Notícies

Crònica: Vè Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna de Catalunya

Entre el 22 i 25 de maig s’ha dut a terme el “Vè Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna de Catalunya” a les instal.lacions d’El Born Centre Cultural (Barcelona)

26 maig, 2014 , fa 10 anys | 1.408 visites

Entre els dies 22 i 25 de maig s’ha dut a terme el “Vè Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna de Catalunya” a la sala polivalent de les noves instal·lacions d’El Born Centre Cultural (Barcelona). Aquest acte ha estat organitzat conjuntament per l’ACRAM (Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval i Moderna) i el Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB).

Aquest congrés, a banda d’exposar els resultats de les darreres intervencions arqueològiques sobre jaciments d’època medieval i moderna arreu de Catalunya (en sentit ampli, des del segle V fins el segle XVIII), ha volgut aprofundir en línies de recerca concretes i donar a conèixer elements d’escassa difusió.

L’assistència al congrés ha estat molt nombrosa amb un total de 168 inscrits i quasi 200 assistents, superant amb escreix l’assistència de l’anterior congrés de l’any 2010 a Tarragona.

El congrés s’ha estructurat de la següent manera:

I. Tema monogràfic: La Ciutat. El Vè Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya, agafant Barcelona com a punt de partida, ha volgut  incidir en el concepte de ciutat, en la seva formació, en la planificació urbanística i el seu creixement. S’ha parlat sobre aquells elements físics que defineixen i configuren una ciutat, incidint en temes com el sistema de defensa, les comunicacions, elements portuaris, drassanes, institucions religioses, necròpolis…, que han definit l’espai físic de la ciutat i les infraestructures que ho han fet possible, així com l’evolució arquitectònica dels edificis i tècniques constructives.

S’ha convidat a responsables de la recerca de diferents poblacions catalanes, com Balaguer, Girona, Lleida, Tarragona, Tàrrega i Tortosa.

En total s’han llegit 12 ponències, i 30 comunicacions, a més de 16 comunicacions més que no es van llegir però seran publicades a les actes.

II. Intervencions arqueològiques, 2010-2014. S’han exposat els resultats de les intervencions arqueològiques realitzades arreu de Catalunya en el període entre congressos. Per aquest motiu s’ha dedicat la resta de sessions del congrés a comunicacions que o bé han exposat resultats d’intervencions concretes o bé treballs de síntesi elaborats a partir de diverses excavacions i que no han tingut cabuda en el tema monogràfic.

En aquesta sessió s’han llegit 43 comunicacions, a més de 30 comunicacions més que no s’han llegit però seran incloses a les actes.

III. Pòsters: Matèria orgànica manufacturada (cordes, fusta, pell…) en contextos arqueològics

S’ha dedicat l’apartat de pòsters a estudiar un tipus molt específic d’objectes que per la seva raresa i les dificultats de la seva conservació sovint passen desapercebuts o són complicats d’estudiar: els objectes manufacturats a partir de materials de caràcter orgànic: fusta, pell, fibres naturals, tèxtils…

S’han presentat un total de 9 pòsters. D’aquests, n’hi ha 3 que han estat impulsats des del Departament de Restauració i Conservació del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

 

Inclòs dins del programa del congrés, es van realitzar visites guiades divendres i dissabte al matí a les restes arqueològiques del jaciment d’El Born. Aquestes visites van ser dirigides per l’arqueòleg Toni Fernández, co-director de la intervenció arqueològica, i per la restauradora Eugènia Bort, conservadora de les restes arqueològiques, els quals se’ls ha d’agrair la seva interessant visita al jaciment.

Si voleu més informació, podeu adreçar-vos a la pàgina de Facebook de l’ACRAM (cliqueu aquí).

 

Compartiu l'article

  • Google +
  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

  • Congrés ACRAM

    Congrés ACRAM

Altres notícies