La UPC inaugura el Laboratori de l’Hidrogen i una planta pilot de producció d’hidrogen verd

La UPC inaugura el Laboratori de l’Hidrogen i una planta pilot de producció d’hidrogen verd

Laboratori de l'Hidrogen de la UPC
10/11/2023 - 14:19 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Aquest matí, el campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) ha acollit l’acte d’inauguració del Laboratori de l’Hidrogen i la planta pilot de producció d’hidrogen verd. Aquestes instal·lacions capdavanteres són un ‘living lab’ per avançar en la recerca i la innovació en tecnologies de l’hidrogen, alhora que donaran suport al teixit industrial i a les activitats de formació. L’acte ha comptat amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el rector de la universitat, Daniel Crespo, entre altres personalitats.

El nou Laboratori de l’Hidrogen i la planta pilot de producció d’hidrogen verd desenvolupa noves tecnologies basades en l’hidrogen (H2) i proporcionarà suport tècnic i proves de durabilitat a la indústria. Aquesta infraestructura científica és capdavantera a Europa i ofereix un aparador de la tecnologia de l’hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic.

Concretament, en el Laboratori s’investiga en producció, compressió i transport, emmagatzematge i ús de l’hidrogen. L’hidrogen i l’electricitat que es fan servir al laboratori per fer els experiments es produeixen de forma local, sostenible i modular, a partir de la planta pilot de producció d’hidrogen instal·lada al terrat del mateix edifici C. Així, el laboratori té la seva pròpia microxarxa per optimitzar el consum i la producció d’hidrogen i electricitat.

Un dels reptes clau de les tecnologies de l’hidrogen per als pròxims anys és la descarbonització de la indústria i del transport. Per avançar cap a aquest objectiu són clau instal·lacions com aquesta planta pilot d’hidrogen. A través d’aquest Laboratori s’estudia l’ús de l’hidrogen com a producte químic per a la fabricació d’amoníac, amb el repte de produir-lo mitjançant hidrogen verd, sense emissions contaminants (actualment l’amoníac ja es produeix amb hidrogen, però acostuma a ser hidrogen gris, a partir de gas natural, que emet gasos d’efecte hivernacle). Així mateix, s’estudia per al seu ús com a fertilitzant o com a combustible per al transport marítim.

Una aposta metropolitana

En la seva intervenció al costat de la resta d’autoritats presents a l’acte, l’alcalde ha posat en valor “l’impacte beneficiós i imprescindible que té l’hidrogen verd i en general les energies renovables” i també ha defensat l’aposta metropolitana “visionària que es va fer per introduir les energies renovables i la recerca i el coneixement en l’àmbit oblidat del Besòs”.

“L’aliança d’ajuntaments, Generalitat, centres de recerca i indústria va endavant i és una magnífica notícia en un context de lluita accelerada pel canvi climàtic”, ha dit. Collboni ha anunciat la seva propera participació en la Cimera de la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP 28) que tindrà lloc a Dubai. “Barcelona és membre de C-40, la xarxa de ciutats del món compromeses amb la neutralitat climàtica i és molt clar el repte tenim davant: unitat d’acció, actuar, com estem fent avui, i complir els objectius i compromisos de neutralitzar emissions de Co2 a l’atmosfera”.

Collboni ha remarcat l’esforç que ja s’està fent en l’àmbit metropolità de Barcelona, d’una banda per part de TMB amb l’ús d’hidrogen per al transport públic, “que actualment compta amb 8 autobusos d’hidrogen, l’any 2024 en tindrà 44 i arribarà als 140 d’autobusos d’hidrogen l’any 2030”, i de l’altre que “Barcelona ja compta ara amb la primera planta certificada d’hidrogen verd d’ús públic a tot l’Estat, a la Zona Franca”.

Per últim, també ha destacat l’oportunitat de situar “Barcelona i Catalunya com a centre estratègic de l’hidrogen verd, amb la connexió del gran projecte de l’H2MED entre Barcelona i Marsella i que geopolíticament ens situarà en el centre d’un procés de transformació accelerada de les energies renovades”.

Font de la notícia: UPC