovació en àmbits estratègics.
El BSC juga un paper fonamental en aquesta infraestructura, oferint els recursos computacionals de més alt nivell i sent un motor d’innovació per a tot el sector empresarial i científic.
*Imatges cedides per cortesia del Barcelona Supercomputing Center – www.bsc.es.