Plano topográfico-geometrico de la ciudad de Barcelona.
Poyecto de reforma general.
Miquel Garriga Roca.1868

Notícies

Barcelona, darrera mirada

Els Quarterons Garriga i Roca. Recurs digital multimèdia elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB

12 juny, 2015 , fa 9 anys | 6.879 visites

Barcelona, darrera mirada és un recurs digital multimèdia elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB, que vol oferir als ciutadans un producte de divulgació documental i històrica amb valor afegit.

El projecte es presentarà el proper dimecres 17 de juny, a les 12.30 h, a la Sala d’Actes de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Per accedir al web podeu clicar aquí.

El projecte pretén dos objectius fonamentals:

a) Divulgar i facilitar la consulta d’un conjunt de plànols originals, coneguts com a Quarterons Garriga i Roca, confeccionats per aquest arquitecte entre els anys 1858 i 1860, i considerats un dels documents cartogràfics fonamentals de la ciutat de Barcelona en representar, amb una gran precisió i detall, la seva forma urbana a mitjan segle XIX.

b) Explicar d’una manera amena i, alhora rigorosa, com era Barcelona en aquella època. Una ciutat en plena transformació, encara circumscrita fonamentalment en el perímetre de les muralles medievals, que iniciava la seva expansió urbana per tot el Pla de Barcelona a partir del projecte d’eixample.

Pels seus continguts, es tracta d’un recurs adreçat a molts tipus de públic. Des dels investigadors, especialistes i estudiosos de la història urbana de Barcelona, a qui s’ofereix l’accés per internet i en alta resolució als Quarterons Garriga i Roca, fins al ciutadà curiós que vol descobrir aspectes de la història de Barcelona, sense oblidar la seva possible utilització, amb finalitats pedagògiques, per part dels docents.

Darrere del projecte hi ha també la voluntat expressa de posar en valor la riquesa i la diversitat del patrimoni documental municipal de Barcelona com a recurs fonamental per conèixer la història de la ciutat i per explicar-la de forma amena i atractiva.

Amb imatges digitals d’alta resolució, amb textos, amb documents d’època, amb recorreguts virtuals, amb narracions d’especialistes, amb diverses capes d’informació i amb la utilització d’eines multimèdia, es vol oferir l’accessibilitat a una cartografia fonamental per l’estudi de l’evolució de la trama urbana de Barcelona, i una mirada polièdrica a un moment de la història en què la ciutat està canviant per sempre.

Els Quarterons Garriga i Roca

Els Quarterons són una sèrie de plànols parcel·laris manuscrits, d’escala 1:250, elaborats per l’arquitecte Miquel Garriga i Roca entre els anys 1858 i 1860. Constitueixen la representació planimètrica més detallada i precisa realitzada fins aquell moment de la ciutat de Barcelona situada dins el perímetre de les muralles medievals que s’estan enderrocant. Els Quarterons Garriga i Roca formen part dels fons documentals de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Els Quarterons contenen molta informació de tipus parcel·lari i planimètric, i també constitueixen un inventari exhaustiu dels elements públics existents a la ciutat a mitjan segle XIX, amb la localització de carrers, places, patis, baluards, jardins, fonts, abeuradors, safareigs, sèquies, sínies, edificis públics, esglésies, convents, palaus, ponts… I no menys important és la informació arquitectònica que aporta el dibuix detallat de les plantes de tots els edificis públics i religiosos.

Sens dubte, aquest recurs multimèdia és una de les millor notícies per als investigadors de la ciutat, per conèixer millor la ciutat al segle XIX, i aquests plànols han estat i són la base cartogràfica històrica més important de la ciutat de Barcelona, i de gran utilitat per als arqueòlegs de Barcelona.

Enllaç del web: http://darreramirada.ajuntament.barcelona.cat/#

Compartiu l'article

  • Google +
  • Home de Barcelona, darrera mirada

Altres notícies