Notícies

14è Congrés Internacional del Conservació de Mosaics a Plòvdiv (Bulgària)

Després de l’edició celebrada a Barcelona el 2017, la ciutat de Plòvdiv ha acollit el congrés de l’ICCM

22 novembre, 2022 , fa 2 anys | 231 visites

El Comitè Internacional per a la Conservació de Mosaics (ICCM) ha celebrat el 14è Congrés Internacional de Mosaics a Plòvdiv (Bulgària), del 24 al 28  d’octubre d’enguany. El tema d’aquesta edició ha estat Conservar mosaics en un entorn en canvi: reptes i oportunitats.

La ciutat de Plovdiv és considerada com la capital cultural del país i, no per casualitat, va ser escollida per acollir el congrés de l’ICCM. Té un gran patrimoni musivari, tant d’època clàssica com contemporània. La ciutat actual està construïda sobre l’antiga Filipòpolis la qual fou integrada a l’Imperi Romà i esdevingué la capital de la província romana de Tràcia. Actualment, es poden visitar nombroses restes de la metròpolis romana, entre les quals destaca la Gran Basílica. La museïtzació d’aquest edifici es va inaugurar el 2021 i presenta de manera moderna i lúdica la superposició de mosaics corresponents als diferents moments constructius de la basílica.

La riquesa musivària té un altre moment d’auge sota la influència soviètica. Entre els anys seixanta i els vuitanta, el mosaic esdevé una de les tècniques més populars de l’art monumental per a servir la ideologia i l’estètica de l’estat socialista búlgar. Un excel·lent exemple n’és el Monument a Búzludja, construït el 1981 com a símbol del comunisme búlgar i, com a tal, abandonat a partir de la dècada dels noranta. El fastuós monument es va decorar amb més de 1000 m2 de mosaics realitzats per artistes de renom. Perduda la seva funció, l’edifici es va anar degradant i desmantellant però han perviscut gran part dels mosaics. Des del 2015, l’equip internacional i pluridisciplinari de la fundació Buzludzha Project ha iniciat la tasca ingent de preservar el monument, començant per la intervenció sobre els mosaics. Aquest equip va presentar el seu treball al congrés de l’ICCM i va guiar la visita organitzada en el marc d’aquesta trobada.

El Servei d’Arqueologia va ser convidat a la sessió inaugural del congrés com a representant de la transició entre Barcelona i Plovdiv. També va tenir l’oportunitat de presentar una comunicació oral intitulada “El mosaic del meu barri: cinc anys de balanç”. En aquesta ponència es va exposar el projecte creat arran de la celebració del congrés a Barcelona i es va explicar l’evolució i els aprenentatges. El mosaic del meu barri és un projecte participatiu obert a la ciutadania per descobrir, valorar i conservar el patrimoni musivari de la ciutat. D’altra banda, volem informar que Montserrat Pugès, com a representant del Servei d’Arqueologia, ha estat reelegida a la junta de l’ICCM i que el proper congrés tindrà lloc a Atenes, el 2025.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Espai museïtzat de la Gran Basílica, Pròvid (Foto: K. Colonna-Preti).

    Espai museïtzat de la Gran Basílica, Pròvid (Foto: K. Colonna-Preti).

  • Detall del mosaic dels ocells, Gran Basílica, Pròvid (Foto: K. Colonna-Preti).

    Detall del mosaic dels ocells, Gran Basílica, Pròvid (Foto: K. Colonna-Preti).

  • Mosaic de l’oficina central de correus, obra de Georgi Bozhilov-Slona, 1977 (Foto: K. Colonna-Preti).

    Mosaic de l’oficina central de correus, obra de Georgi Bozhilov-Slona, 1977 (Foto: K. Colonna-Preti).

  • Monument a Búzludja, 1981 (Foto: K. Colonna-Preti).

    Monument a Búzludja, 1981 (Foto: K. Colonna-Preti).

  • Mosaic de l’interior del monument a Búzludja representant K. Marx (Foto: K. Colonna-Preti).

    Mosaic de l’interior del monument a Búzludja representant K. Marx (Foto: K. Colonna-Preti).

  • Mosaic de l’interior del monument a Búzludja representant K. Marx (Foto: K. Colonna-Preti).

    Mosaic de l’interior del monument a Búzludja representant K. Marx (Foto: K. Colonna-Preti).

  • Presentació de la ponència del Servei d’Arqueologia (Foto: M. Kindt).

    Presentació de la ponència del Servei d’Arqueologia (Foto: M. Kindt).

Altres notícies