Primera trobada entre la Generalitat i l'Ajuntament per impulsar el paper de Barcelona i Catalunya com a hub científic europeu
Primera trobada entre la Generalitat i l'Ajuntament per impulsar el paper de Barcelona i Catalunya com a hub científic europeu
El tinent Jordi Valls i la consellera Núria Montserrat comparteixen visió sobre el model de recerca i innovació català durant la seva primera trobada, destacant el paper de Barcelona i Catalunya com a referents en innovació en la salut.
La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, han celebrat avui la seva primera trobada, on han subratllat la importància de potenciar la transferència del coneixement científic i de recerca cap al teixit empresarial i a la societat en general. Aquesta estratègia vol posicionar la ciència i la recerca com a motors de canvi, impulsant un model de ciutat fonamentat en la sostenibilitat, l’equitat i la competitivitat econòmica.
Ambdós representants han coincidit a destacar Barcelona i Catalunya com un hub científic de referència al sud d’Europa en innovació en salut, una posició consolidada gràcies a la tasca de la fundació Biocat.
Consolidar la recerca aplicada a BioHealth i sectors tecnològics a través de centres internacionals
Han coincidit en la importància d’impulsar centres de recerca aplicada que promoguin la transferència tecnològica en els sectors BioHealth i tecnològic. En aquest sentit, han destacat el paper clau de Biocat, on ambdues administracions són patrons.
Valls ha ressaltat alguns exemples recents que demostren la bona salut del sector BioHealth:
- La celebració de les dues pròximes edicions de BIOSPAIN a Barcelona
- L’expansió d’AstraZeneca a Barcelona
- La inauguració del nou HUB Alzheimer Barcelona
- El nou centre global d’innovació en malalties infeccioses de QIAGEN.
Aliances estratègiques publicoprivades i transferència de coneixement
Durant la reunió s’ha abordat la importància de la col·laboració publicoprivada mitjançant xarxes com:
- El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), que agrupa set centres de recerca de referència
- La Barcelona Knowledge Alliance, que inclou les quatre universitats públiques de la ciutat
- El Barcelona Deep Tech Node
Pel que fa al BIST, han destacat la necessitat de garantir el finançament de l’edifici que s’està construint a la Ciutadella del Coneixement, dins del complex de l’antic Mercat del Peix, a tocar del Campus Ciutadella de la UPF.
També han posat èmfasi en la iniciativa Barcelona Fraunhofer Spain, la primera expansió de la institució Fraunhofer a Espanya, que s’ubicarà al Parc Científic de Barcelona en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Finalment, Valls i la consellera han plantejat una col·laboració per a la Biennal Ciutat i Ciència 2025.