Notícies
Hospital, 101: el convent de les Carmelites Calçades (S. XVII)
Descobertes les restes del convent de les Carmelites Calçades a les obres del carrer de l’Hospital, 101, al districte de Ciutat Vella
Des del 22 de març s’està duent a terme una intervenció arqueològica a la finca del número 101 del carrer de l’Hospital (barri del Raval, Ciutat Vella), arran del projecte de rehabilitació i reforma d’aquesta finca.
El solar es localitza al bell mig del barri del Raval, urbanitzat ja des d’època medieval i inclòs dins del recinte emmurallat, i al costat d’una de les vies tradicionals d’accés a la ciutat des d’època romana, el carrer de l’Hospital. L’actual finca del número 101, es superposa parcialment a les restes de l’antiga església del Convent de les Carmelites Calçades
El monestir de les Carmelites calçades no es va fundar a Barcelona fins a mitjans del segle XVII, quan es van comprar unes casetes al carrer de l’Hospital a l’altura del carrer de la Riera Baixa, per començar la construcció del conjunt conventual. El convent es va poder inaugurar el 1649, amb l’església en construcció, aquesta no es va poder consagrar fins el 1674. L’any 1830 l’església es trobava en estat de ruïna i es va enderrocar, començant immediatament la construcció d’una nova. El 1858 es va procedir a l’enderroc degut al mal estat de conservació, i el 1869 l’Estat va expropiar-les per tal de vendre-les en subhasta pública.
Els actuals treballs arqueològics han permès documentar, de moment, diverses restes arqueològiques compreses entre els segles XVII i XIX.
Del segle XVII s’han documentat les restes de diverses estructures muraries relacionades amb el convent, concretament diversos trams del mur de façana, així com d’altres murs que s’adossen a aquest primer, i que dibuixarien les estances associades a la seva església, tal i com queda reflectit en el full 99 dels Quarterons de Garriga i Roca.
Del segle XVII i XVIII s’han localitzat diverses restes de murs i paviments relacionats amb un espai d’hàbitat localitzat a l’exterior del recinte del convent. Entre aquestes restes cal destacar la troballa d’un dipòsit, així com del llindar de pedra d’una porta.
Finalment, del segle XIX, s’ha localitzat una claveguera, que formaria part de l’edifici original, i que presentava una solera feta amb rajols ceràmics decorats reaprofitats.
Aquests treballs arqueològics estan sent realitzats per un equip dirigit per l’arqueòloga Marta Nolla Enfedaque, de l’empresa ÀTICS, feines que continuaran durant els propers mesos, i que permetran aprofundir en el coneixement històric d’aquesta zona.
Compartiu l'article
Altres notícies